ΔΙΕΘΝΗ: Ιστορική επίσκεψη του Πάπα στην Αλβανία


Ενα ταξίδι με ισχυρό συμβολισμό πραγματοποιεί σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος, στην Αλβανία. Με την ολιγόωρη παραμονή του στη χώρα, ουσιαστικά υπογραμμίζει την ανάγκη να ενθαρρυνθεί η συνύπαρξη ανάμεσα στις θρησκείες, ως ένα μήνυμα για άλλες περιοχές του κόσμου, σε μια ιδιαίτερη σύνθετη πραγματικότητα.

Η σημειολογική έμφαση αποδίδεται και από το γεγονός ότι πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του Πάπα σε ευρωπαϊκή χώρα και η επιλογή της Αλβανίας είναι ακριβώς για να υπογραμμίσει την ποιότητα του διαθρησκευτικού διαλόγου, όπως εξήγησε εκπρόσωπός του στο Βατικανό. 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο πάπας Φραγκίσκος θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των έξι θρησκευτικών κοινοτήτων που είναι παρούσες στη χώρα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, έχει αναπτύξει ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο για την ανασύσταση «εκ των ερειπίων» της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της ΑλβανίαςΣτο πλαίσιο αυτό θα έχει συνάντηση και με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο, ο οποίος έχει αναπτύξει ένα ιδιαίτερο σημαντικό έργο για την ανασύσταση «εκ των ερειπίων» της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, ενώ προώθησε ποικίλες κοινωνικές δράσεις και παραμένει επίτιμος πρόεδρος της Παγκοσμίου Διασκέψεως των Θρησκειών για την Ειρήνη.

Με δεδομένη τη διεθνή διεκκλησιαστική δραστηριότητά του, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος ήδη διατηρεί επικοινωνία με τον νέο προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας μέσω επίσημων επιστολών τις οποίες ανταλλάσσουν, όπως ίσχυε και με προκατόχους του. Ενα επιπλέον όμως κοινό σημείο αναφοράς του πάπα Φραγκίσκου με τον κ. Αναστάσιο είναι και η ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία τους, καθώς και η αντίληψη ότι, ιδίως αυτήν την εποχή, όσοι μπορούν να μιλούν για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη πρέπει να είναι μαζί.

Το ταξίδι αυτό προηγείται χρονικά από την προγραμματισμένη μετάβαση του πάπα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Δεν άρχισε τα ταξίδια του στην Ευρώπη από το Βερολίνο, το Παρίσι ή το Λονδίνο. Δίνει προσοχή στους λαούς που δεν είναι οι πιο πλούσιοι ούτε οι πιο ισχυροί», ανέφερε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων ο εκπρόσωπός του ιερέας Φεντερίκο Λομπάρντι. Σε ερωτήσεις μάλιστα διέψευσε ότι υφίσταται οποιοσδήποτε κίνδυνος για την ασφάλεια του Ποντίφικα. «Θα επιβιβασθεί στο (ανοιχτό) τζιπ που χρησιμοποιεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Εξακολουθεί να επιμένει να μην υπάρχουν εμπόδια ανάμεσα σ' αυτόν και το πλήθος», υπογράμμισε ο ιερέας Λομπάρντι.

Η κυβέρνηση λαμβάνει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από τη στιγμή που θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Μητέρα Τερέζα». Επίσης, σύμφωνα με τηλεγραφήματα, οι αλβανικές Αρχές έχουν θέσει υπό παρακολούθηση αρκετά άτομα σε διάφορες περιοχές της χώρας για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι είχαν μεταβεί στη Συρία, όπου πολέμησαν στο πλευρό των ανταρτών.

Η επίσκεψη θα έχει διάρκεια 11 ωρών και φέρει επίσημο χαρακτήρα. Ο Πάπας θα συνοδεύεται από τον αρμόδιο «υπουργό» του Βατικανού για τον διαθρησκευτικό διάλογο, τον Γάλλο καρδινάλιο Ζαν-Λουί Τοράν.

Στις εκδηλώσεις θα παρίστανται οι εκπρόσωποι των θρησκευτικών κοινοτήτων: καθολικοί, ορθόδοξοι, προτεστάντες, εβραίοι, μουσουλμάνοι και μπεκτασί. Εν συνεχεία, θα έχουν συνάντηση με τον Πάπα για να ακούσουν τις σκέψεις του και να ανταλλάξουν απόψεις, ενώ ενδεχομένως θα γίνουν και σύντομες κατ΄ ιδίαν συνομιλίες.

Η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, υπό την πνευματική καθοδήγηση του Αρχιεπισκόπου κ. Αναστασίου, γνώρισε μεγάλη άνθηση μετά τον παρατεταμένο αντιθρησκευτικό διωγμό και την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Σταδιακά συγκροτήθηκαν περίπου 460 ενορίες, Θεολογική σχολή, εκκλησιαστικό λύκειο και κέντρα νεότητας. Οσο για το πλήθος των ορθοδόξων η Εκκλησία της Αλβανίας εκτιμά ότι υπερβαίνουν το 24%.

Ενας άλλος στόχος της παπικής επίσκεψης είναι «να αποτίσει φόρο τιμής στις διάφορες ομολογίες και θρησκείες» που αντιστάθηκαν στους «τρομερούς διωγμούς» του κομμουνιστικού καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα (1945-1985) ανέφερε ο κ. Λομπάρντι.
 
"Τιμή για τους Αλβανούς ανεξαρτήτως θρησκεύματος"
Ιστορική χαρακτηρίζεται η επίσκεψη από την αλβανική κυβέρνηση, η οποία θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την παρουσία του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Η χώρα άλλωστε αναμένει τον χαρακτηρισμό της υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε και η κυβέρνηση τονίζει ότι το γεγονός αποτελεί τιμή για όλους τους Αλβανούς ανεξαρτήτως θρησκεύματος. 

Η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί αρκετό καιρό πριν, στις αρχές του καλοκαιριού, όταν δεν είχαν ακόμα λάβει μεγάλη έκταση τα γεγονότα στη Μ. Ανατολή με το «κράτος του Ισλάμ», τις θηριωδίες, τους αποκεφαλισμούς και τις ποικίλες αναφορές για φανατικούς ισλαμιστές που περνούν στη Συρία από χώρες της Ευρώπης.

Ο Ποντίφικας με κάθε ευκαιρία υπογραμμίζει ότι ο πόλεμος καταστρέφει. Ανάλογη δήλωση έκανε πρόσφατα σε λειτουργία στη Βενετία στη μνήμη θυμάτων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου: «Ο πόλεμος παραμορφώνει τα πάντα, ακόμη και τους δεσμούς μεταξύ των αδελφών. Ο πόλεμος είναι τρέλα, το σχέδιο ανάπτυξής του είναι η καταστροφή». Ο Πάπας θα επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 25 Νοεμβρίου και θα μιλήσει στο Στρασβούργο απευθύνοντας ένα μήνυμα αλληλεγγύης. Στο παρελθόν μόνο ο Πάπας Ιωάννης Παύλος το 1988 είχε πάρει τον λόγο στο Ευρωκοινοβούλιο. 

Η επόμενη επίσημη επίσκεψη προβλέπεται να γίνει τέλη Νοεμβρίου στην Τουρκία κατόπιν επίσημης πρόσκλησης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε απευθύνει πρόσκληση στον Ποντίφικα να επισκεφθεί το Φανάρι την 30ή Νοεμβρίου, ημέρα της εορτής του Αγίου Ανδρέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου