ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Τί θα κάνει η Γερμανία την τεράστια ισχύ της ;


«Deutschland ist stark». Ή αλλιώς «Η Γερμανία είναι ισχυρή. Και έτσι πρέπει να παραμείνει». Eίναι ένα από τα προεκλογικά συνθήματα που έχει κατακλύσει τους τοίχους της Γερμανίας κάτω από την φωτογραφία της Άγκελα Μέρκελ, που φαίνεται αποφασισμένη να νικήσει στις 22 Σεπτεμβρίου.

Ναι, η Γερμανία είναι ισχυρή. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν υπήρξε ποτέ ισχυρότερη οικονομικά και κοινωνικοπολιτικά. Είναι η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της ΕΕ, με το υψηλότερο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ). Έχει τα υψηλότερα ποσοστά εξαγωγών και είναι μία από τις λιγότερες χρεωμένες χώρες της ταραχώδους ευρωζώνης.  

Αυτή η εντυπωσιακή άνοδος της Γερμανίας πήρε σάρκα και οστά με τα υπόλοιπα μέλη να την παρακολουθούν με βλέμμα όλο απορία, την ώρα που ίδιοι ενσωματώνονταν προσεκτικά στο εσωτερικό της ΕΕ.  Οι επικείμενες εκλογές υπερβαίνουν τα σύνορα της χώρας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ευρωπαϊκές εκλογές. H κρίση χρέους και η διάσωση του ευρώ παρείχαν στο Βερολίνο και στην καγκελάριο πρωταγωνιστικό ρόλο, κάτι που ορισμένοι επιδοκίμασαν ενώ άλλοι κατέκριναν δριμύτατα. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναμένουν την τρίτη συνεχόμενη θητεία της Μέρκελ.  

Η Γερμανία είναι τόσο ισχυρή για την Ευρώπη; 
 
Η ερώτηση προέκυψε από την τελευταία έκδοση του πρότζεκτ «Europa», έργο των πέντε συνήθων συνεργατών μας .(«The Guardian», «Süddeutsche Zeitung», «El Pais», «La Stampa» και «Gazeta Wyborcza») Στα μάτια των υπόλοιπων Ευρωπαίων, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας ή της Πολωνίας, η Γερμανία προσφέρει φιλοξενία και θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα παίζει τον ρόλο του χρηματοδότη. Άλλους τους μαγεύει, άλλους πάλι δείχνει να τους ενοχλεί. Τι ζητά ομόφωνα η Γερμανία από την Άγκελα Μέρκελ; Τι προτίθεται να κάνει με όλη αυτή την τόσο αξιοθαύμαστα συσσωρευμένη ισχύ ;  

Η απάντηση δεν θα έρθει από το Βερολίνο. Εκεί, συνεχίζουν να αποφεύγουν τις συζητήσεις γύρω από το θέμα. Μάλλον χρειάζονται τον 93χρονο γερμανό πρώην πρόεδρο Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ και την μοναδική εμπειρία του για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Ο ίδιος βεβαιώνει ότι η Γερμανία δεν επιθυμεί κανέναν ηγετικό ρόλο. Αντιθέτως, αποσκοπεί στην δημιουργία μιας κοινής Ευρώπης, που θα διαθέτει όλα τα απαραίτητα όργανα αποτροπής λήψης εθνικών αποφάσεων.

Με μια οικονομία ικανοποιητική ή «πλήρης» κατά πολλούς, η Γερμανία αρνείται την προβολή στην διεθνή σκηνή σε αντίθεση με τη Γαλλία και τη Βρετανία. Τις επεμβάσεις σε Λιβύη, Μάλι και Συρία τις αφήνει σε άλλους.  
 
Ωστόσο, η ιστορία δεν εξηγεί τα πάντα. Τί θα κάνει η Γερμανία την τεράστια ισχύ της ; 
 
Οι Γερμανοί πρέπει να σκεφτούν σοβαρά την ερώτηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου