ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΗΠΑ: Μαύρες τρύπες στο κρατικό σύστημα διάθεσης στοιχείων στις αγορές των ΗΠΑ ανακάλυψε το FBI

Το FBI ανακάλυψε «ελλείψεις και ευάλωτα σημεία» στο κρατικό σύστημα διάθεσης και δημοσιοποίησης οικονομικών στοιχείων που επηρεάζουν τις κινήσεις των αγορών.

Πρόκειται για το σύστημα που αποκλείει θεωρητικά τη διαρροή οικονομικών στοιχείων σε παράγοντες των αγορών (χρηματιστές κ.ά.) πριν δημοσιοποιηθούν στο ευρύ κοινό.

Αξιωματούχοι του FBΙ εντόπισαν, ειδικότερα, «αριθμό διαδικαστικών ελλείψεων» που αφορά και στα λεγόμενα «μαύρα κουτιά» τα οποία χρησιμοποιούνται από αρκετές κρατικές υπηρεσίες για τον έλεγχο των διαρροών ευαίσθητων οικονομικών στοιχείων, όπως είναι οι μηνιαίες αναφορές στα στοιχεία της ανεργίας.

Αυτά αναφέρονται σε έκθεση του γενικού επιθεωρητή του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Στην έκθεση τονίζεται ότι είναι πιθανή η διείσδυση στο σύστημα, το οποίο σχεδιάσθηκε για να προλαμβάνεται η διάθεση οικονομικών στοιχείων από εταιρείες των μέσων ενημέρωσης σε παράγοντες της αγοράς πριν αυτά δημοσιοποιηθούν επισήμως.

Η έκθεση, την οποία έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα The Wall Street Journal, αποτελεί μέρος μιας ευρείας έρευνας εκ μέρους των επίσημων αρχών αναφορικά με το αν εταιρείες των μέσων ενημέρωσης ή υπάλληλοί τους στέλνουν οικονομικά στοιχεία σε παράγοντες της αγοράς πριν από την επίσημη ημερομηνία και ώρα δημοσιοποίησής τους, γεγονός που θα παραβίαζε τη νομοθεσία περί συναλλαγών βάσει εμπιστευτικών πληροφοριών.

Εδώ και αρκετό καιρό, το FBI προβληματίζεται γι’ αυτό το οποίο στελέχη του θεωρούν «ύποπτες κινήσεις και συναλλαγές στις αγορές» ακριβώς πριν από τη δημοσιοποίηση επίσημων και ευαίσθητων οικονομικών στοιχείων, αναφέρουν άτομα που έχουν γνώση των ερευνών.

Επί χρόνια τώρα, ομοσπονδιακοί πράκτορες προσπαθούν να διαπιστώσουν αν αυτές οι δραστηριότητες οφείλονται σε «ατασθαλίες» κατά τη διάρκεια της επίσημης περιόδου δημοσιοποίησης των στοιχείων, που είναι γνωστή με την ονομασία «lockup».

Τα αποκαλούμενα «μαύρα κουτιά» αποτελούν κλειδιά στην προσπάθεια του κράτους να διατηρεί τα στοιχεία υπό έλεγχο. Εταιρείες των μέσων ενημέρωσης, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη διάθεση οικονομικών στοιχείων, έχουν -κατ’ απαίτηση του νόμου- τους υπολογιστές τους συνδεδεμένους με αυτά τα «μαύρα κουτιά» από τα οποία δημοσιοποιούνται αυτομάτως και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και ώρες τα επίσημα στοιχεία, αναλόγως της ροής τους. Θεωρητικά, όλα τα στοιχεία δημοσιοποιούνται την ίδια ώρα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Υπόθεση Bloomberg
Στην έκθεση του FBI η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάιο και δόθηκε στην εφημερίδα Wall Street Journal μέσω νόμιμων διαδικασιών, αναφέρεται ότι οι ανησυχίες της ομοσπονδιακής υπηρεσίας προέρχονται από δοκιμές που έγιναν στα «μαύρα κουτιά» που είναι εγκατεστημένα στο αρχηγείο της. Η έκθεση του FBI επικεντρώνεται σε μια σύντομη έρευνα που αφορά το πρακτορείο Bloomberg, για το οποίο δεν βρέθηκαν πάντως στοιχεία ενοχής. Το θέμα δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2012, όταν το Bloomberg εγκατέστησε νέο εξοπλισμό στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ώστε να επισπεύσει τη διάχυση των πληροφοριών και στοιχείων στους πελάτες του. Από δικές του δοκιμές, το πρακτορείο διαπίστωσε ότι μπορούσε να αντλήσει στοιχεία από τα «μαύρα κουτιά» πριν από την επίσημη δημοσιοποίησή τους, μεταξύ άλλων χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό ρεύμα διαφορετικής ισχύος! 

Το Bloomberg ανέφερε το γεγονός πέρυσι το καλοκαίρι. Το υπουργείο «δεν βρήκε στοιχεία για την από πρόθεση παραβίαση της νομοθεσίας εκ μέρους του Bloomberg ή δημοσιογράφων του» και η υπόθεση έκλεισε. Ομως, σύμφωνα με την έκθεση του FBI, οι έρευνες αποκάλυψαν τρόπους με τους οποίους μπορεί να παραβιασθεί η ασφάλεια των στοιχείων...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου