ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Οριακά μειώθηκαν οι ανισότητες ανδρών και γυναικών παγκοσμίως

Οι ανισότητες ανδρών και γυναικών μειώθηκαν οριακά από το 2012 στο 2013, σύμφωνα με την νεότερη ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).
Στην κορυφή βρίσκονται, όπως κάθε χρόνο, οι σκανδιναβικές χώρες, και η Ελλάδα βρίσκεται στην 81η θέση, σε σύνολο 136 χωρών. Στο χαμηλότερο άκρο της κατάταξης βρίσκονται χώρες του τρίτου κόσμου, με την Υεμένη να καταλήγει τελευταία.

 


Η έκθεση συνυπολογίζει δείκτες που αφορούν την οικονομική και εργασιακή ισότητα, την πρόσβαση και τις ευκαιρίες στο σύστημα εκπαίδευσης, στο σύστημα υγείας και στην πολιτική.
 


Συνολικά, η εικόνα ανά την υφήλιο εμφανίζεται οριακά βελτιωμένη αλλά πίσω από αυτό βρίσκονται «τάσεις αποκλίσεις» μεταξύ διαφορετικών χωρών ίδιων περιοχών.
 


Παράδειγμα για αυτό είναι η Ευρώπη: Πόλωση καταγράφεται μεταξύ των χωρών στα βόρεια και τα δυτικά από τη μία πλευρά και των χωρών στα νότια και τα ανατολικά από την άλλη, όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.
 


Σύγκλιση των ανισοτήτων λόγω φύλου καταγράφεται ευκολότερα στην πρόσβαση σε υγεία, με το χάσμα να έχει καλυφθεί, σε παγκόσμιο μέσο όρο, κατά 96% (25 χώρες έχουν εξαλείψει πλήρως τις ανισότητες). 
 


Ανάλογη είναι η εικόνα και στην πρόσβαση στην παιδεία, με το χάσμα να έχει καλυφθεί κατά 93%. Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στην οικονομική ισότητα, όπου η απόσταση έχει καλυφθεί κατά 60%, και ακόμη δυσκολότερα στην πολιτική -όπου το χάσμα έχει κλείσει κατά 21%.

 
Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ισλανδία, και ακολουθούν κατά σειρά η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία, οι Φιλιππίνες, η Ιρλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Δανία, η Ελβετία και η Νικαράγουα. 
 
Γύρω από την περιοχή της 81ης θέσης, στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, είναι η Ιταλία (71) και η Κύπρος (79).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου