ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Οι «αποσκευές» του κ. Παπούλια κατα την επίσκεψη-επίθεση φιλίας στα τσιράκια των Σουλτάνων...


Την ερχόμενη Δευτέρα ο Κάρολος Παπούλιας μεταβαίνει στα Τίρανα για διήμερη επίσκεψη στην Αλβανία.

Εκτός από τις συναντήσεις και συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία τη δεύτερη μέρα θα κατέβει στα μειονοτικά χωριά στον Νότο.

Το ταξίδι έχει το δικό του ειδικό βάρος στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και γι’ αυτό αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές.

Ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαίρει μεγάλης εκτίμησης στους γείτονες, που, πλην κάποιων ακραίων κύκλων, εκτιμούν ιδιαίτερα το γεγονός ότι σε δύσκολες περιόδους εργάστηκε για τη βελτίωση του κλίματος, με αποκορύφωμα την κατάργηση από ελληνικής πλευράς του εμπολέμου, το 1987. Γι’ αυτό και θεωρεί ότι νομιμοποιείται να απευθυνθεί στους απλούς Αλβανούς ως «πραγματικός φίλος από τα παλιά» και να τους μιλήσει «από καρδιάς».

Τι θα τους πει; 

Οτι το μέλλον τους είναι στην Ευρώπη και η Ελλάδα, χώρα της Ε.Ε., θα βρίσκεται και σ’ αυτήν την προσπάθειά τους δίπλα τους. Μπορεί να τους βοηθήσει ουσιαστικά και θα το κάνει, όπως το έκανε στη μέχρι τώρα ευρωπαϊκή τους διαδρομή.

Στις «αποσκευές» για ένα τέτοιο ταξίδι, όμως, δεν χωρούν εθνικισμοί και μεγαλοϊδεατισμοί. Οι όποιες εκκρεμότητες -κατάλοιπα άλλων εποχών- διευθετούνται στο πνεύμα της καλής γειτονίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των υφιστάμενων διμερών συμφωνιών.

Εξάλλου, αποτελεί, τούτο, κανόνα των ευρωπαϊκών κοινωνιών και κριτήριο για να γίνει μια χώρα μέλος τους.

Η Αθήνα με την επίσκεψη Βενιζέλου στα μέσα Οκτωβρίου και τώρα με το ταξίδι του Παπούλια επιχειρεί να γυρίσει σελίδα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις με μια ατζέντα που θα περιλαμβάνει στις υψηλές προτεραιότητες την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, τα ενεργειακά (ΤΑΡ, ΑΟΖ) αλλά και τη συνεργασία για την εμπέδωση περιβάλλοντος σταθερότητας στην ευρύτερη γειτονιά μας.


Θέλει να αλλάξει το κλίμα καχυποψίας που έχει καλλιεργηθεί στον πληθυσμό, περί του εχθρού από τον Νότο που υποβλέπει μονίμως τη χώρα.

Μένει να φανεί πώς θα ανταποκριθεί η νέα κυβέρνηση των Τιράνων στην ελληνική «επίθεση φιλίας» και πώς αξιολογεί τις προτεραιότητές της στις σχέσεις με την Ελλάδα. Αν, όπως συνήθιζαν στο παρελθόν οι Αλβανοί, επιχειρήσουν να θέσουν αιφνιδιαστικά και από την «πίσω πόρτα» προς συζήτηση, έστω για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης, ζητήματα του παρελθόντος, που έχουν ξεπεραστεί ήδη από τη ζωή, τότε μια μεγάλη ευκαιρία για ένα άλμα προς τα εμπρός θα έχει χαθεί.

Ακόμα χειρότερα θα είναι εάν γίνει ανεκτή μια προβοκάτσια, παρόμοια με εκείνη του 2005 στους Αγίους Σαράντα, με πρωταγωνιστές ακραίους Τσάμηδες, όταν ο Παπούλιας οργισμένος διέκοψε την επίσκεψή του στην Αλβανία χωρίς να συναντηθεί με τον ομόλογό του Μοϊσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου