ΔΥΣΗ και ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΣ: H βίαιη αφύπνιση των ανεκτικών χρησιμων ηλιθίων

Τον τρόμο σπέρνουν οι τζιχαντιστές του Πόρτσμουθ

Ανοιξη του 2013. Εξι νέοι, ηλικίας 20 με 30 ετών, κηρύττουν τον λόγο του Αλλάχ στο κέντρο της πόλης του Πόρτσμουθ, ενώ παράλληλα μοιράζουν φυλλάδια με θρησκευτικό-ισλαμικό περιεχόμενο στους περαστικούς.


Οι περισσότεροι προσπερνούν. Λίγοι στέκονται. Και η ζωή συνεχίζεται κανονικά στη μικρή παραλιακή πόλη της νότιας Αγγλίας με τον κατεξοχήν (σε ποσοστό 92%) λευκό πληθυσμό.

Πίσω στο παρόν, περίπου 12 μήνες μετά, οι έξι νέοι δεν βρίσκονται πια στο κέντρο του Πόρτσμουθ. Ο ένας είναι στη φυλακή. Οι άλλοι δύο έχουν χάσει τη ζωή τους στο μέτωπο της Συρίας και οι λοιποί τρεις εξακολουθούν να μάχονται μαζί με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους-χαλιφάτου σε Συρία και Ιράκ (του γνωστού ως ISIS ή IS).

Σύμφωνα με τις βρετανικές Αρχές, τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες από τους συνολικά 2,7 εκατ. μουσουλμάνους της Αγγλίας έχουν ταξιδέψει στη Συρία για να πολεμήσουν στις τάξεις του χαλιφάτου.  Η πορεία τους, από τους ήσυχους δρόμους της Νότιας Αγγλίας στην κόλαση της Μέσης Ανατολής, δεν είχε γίνει πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες της Μεγάλης Βρετανίας.

Η λονδρέζικη προφορά με την οποία, ωστόσο, μιλάει ο «Τζον», ο μαυροντυμένος δήμιος του Τζέιμς Φόλεϊ στο βίντεο της φρίκης έμελλε ξαφνικά να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας σε εκείνη την άλλη Αγγλία των τζιχαντιστών του Πόρτσμουθ, του Κάρντιφ, του Μπράιτον, του Εσεξ και του Λονδίνου.



Βίαιη αφύπνιση
 
  Οι φανατικοί ισλαμιστές χρησιμοποιούν τα social media για να προβάλουν την τζιχάντ και να συμβουλεύσουν υποψήφια μέλη... Οι μεγαλύτερες πόλεις της Νότιας Αγγλίας ξυπνούν βίαια από τον λήθαργο της δυτικής ευημερίας και αντιλαμβάνονται πως έχουν μετατραπεί σε... φυτώρια τζιχαντιστών.

Αν και ισχνή αριθμητικά, η μουσουλμανική κοινότητα του αγγλοσαξονικού Πόρτσμουθ έχει φτάσει πλέον στο σημείο να κάνει... εξαγωγή τρομοκρατών. Μόνο το επτάμηνο μεταξύ Οκτωβρίου 2013 και Απριλίου 2014 τουλάχιστον 10 νέοι (οκτώ άνδρες και δύο ανήλικα κορίτσια) εγκατέλειψαν την πόλη για να πάρουν μέρος στην τζιχάντ.


Από το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ πέταξαν για Τουρκία και από εκεί πέρασαν τα σύνορα προς τη Συρία. Υπολογίζεται ότι ο «πυρήνας» του Πόρτσμουθ αριθμεί πολύ περισσότερα μέλη, ενώ περίπου την ίδια διαδρομή έχουν ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια και εκατοντάδες άλλοι από τους συνολικά 2,7 εκατ. μουσουλμάνους της Βρετανίας.

Οι Αρχές στην Αγγλία έχουν μέχρι στιγμής αναγνωρίσει συγκεκριμένα περίπου 500 Βρετανούς που έχουν μεταβεί στη Συρία για να πολεμήσουν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους-χαλιφάτου.
Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των επίδοξων τζιχαντιστών από τη Βρετανία μάλλον ξεπερνάει τους 600, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν πως ίσως να ξεπερνάει ακόμη και τους 1.500.


 
 Ο 23χρονος Ιφτεκχάρ Τζαμάν εγκατέλειψε το Πόρτσμουθ και έφυγε το καλοκαίρι του 2013 για τη Συρία. Οταν σκοτώθηκε τον Δεκέμβριο, έγινε «ήρωας-μάρτυρας» και απέκτησε «κύκλο οπαδών» στην αγγλική πόλη.Ο 23χρονος Ιφτεκχάρ Τζαμάν εγκατέλειψε το Πόρτσμουθ και έφυγε το καλοκαίρι του 2013 για τη Συρία. Οταν σκοτώθηκε τον Δεκέμβριο, έγινε «ήρωας-μάρτυρας» και απέκτησε «κύκλο οπαδών» στην αγγλική πόλη.


Συγκριτικά, στον βρετανικό στρατό υπηρετούν μόλις 650 μουσουλμάνοι, γεγονός που αν μη τι άλλο φανερώνει ένα... έλλειμμα ενσωμάτωσης.

 
Το μοτίβο «επώασης» που ακο­­­­­­­­­­λούθησαν συγκεκριμένα οι τζιχαντιστές του Πόρτσμουθ είναι ωστόσο ενδεικτικό για τα φυτώρια των φανατικών σε ολόκληρη τη χώρα. Σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με παιδιά μεταναστών (από Πακιστάν, Ινδία, Σομαλία και Βόρεια Αφρική) γεννημένα στη Βρετανία, που έχουν πάθος με τα social media και υποφέρουν από μια υπαρξιακού χαρακτήρα κρίση ταυτότητας.


 
 O 25χρονος Μ. Ραχμάν στρατολογήθηκε στο Πόρτσμουθ.
O 25χρονος Μ. Ραχμάν στρατολογήθηκε στο Πόρτσμουθ.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ινδικής καταγωγής 23χρονου Ιφτεκχάρ Τζαμάν από το Πόρτσμουθ, ο οποίος εγκατέλειψε τη δουλειά που είχε σε τηλεφωνικό κέντρο και έφυγε το καλοκαίρι του 2013 για τη Συρία, όπου έφτασε «εύκολα» μέσω Τουρκίας.

Αν και δεν μιλούσε Αραβικά, ο Τζαμάν άρχισε αμέσως να λαμβάνει στρατιωτική εκπαίδευση με όπλα και γρήγορα τοποθετήθηκε σε κάποιο πόστο σκοπού (όπως όλοι οι νεοσύλλεκτοι του ISIS). Ο ίδιος υποστηρίζει μάλιστα πως συνάντησε εκεί και δεκάδες άλλους Βρετανούς, με τον νεότερο να είναι 19 χρόνων.



Ως ένοπλος σκοπός πια, ο 23χρονος άρχισε παράλληλα να «βομβαρδίζει» τα social media (Facebook, Twitter) με αναρτήσεις για το πόσο «συναρπαστική» είναι η «πεντάστερη τζιχάντ» στη Συρία, αλλά και με συμβουλές για όποιον θέλει να πολεμήσει εκεί. «Δεν πολεμάμε 24 ώρες το 24ωρο. Είμαστε πιο χαλαρά», έγραφε σε ένα post o Τζαμάν, ο οποίος σταδιακά εξελίχθηκε σε «σελέμπριτι τζιχαντιστή» του Διαδικτύου και «κουλ φανατικό».

Οταν αυτός μάλιστα σκοτώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε αυτομάτως «ήρωας» και απέκτησε «κύκλο οπαδών» στο Πόρτσμουθ.

Το παράδειγμά του έμελλε να το ακολουθήσουν και πολλοί άλλοι: ο 25χρονος Χαμιντίρ Ραχμάν (που δούλευε σε μαγαζί με ρούχα στο Πόρτσμουθ), ο 31χρονος Μασουντούρ Τσουντχουρί (ο πρώτος Βρετανός που φυλακίστηκε για την τρομοκρατική δράση που ανέπτυξε ενόσω ήταν στη Συρία), ο 32χρονος Αμπντουλάχ Μπριτάνι, ο Αμπού Λαΐθ (που παρομοίασε σε post που ανέβασε στο Διαδίκτυο την πρώτη εμπειρία του από μάχη στη Συρία με σκηνή από το «Star Wars») κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου