ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Mη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ρόλο Ρεπόρτερ!


Ο καλύτερος τρόπος για να κινηματογραφήσει κανείς την καταστροφή του τυφώνα Χαϊγιάν στο Τακλόμπαν ήταν από τον αέρα, λέει ο Βρετανός φωτογράφος Λιούις Ουάιλντ.

Ο βετεράνος φωτορεπόρτερ δεν ήθελε, όμως, να επιβαρύνει τα ήδη υπερφορτωμένα ελικόπτερα του φιλιππινέζικου στρατού ζητώντας μια θέση ως επιβάτης. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Ουάιλντ εκτόξευσε μη επανδρωμένο αεροσκάφος στους ουρανούς πάνω από την πληγείσα πόλη. Εκτός από εικόνες, που αποκάλυπταν το μέγεθος της καταστροφής, το αεροσκάφος του Ουάιλντ εντόπισε δύο σορούς, που αργότερα περισυνελέγησαν από τις Αρχές.

Ο κ. Ουάιλντ και το CNN που προέβαλε τις εικόνες του δεν είναι οι μόνοι που αξιοποιούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη -ταυτισμένα με τον στρατό και τον βομβαρδισμό τρομοκρατικών στόχων- για ειρηνικούς σκοπούς. Ειδησεογραφικά δίκτυα τα έχουν χρησιμοποιήσει στο πρόσφατο παρελθόν για αθλητικές μεταδόσεις, το BBC τα αξιοποίησε με θαυμαστό τρόπο σε ντοκιμαντέρ για τα ταξίδια αποδημητικών πτηνών και οι παπαράτσι εξασφάλισαν χάρη σ’ αυτά φωτογραφίες από προσωπικές στιγμές διασημοτήτων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στις αρχές του φθινοπώρου, το BBC εκτόξευσε μη επανδρωμένο αεροσκάφος, μήκους 45 εκατοστών, με έξι έλικες, για να κινηματογραφήσει τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσει η νέα υπερταχεία αμαξοστοιχία Λονδίνο-Μάντσεστερ. Η χάραξη της διαδρομής συναντά σημαντική αντίσταση από περιβαλλοντικές οργανώσεις, λόγω της διέλευσής της από τις λίγες παρθένες περιοχές που απέμειναν στη Βόρεια Αγγλία. «Θελήσαμε να προσφέρουμε στους τηλεθεατές μας μια πλήρη εικόνα του προβλήματος», λέει ο Τομ Χάνεν, υπεύθυνος του προγράμματος στο BBC.

Στο μεταξύ, την καθολική χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από ΜΜΕ προοιωνίζεται το γεγονός ότι σχολές δημοσιογραφίας στα Πανεπιστήμια του Μιζούρι, της Νεμπράσκα και στο Κολούμπια εγκαινίασαν πρόσφατα «μαθήματα μη επανδρωμένης ιπτάμενης δημοσιογραφίας» (drone journalism).

Παρά την προσωρινή απαγόρευση που εξέδωσε η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) για τις πτήσεις τέτοιων «δημοσιογραφικών» αεροσκαφών χωρίς προηγούμενη άδειά της, οι υποστηρικτές τους υπογραμμίζουν ότι στις αρχές του 2015 η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να άρει κάθε τέτοια απαγόρευση στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Οι ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής εντείνονται, όμως, παράλληλα με τη χρήση των αεροσκαφών αυτών. Τον Αύγουστο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ελεγχόμενο από παπαράτσο, τράβηξε φωτογραφίες από τον ιδιωτικό γάμο της τραγουδίστριας Τίνα Τέρνερ στην Ελβετία.

Η νομικός Ναμπία Σιέντ, ειδικευμένη σε υποθέσεις ελευθερίας έκφρασης, εκτιμά ότι η ιδιωτική ζωή των πολιτών δεν απειλείται από τα αεροσκάφη αυτά: «Οι νομοθέτες αντιμετώπισαν και στο παρελθόν καινοτόμους συσκευές που απείλησαν τον ιδιωτικό βίο, όπως τα κινητά τηλέφωνα με κάμερες. Η κείμενη νομοθεσία στις ΗΠΑ είναι υπεραρκετή για να προστατεύσει τα δικαιώματα του πολίτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου