ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Νικήτα Κακλαμάνη memories

Της ΡΕΑΣ ΒΙΤΑΛΗ

Μεγάλη υπόθεση το αρχείο της δημοσιογράφου

Να σας βάλω κατ' αρχήν στον χρόνο που δόθηκε η συνέντευξη. Ο Νικήτας Κακλαμάνης είχε εγκαταλείψει το υπουργείο Υγείας και ήταν υποψήφιος για τη Δημαρχία της Αθήνας με αντίπαλο τον Κώστα Σκανδαλίδη. Όπως θα θυμάστε, στην συνέχεια κέρδισε τη μάχη, επιβραβεύοντας την επιλογή του Κώστα Καραμανλή που ήταν πρωθυπουργός.  

Να σας βάλω και στο κλίμα. Τον είχα επισκεφτεί στο σπίτι του, κάπου πίσω από το Χίλτον. Εμφανίστηκε ως Ιησούς Ναζωραίος. Γυμνός με πετσέτα γύρω από τους γοφούς, αναδυόμενος από το πρωινό του ντους. Τον έλεγες cool τύπο, άνετο, σίγουρο για τον εαυτό του. 

Σας προτρέπω να διαβάσετε μερικά αποσπάσματα της συνέντευξης που μου είχε παραχωρήσει. Και θα βγάλετε συμπεράσματα. 

Μπορεί να χρειαστεί να τιθασεύσετε τον θυμό σας. Πάρτε το ως άσκηση. Άλλωστε σύντομα θα πρέπει να ενεργήσουμε ως ψηφοφόροι. Ο Νικήτας Κακλαμάνης είναι και πάλι υποψήφιος, ως ανεξάρτητος. Φαίνεται τον έχει πάρει το μεράκι στο κατόπι! 

-Κύριε Κακλαμάνη είστε δημοφιλής, λαοφιλής, αξιαγάπητος και με ό,τι άλλο τέλος πάντων σας στολίζουν, αλλά εγώ δεν θα πάψω να νιώθω ότι μας τη φέρατε! Αναλάβατε το νευραλγικό υπουργείο Υγείας, μας κάνατε να πιστέψουμε ότι είστε έτοιμος για όλα και ετοιμοπόλεμος για συγκρούσεις, είχατε την απόλυτη αβάντα των μέσων ενημέρωσης, πέραν του λαού, και εσείς «την κάνατε» για Δήμαρχος. Γιατί;

-Είμαι 17 χρόνια στη λεγόμενη κεντρική πολιτική σκηνή. Από το ΄89 μέχρι σήμερα συνεχώς. Εκτιμώ λοιπόν ότι 17 χρόνια ήταν αρκετά για να κάνω ό,τι καλό ή κακό στον τόπο μου. Δεύτερον, έχω μάθει στη ζωή μου, ό,τι λέω να το υλοποιώ. Τον Φεβρουάριο του '90 είχα δημοσιεύσει ένα άρθρο, όπου έλεγα ότι ένας πολιτικός μετά από 4 κοινοβουλευτικές θητείες πρέπει ν' αδειάζει το κοινοβουλευτικό έδρανο για κάποιον νεότερο. Άρα, η απόφαση της αποχώρησης από τη λεγόμενη κεντρική πολιτική σκηνή είχε παρθεί και είχα ενημερώσει σχετικά τον πρωθυπουργό. Εν ολίγοις, στις επόμενες εκλογές είτε έμενα υπουργός είτε όχι, εγώ δεν θα κατέβαινα ως υποψήφιος βουλευτής. Ίσως αυτός ήταν και ο καταλυτικός λόγος που ο Καραμανλής αποδέχθηκε να με χρήσει υποψήφιο δήμαρχο της Αθήνας.

-Θα ήθελα να μου αντιπαραθέσετε δίπλα στη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής, στον πόλεμο των ράντζων, των φαρμάκων, των ανεξέλεγκτων προμηθειών, στα φακελάκια, σ' ένα Παίδων που εξυπηρετεί όλη την Ελλάδα και σε τόσα άλλα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, ένα εξίσου «επείγον» στο Δήμο της Αθήνας.

-Ο δήμαρχος δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορος στα παιδιά των φαναριών, έστω κι αν δεν είναι στην απόλυτη αρμοδιότητά του να βρει λύση, ή στα παιδιά της Ομόνοιας που τρυπιούνται, στους αστέγους, στις ανύπαντρες μητέρες… Άλλα επείγοντα; Για φέρτε στο νου σας τον Κολωνό, που με τη πρώτη βροχή πλημμυρίζει γιατί τα φρεάτια δεν έχουν καθαριστεί εγκαίρως. Αλλά και πιο απλά πράγματα που για κάποιους είναι σημαντικά, όπως το να παραμένουν ανοιχτά τα προαύλια των σχολείων το καλοκαίρι, για να μπορούν να πηγαίνουν κάπου τα παιδιά όσων δεν έχουν τη δυνατότητα διακοπών και μάλιστα αναλαμβάνοντας οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων τη φύλαξη. Να τονίσω όμως για τη θητεία μου στο υπουργείο Υγείας, ότι έβγαλα ένα βιβλίο με τα πεπραγμένα και ότι έχω δρομολογήσει τα πάντα ώστε να συνεχιστεί το έργο. Δεν έλυσα όλα τα προβλήματα, αλλά ήμουν ο μόνος υπουργός που τόλμησε να βγάλει ένα βιβλίο πεπραγμένων.

-Οι πολιτικοί έχετε μερικές προσφιλείς εκφράσεις… Όπως «Κάνουμε την αυτοκριτική μας». Ως κυβέρνηση πλέον θα ήθελα την κριτική σας.

-Η άποψή μου είναι, ότι στο τέλος της 4ετίας, αυτά τα οποία η Ν.Δ. σαν κόμμα έχει υποσχεθεί, θα έχουν υλοποιηθεί. Έχω όμως ένα άγχος και θα το πω ξεκάθαρα. Αν τολμήσουμε σε όλους του τομείς να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις μας, έστω και αν κατ΄αρχήν φαίνονται αντιδημοφιλείς, σε βάθος χρόνου θα έχουμε ένα περίσσευμα εθνικού πλούτου. Αυτό που μ' ενδιαφέρει, λοιπόν, είναι πώς θα διανεμηθεί αυτός ο πλούτος. Γιατί, κακά τα ψέματα, δεν μπορεί να κάνουμε κοινωνική πολιτική επ' άπειρον με δανεικά. Ουσιαστική κοινωνική πολιτική κάνεις μόνο όταν έχεις περίσσευμα, έστω και ένα ευρώ, από εθνικό πλούτο. Αυτό είναι για μένα λοιπόν το μόνο κριτήριο για το αν θα έχει πετύχει αυτή η κυβέρνηση ή όχι.

-Ας υποθέσουμε ότι είστε ο επόμενος δήμαρχος. Πείτε μου δυο έργα που θα γίνουν «ο κόσμος να χαλάσει». Κύριε Κακλαμάνη σας προειδοποιώ: έχω μνήμη ελέφαντα!

-Δεν με φοβίζετε κ. Βιτάλη. Δεσμεύομαι πως ό,τι πω θα συνοδεύεται από το πότε θα γίνει και πού θα βρεθούν τα χρήματα. Θα σας αναφέρω όμως δυο έργα που θα γίνουν «ο κόσμος να χαλάσει».  

Την ανάπλαση της περιοχής του γηπέδου του Παναθηναϊκού, όπου 17 στρέμματα θα γίνουν πράσινο! Και το δεύτερο έργο συνδέεται με την αγάπη μου στο θέατρο. Έχω ξεκινήσει με τη συνεργασία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού συζητήσεις για το κτήμα Δρακόπουλου στα Πατήσια, 10 ολόκληρα στρέμματα, στα οποία θα δημιουργηθούν Δημοτικό Θέατρο, Σχολή Θεάτρου, Σχολή Χορού και βέβαια χώρος πράσινου.

-Μήπως παραείναι μεγαλόπνοο το σχέδιο και εμπλέκονται πολλοί φορείς ώστε να επιμένετε στην πραγμάτωσή του, «ο κόσμος να χαλάσει»;


-Κυρία Βιτάλη θα σας περιμένω να σας ξεναγήσω.


Ο Νικήτας Κακλαμάνης είναι και πάλι υποψήφιος για τη δημαρχία της Αθήνας και μάλιστα ως ανεξάρτητος. Προφανώς τον καίει η άσβεστη φλόγα για την ολοκλήρωση των έργων. Μπορεί και η ξενάγησή μου.     

Αχ! Αχ! Αχ! (τρις).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου