TOYΡΚΙΑ: Η Αγκυρα εναγκαλίζεται τους Κούρδους του Ιράκ

Η εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ στην Ερμπίλ, πρωτεύουσα του ιρακινού ΚουρδιστάνΤο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα συγκροτηθεί σε σώμα μετά τις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου, θα ασχοληθεί και με τις εξελίξεις στο κουρδικό ζήτημα τόσο στην Τουρκία όσο και στο Ιράκ.

   
Χωρίς να παραγνωρίζεται καθόλου η πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν για τον κουρδικό πληθυσμό που ζει μέσα στην Τουρκία, υπάρχει δικαιολογημένα μεγάλο ενδιαφέρον για τους Κούρδους που ζουν στη δική τους περιφέρεια στο Ομόσπονδο κράτος του Ιράκ, και γιατί παρά κάποιες τριβές του παρελθόντος έχουν αναπτύξει σχέσεις με την Τουρκία, αλλά και διότι βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο εν όψει των εκλογών της 30ής Απριλίου που χαρακτηρίζονται κρίσιμες. 

Η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» αποκαλύπτει  μια σημαντική έκθεση του Ελληνα οικονομικού ακόλουθου στο ιρακινό Κουρδιστάν που αναφέρεται και στις σχέσεις της Ελλάδας με την περιφέρεια αυτή, αλλά και στις ευρύτερες εξελίξεις.

Η έκθεση:

«Μεταξύ 9-13/2/2014 έλαβε χώρα επίσημη Επιχειρηματική Αποστολή στην Περιφέρεια Κουρδιστάν - Ιράκ με επικεφαλής την Αν. ΓΓΔΟΣ κ ΑΣ του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Μαγδαληνή Καρακόλη. Στην αποστολή μετείχαν ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) και αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, εκπρόσωποι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και μέλη του Δ.Σ. του ΒΕΘ. Η συγκεκριμένη επίσκεψη αποτέλεσε την πρώτη επίσημη επίσκεψη πολιτικού προσώπου από την Ελλάδα και την πρώτη επίσημη επίσκεψη ελληνικών φορέων στην κουρδική Περιφέρεια από συστάσεως του Γραφείου του Οικονομικού ακόλουθου στην Ερμπίλ (Φεβ. 2009), η οποία οδήγησε στην υπογραφή τεσσάρων Μνημονίων Συνεργασίας μεταξύ διαφόρων φορέων, δημιουργώντας μία πρώτη "θεσμική γέφυρα" μεταξύ Ελλάδος και Περιφέρειας Κουρδιστάν (την οποία πρέπει όλοι σας να προστατέψετε και να αξιοποιήσετε, για να αποφύγετε τυχοδιώκτες "ελληνόφωνους" μεσάζοντες) και επιτρέποντάς μας να ομιλούμε για τον εγκαινιασμό ενός νέου κεφαλαίου στις επίσημες ελληνο-κουρδικές σχέσεις.

»Η επίσκεψη αυτή αναμένεται να οδηγήσει, πολύ σύντομα, σε μια αντίστοιχη επίσημη επίσκεψη των κουρδικών φορέων στην Ελλάδα, εν προκειμένω στη Βόρεια Ελλάδα, προς ανταπόδοση της φιλοξενίας ολοκληρώνοντας τις επίσημες επαφές και από τις δύο πλευρές.

»Στις 13-14/3/2014, η Κουρδική Συνομοσπονδία Επιμελητηρίων επισκέφτηκε την Αθήνα μαζί με τα 15 λοιπά ιρακινά Επιμελητήρια προσκεκλημένοι του Αραβο-ελληνικού Επιμελητηρίου για τη συμμετοχή σε επιχειρηματικές συναντήσεις. Αναμένεται συνέχεια και σε αυτήν την προσπάθεια.

»Και ενώ τους τελευταίους μήνες όλα αυτά συμβαίνουν από ελληνικής πλευράς με ταχύτητα φωτός, για ελληνο-κουρδικά δεδομένα, η ίδια η Περιφέρεια του Κουρδιστάν διανύει την κρισιμότερη περίοδο της ενδεκαετούς ιστορίας της. Οι εξελίξεις εδώ είναι όλες αλληλένδετες. 

»Πολλοί από εσάς έχετε παρατηρήσει τους τελευταίους μήνες μία δυσκολία στην οικονομική ρευστότητα, περισσότερο του δημοσίου τομέα. Δεν έχετε παρατηρήσει όμως καμία απολύτως αντίδραση από τον κουρδικό πληθυσμό, ο οποίος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και στηρίζει τους ηγέτες του στις πολλές διαπραγματεύσεις. Ακούτε, όσοι βρίσκεστε εδώ, πολλές φωνές που μιλούν για ανεξαρτησία λόγω των δυσκολιών συνεννόησης με τη Βαγδάτη. 

»Εάν δείτε προσεκτικότερα τις δηλώσεις, κανείς δεν μιλά για το πότε και κανείς δεν το θέλει τώρα. Για την ακρίβεια, αρχίζει να αναδύεται η έννοια της Συνομοσπονδίας (Confederation) του Ιράκ, έναντι της Ομοσπονδίας (Federation), που είναι η σημερινή της μορφή. 

»Θα μπορούσα να συνεχίσω αρκετά ακόμη τις αναφορές αυτές, όμως οι τρέχουσες εξελίξεις περιστρέφονται, κατά τη γνώμη μου και με δυο λόγια, γύρω από δύο κυρίως άξονες: 

1 Συνεχίζουν 1,3 εκατ. βαρέλια κουρδικού πετρελαίου να φυλάσσονται σε δεξαμενές στο Τσεϊχάν της Τουρκίας, έχοντας καταφτάσει εκεί από τα τέλη Δεκεμβρίου μέσω του νέου κούρδο-τουρκικού αγωγού, αλλά χωρίς ακόμη η Τουρκία να έχει εισαγάγει επισήμως τις ποσότητες αυτές, δηλαδή οι Κούρδοι δεν έχουν εξαγάγει ακόμα επισήμως το πετρέλαιό τους. Απλά φυλάσσεται πλέον πολύ κοντά στα δεξαμενόπλοια, μέχρι Ερμπίλ και Αγκυρα να πείσουν τη Βαγδάτη να συναινέσει.

»Οι διαπραγματεύσεις είναι διαρκείς, διάφορες προτάσεις κατατίθενται από αμφότερες πλευρές, διάφορες συμβολικές κινήσεις γίνονται και φυσικά πολλές επίσημες ή ημιεπίσημες "άναρθρες" κραυγές εκτοξεύονται κατά καιρούς.

»Η ουσία είναι πως η κατάσταση παραμένει ακόμα στο επίπεδο που σας την περιγράψαμε στο σχετικό μήνυμά μας τον Δεκέμβριο, με τη Βαγδάτη να αναζητεί τρόπους αντίδρασης, αλλά να μη βρίσκει, πλην του οικονομικού εκβιασμού με τις μη πληρωμές των δόσεων του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού προς την κουρδική Περιφέρεια (εξ ου και η περιορισμένη ρευστότητα του κουρδικού δημοσίου τομέα που παρατηρούμε).

»Η κουρδική πλευρά παραμένει σταθερά στη θέση της για το δικαίωμά της να εξάγει τους υδρογονάνθρακές της και δεν θα υποχωρήσει στο θέμα αυτό.

»Σημείο καμπής αναμένονται να είναι οι προσεχείς ομοσπονδιακές ιρακινές εκλογές (30/4), όπου θα αναμένουμε το νέο συσχετισμό δυνάμεων στη Βαγδάτη που θα προκύψει από τις κάλπες. Για άλλη μια φορά αναμένεται πως θα απαιτείται ευρεία συνεργασία πολλών δυνάμεων, αλλά επίσης για άλλη μία φορά, χωρίς Κούρδους, με το ένα πέμπτο των εδρών του κοινοβουλίου, δεν θα σχηματίζεται κυβέρνηση στη Βαγδάτη.

»Ηδη οι Κούρδοι εργάζονται πυρετωδώς στο παρασκήνιο για τη δημιουγία συμμαχιών, τέχνη που τη γνωρίζουν άριστα. Αυτό όμως μας φέρνει στο δεύτερο σημείο.

2 Περιφέρεια του Κουρδιστάν βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και στις 30/4 έχει μπροστά της μία τριπλή εκλογική αναμέτρηση. Πέρα από την εκλογή α) Κούρδων βουλευτών για το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο στη Βαγδάτη, εκλέγονται απευθείας β) οι νέοι κυβερνήτες των τεσσσάρων πλέον κουρδικών επαρχιών, μαζί με τη Halabja, και γ) οι τοπικοί δήμαρχοι πόλεων και κοινοτήτων. Τα δύο σημεία που εστιάζεται το ενδιαφέρον είναι: 

»Η επίπτωση στο σχηματισμό της Περιφερειακής Κυβέρνησης, καθώς εκκρεμεί ο σχηματισμός της από τις περιφερειακές κοινοβουλευτικές εκλογές του τελευταίου Σεπτεμβρίου, δηλαδή επτά μήνες περίπου. Ο πρόεδρος της Περιφέρειας υποσχέθηκε πως θα σχηματιστεί πριν από τις εκλογές που έρχονται. Οι περισσότερες συνεννοήσεις έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία, το Goran θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση, όπως μάλλον και τα δύο μετριοπαθή ισλαμικά κόμματα. Το κύριο αγκάθι που απέμεινε είναι βεβαίως το PUK που δεν το ευνοούν τα προγνωστικά, δεν μπορεί να ορθοποδήσει μετά την εκλογική συντριβή που υπέστη τον Σεπτέμβριο και είναι μάλλον ακατάλληλο να συγκυβερνήσει, αλλά επιμένει ο περσικός παράγοντας για τη συμπερίληψή του. Οσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία των εκλογών, δεν αποκλείεται να έχουμε ξαφνικά επίσημες ανακοινώσεις περί της αίσιας κατάληξης του θέματος αυτού. 

»Η επιβεβαίωση του συσχετισμού δυνάμεων στη Σουλεϊμανίγια και κατ' επέκταση στην Περιφέρεια. Αναμένεται το Goran να επιβεβαιώσει την πρωτοκαθεδρία του στη Σουλεϊμανίγια και να εκλέξει δικό του κυβερνήτη, εδραιώνοντας συγχρόνως τη θέση του ως δεύτερη πολιτική δύναμη της Περιφέρειας. Το ερώτημα είναι πόσο μεγάλη θα είναι η διαφορά από το PUK»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου