ΜΠΑΝΑΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - ΚΕΝΥΑ: Ψαράδες εξαναγκάζουν φτωχές γυναίκες να τους πληρώνουν με σεξ

Μία απίστευτη ταπείνωση και εκμετάλλευση υφίστανται ορισμένες φτωχές Κενυάτισσες προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην στην οικογένειά τους: αδίστακτοι ψαράδες ζητούν «πληρωμή» με σεξ. Και αφού τις βιάσουν, τους δίνουν μερικά ψάρια, τα οποία κατόπιν αυτές θα πουλήσουν στην αγορά βγάζοντας ένα μικρό κέρδος.

Η πρακτική «σεξ για ψάρι», που είναι γνωστή ως jaboya (τζαμπόγια) στην τοπική διάλεκτο, γίνεται καθημερινά στις όχθες της λίμνης Βικτόρια, στην Κένυα. Πολλές ξύλινες βάρκες και οι ψαράδες τους μαζεύονται από νωρίς το πρωί σε ιχθυόσκαλα που στήνεται καθημερινά.

«Αναγκάζομαι να πληρώσω με σεξ τα ψάρια, γιατί δεν έχω άλλο μέσο να τα αποκτήσω» λέει η 35χρονη Λούσι Οντιάμπο σε ρεπόρτερ του βρετανικού BBC, προσθέτοντας πως «συνήθως κάνω σεξ με 1-2 ψαράδες την εβδομάδα. Κινδυνεύω να κολλήσω κάποια ασθένεια, αλλά δεν έχω άλλη επιλογή. Πρέπει να στείλω τα παιδιά μου στο σχολείο. Η τζαμπόγια είναι μια άσχημη πρακτική».

«Ναι, ντρέπομαι που κάνω κι εγώ κάτι τέτοιο, αλλά το κληρονόμησα από τον πατέρα μου, που έκανε ακριβώς το ίδιο. Δυστυχώς μαζί με τις γυναίκες έρχεται κι ο πειρασμός», παραδέχεται - επωνύμως -, στο ίδιο ρεπορτάζ ο ψαράς Φέλιξ Οσιένγκ. Ο 26χρονος, παρόλο που είναι παντρεμένος, λέει πως κάνει σεξ - χρησιμοποιώντας προφυλάξεις - με μέχρι και τρεις γυναίκες την εβδομάδα, ως «αντάλλαγμα» για τα ψάρια που τους παρέχει.

Το ποσοστό μόλυνσης από το Έιτζ στην συγκεκριμένη περιοχή είναι 15%  - σχεδόν διπλάσιο από ότι σε όλη τη χώρα - κάτι που αποδίδεται κυρίως στη τζαμπόγια.  Για το λόγο αυτό και πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις βοηθούν τις γυναίκες να αποκτήσουν τη δική τους βάρκα προκειμένου να μη χρειαστεί ποτέ τους να υποστούν βιασμό.



«Έβλεπα πως θα πέθαινα, αν συνέχιζα να δίνω το κορμί μου για τα ψάρια. Δεν μπορούσα να συνεχίσω», λέει η Αγκνες Αούμα, μία από τις γυναίκες που ξέφυγε από τον εφιάλτη και απέκτησε, με τη βοήθεια των ΜΚΟ κάποιες δικές της ψαράδικες βάρκες. «Είμαι χαρούμενη για τους ψαράδες που απασχολώ στη δούλεψή μου και κυρίως για το ότι είμαι κι εγώ καλή στο ψάρεμα», λέει η νεαρή Κενυάτισσα, εξαίρεση στον θλιβερό «κανόνα» της ντροπής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου