ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: Σε λογική «Μεγάλου Αδελφού» μπαίνει και η Ινδία - Θέλει να πρωτοστατήσει στις ψηφιακές και τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

Η Ινδία εγείρει αξιώσεις να μπει κι αυτή μελλοντικά σε λογική «Μεγάλου Αδελφού», πρωτοστατώντας στις ψηφιακές και τηλεφωνικές παρακολουθήσεις των πολιτών της.  Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται διάφοροι ακτιβιστές θεωρώντας πως η αχανής ασιατική χώρα φτιάχνει σιγά σιγά και μεθοδικά ένα δίκτυο παρακολούθησης που θα ήθελε να είναι εφάμιλλο με αυτό του διαβόητου PRISM της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA).

«Σήμερα μεγάλες κυβερνήσεις όπως αυτή της Ινδίας αρχίζουν να υιοθετούν τις χειρότερες δυνατές πρακτικές όσον αφορά στο ζήτημα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονίζει ο Σουνίλ Αμπραχάμ του Ινδικού Κέντρου Διαδικτύου και Κοινωνίας, επισημαίνοντας πως ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Σαλμάν Κουρσίντ, σε πρόσφατη δήλωση του έμοιαζε… βαθιά νυχτωμένος σχετικά με τις μυστικές παρακολουθήσεις της NSA, χαρακτηρίζοντας τις ως «απλώς διερευνητικές».

Άλλωστε, ο ντόρος που ξέσπασε πριν μερικές ημέρες με τις παρακολουθήσεις του κινητού τηλεφώνου της Άγκελα Μέρκελ, δεν άφησε ασυγκίνητο τον Ινδό πρωθυπουργό Μανμοχάν Σινγκ, εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε ρητά πως «ο πρωθυπουργός δεν χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο. Το γραφείο του χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αλλά δεν έχει προσωπικό e-mail. Δεν ανησυχούμε για υποκλοπές ή οτιδήποτε τέτοιο».

Δεν συμβαίνει ωστόσο το ίδιο με πολλούς άλλους Ινδούς ανώτατους αξιωματούχους, οι οποίοι έχουν λάβει κυβερνητική διαταγή να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το προσωπικό τους e-mail από τον Δεκέμβριο. Είναι μια κίνηση που, όπως θεωρεί το βρετανικό δίκτυο BBC, καταδεικνύει την βεβαιότητα της ινδικής κυβέρνησης πως οι υπάλληλοί της πέφτουν θύματα παρακολουθήσεων από την NSA.

Κι όλα αυτά την ώρα που το Νέο Δελχί ετοιμάζεται να θέσει εν ευθέτω χρόνω σε εφαρμογή το Κεντρικό Σύστημα Παρακολούθησης (Central Monitoring System ή CMS), που έχει σχεδιαστεί για να δώσει στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας  πρόσβαση στις τηλεφωνικές κλήσεις πολιτών καθώς και τον έλεγχο των διαδικτυακών επικοινωνιών.

Το σύστημα, που ένα τμήμα του ίσως λειτουργήσει στις αρχές του 2014, αρχικά δημιουργήθηκε για την προάσπιση της εθνικής ασφάλειας της Ινδίας και την αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών, όπως οι επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2008 στη Βομβάη, με περισσότερους από 150 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Ωστόσο το CMS θα χρησιμοποιείται γενικά από τις Αρχές, προκειμένου να καταγράφονται φωνητικές κλήσεις, μηνύματα κειμένου, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, λογαριασμοί κοινωνικών δικτύων καθώς και η γεωγραφική θέση των κινητών τηλεφώνων ή κάθε είδους συσκευών που είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου