ΥΓΕΙΑ: Οταν τα σιντριβάνια δεν είναι τόσο αθώα όσο πιστεύουμε



Η εταιρεία Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών Α.Ε. ιδρύθηκε το 1988 και αποτέλεσε ένα νέο και σημαντικό βήμα σε μακρά οικογενειακή παράδοση επαγγελματικής ενασχόλησης με τη δημόσια υγεία και υγιεινή (1951).

Κύριος στόχος της εταιρείας μας ήταν να καλύψει με αξιόπιστο τρόπο σημαντικά κενά στην Περιβαλλοντική Μικροβιολογία, τη Μικροβιολογία Νερού και Τροφίμων.

Μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας μας, στους δύσκολους οικονομικούς καιρούς που διανύουμε, θέλαμε να συμβάλουμε με την τεχνογνωσία και τις υπηρεσίες μας στο ήδη υπάρχον έργο του Δήμου Αθηναίων όπου και εμείς διοικητικά ανήκουμε και επιχειρούμε ως εταιρεία.

Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση της χώρας, με τις επιπτώσεις που έχει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (μείωση προσωπικού και μέσων), μας ώθησε να αναλάβουμε πρωτοβουλία για τον έλεγχο του νερού των σιντριβανιών του Δήμου Αθηναίων, έναν από τους τομείς της εξειδίκευσής μας.

Ετσι, προτείναμε στον κ. Ανδρέα Βαρελά, αντιδήμαρχο Καθαριότητας, και την κυρία Νανά Σπυροπούλου, αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, να εξετάσουμε το νερό των σιντριβανιών για το μικρόβιο της λεγεωνέλας.

Για τον σκοπό αυτό αναλάβαμε να πραγματοποιήσουμε δειγματοληψίες και αναλύσεις νερού σε όλα τα σιντριβάνια του Δήμου Αθηναίων, για την ανίχνευση του μικροοργανισμού Legionella spp. με τον τρόπο και τη συχνότητα που ορίζεται από σχετική εγκύκλιο, χωρίς κανένα κόστος ή την οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμο Αθηναίων.

Ο λόγος που επικεντρωθήκαμε στο συγκεκριμένο μικρόβιο (Legionella spp.) είναι γιατί μεταδίδεται με μικροσταγονίδια νερού -όπως αυτά που δημιουργούνται γύρω από τα σιντριβάνια- και προκαλεί τη νόσο των λεγεωνάριων, μια μορφή σοβαρής πνευμονίας με ποσοστό θνησιμότητας 10%-15% σε κατά τα άλλα υγιή άτομα, ποσοστό το οποίο αυξάνεται σε ηλικιωμένους, μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από άλλα νοσήματα. 

Η νόσος εκδηλώνεται 2-10 ημέρες μετά τη μόλυνση με το μικρόβιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας να εκδηλώνουν τη νόσο αφότου έχουν επιστρέψει στη χώρα τους, γεγονός που προκαλεί μεγάλη δυσφήμιση για τον τουρισμό μας. Ταυτόχρονα αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τα παιδιά, τα οποία συνηθίζουν να προσελκύονται γύρω από τα σιντριβάνια και παίζοντας να βρέχονται με τα νερά (πλατσουρίζουν). 

Τα σιντριβάνια αποτελούν μια εστία μόλυνσης σε περίπτωση που αποικιστούν με το μικρόβιο της λεγεωνέλας, με σημαντικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία, αφού τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελούν πόλο έλξης για πολύ κόσμο λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, άρα και πολύ μεγάλος αριθμός ατόμων δύναται να εκτεθεί στο μικρόβιο.

Ελέχθησαν συνολικά 23 σιντριβάνια που λειτουργούσαν (από τα 58 συνολικά του Δήμου Αθηναίων), χωρίς να ανιχνευθεί το μικρόβιο της λεγεωνέλας.

Παρόμοιες δειγματοληψίες και αναλύσεις θα πραγματοποιηθούν εκ νέου σε 6 μήνες -και σε αυτά που δεν λειτουργούσαν- ώστε μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δειγματοληψιών και επιτήρησης να μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε εγκαίρως την ενδεχόμενη ύπαρξη του μικροβίου στο νερό και να παράσχουμε την κατάλληλη τεχνογνωσία για την αποτελεσματική εκρίζωσή του, αλλά και την εφαρμογή μέτρων που θα αποτρέψουν τυχόν επανεγκατάστασή του. Τα αποτελέσματα έχουν ήδη δοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου