ΘΡΑΚΗ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Επιστροφή του "Κόμματος Ισότητας - Ειρήνης - Φιλίας" με αυτόνομο μειονοτικό ψηφοδέλτιο για τους μουσουλμάνους


Την επάνοδό του στα πολιτικά πράγματα της μειονότητας επιδιώκει με την αυτόνομη κάθοδό του στις ευρωεκλογές, με αμιγώς μειονοτικό ψηφοδέλτιο, το Κόμμα Ισότητας - Ειρήνης - Φιλίας (ΚΙΕΦ/DEP). Το κεντρικό του σύνθημα είναι «Ευρώπη άκουσε τη φωνή μας» και όπως λένε οι επιτελείς του, στόχος τους είναι να εξαγάγουν στις Βρυξέλλες την ατζέντα των μειονοτικών θεμάτων όπως τουλάχιστον τα αντιλαμβάνονται.

Για τα στελέχη του ΚΙΕΦ, η συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές είναι «ιστορικό γεγονός». Υποστηρίζουν ότι «η Πολιτεία εδώ και δεκαετίες κλείνει τα μάτια στα δημοκρατικά τους αιτήματα» όπως είναι τα θέματα της απευθείας εκλογής του μουφτή και των διαχειριστικών επιτροπών του βακουφιών, η αναγνώριση των δικαστικών αποφάσεων για τη λειτουργία των συλλόγων που έχουν κλείσει εδώ και δεκαετίες επειδή φέρουν εθνικό προσδιορισμό στην ονομασία τους, η αναβάθμιση της μειονοτικής εκπαίδευσης, που θεωρείται άκρως υποβαθμισμένη σε σχέση με τη δημόσια εκπαίδευση την οποία ακολουθούν ολοένα και περισσότεροι μουσουλμάνοι μαθητές στη Θράκη.                

Στελέχη του κόμματος αναφέρουν ότι στα χωριά της μειονότητας η ανεργία ορισμένες φορές αγγίζει και το 60% με αποτέλεσμα ο ανδρικός πληθυσμός να οδηγείται στη μετανάστευση. Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά, στον ορεινό Εχίνο της Ξάνθης 570 άνδρες έχουν φύγει και δουλεύουν στο εξωτερικό.    

Στο ερώτημα γιατί η μειονότητα δεν επιδίωξε να τοποθετήσει ικανά και προβεβλημένα στελέχη της στις λίστες των κομμάτων του Κοινοβουλίου ώστε να έχουν ελπίδες εκλογής στο Ευρωκοινοβούλιο, υποστηρίζουν ότι η διασπορά της ψήφου στα κόμματα θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για την εκλογή μειονοτικού ευρωβουλευτή. «Εχουμε 55.000 ψήφους στη Θράκη και δεν αρκούν για την εκλογή ευρωβουλευτή, εφόσον θα υπήρχαν πολλές παράλληλες υποψηφιότητες στα κοινοβουλευτικά κόμματα» είναι το επιχείρημα.

Επίσης διατείνονται ότι το κόμμα τους δεν αποτελεί εθνικιστικό μόρφωμα και σημειώνουν ότι εκείνοι που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα της Θράκης.  
     

Το DEP έχει σήμερα 4.500 - 5.000 μέλη και η λίστα των υποψήφιων ευρωβουλευτών αποτελείται από ιδρυτικά μέλη του κόμματος, από πρώην κοινοτάρχες καθώς και από υπευθύνους του κόμματος στα μειονοτικά χωριά. Οσο για το αποτέλεσμα της κάλπης, η ηγεσία δεν βάζει αριθμητικούς στόχους γιατί όπως υποστηρίζει είναι η πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια που επιχειρούν αυτόνομη κάθοδο σε εκλογές, χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν την απήχησή τους στο εκλογικό σώμα της μειονότητας. Αναμένουν πάντως εκλογική ενίσχυση από τους ετεροδημότες μουσουλμάνους με ελληνικό διαβατήριο που κατάγονται από τη Δυτική Θράκη και ζουν για πολλές δεκαετίες στην Κωνσταντινούπολη, ιδιαίτερα στην Προύσα. Οπως αναμένουν εκλογικά οφέλη και από τους μουσουλμάνους της Ρόδου και της Κω, οι οποίοι για τους μειονοτικούς της Θράκης θεωρούνται αδελφοί πληθυσμοί, χωρίς όμως να αποτελούν μέρος της μουσουλμανικής μειονότητας και να υπάγονται στις διατάξεις της όπως αυτές προσδιορίσθηκαν από τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923.

Η συμμετοχή του ανεξάρτητου συνδυασμού του ΚΙΕΦ στις ευρωεκλογές, εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να επιτείνει το κλίμα πόλωσης και διχασμού στη Θράκη ανάμεσα στους εκφραστές της τουρκικής υπόστασης της μειονότητας και σε εκείνους που καταγγέλλουν όλες αυτές τις κινήσεις ως αποτέλεσμα της επιρροής που ασκεί το τουρκικό προξενείο στην ηγεσία της μειονότητας

Ηδη την προηγούμενη Κυριακή στις περιφερειακές εκλογές στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη ο περιφερειακός συνδυασμός της Χρυσής Αυγής έλαβε ποσοστό 5,95% και εξέλεξε δύο συμβούλους, ενώ και ο συνδυασμός των Ανεξάρτητων Ελλήνων υπό τον Τέρενς Κουίκ απέσπασε 8,2% με βασική προεκλογική ατζέντα την αμφισβήτηση της δράσης και της επιρροής που ασκεί το προξενείο στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Θράκης.

Σε κάθε περίπτωση, για το εγχείρημα της αυτόνομης καθόδου του ΚΙΕΦ πολλά θα κριθούν από τον τελικό αριθμό ψήφων που θα λάβει. Η προηγούμενη αποτυχία των ανεξάρτητων μειονοτικών δημοτικών συνδυασμών, το 2006 και το 2010, σε Ξάνθη και Κομοτηνή προκαλεί στη μειονοτική ηγεσία ένα άγχος θετικής εκλογικής καταγραφής, από το οποίο θα εξαρτηθούν και τα επόμενα βήματά τους στο πολιτικό πεδίο το προσεχές μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου