ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ: Ανοιγμα τραπεζικού λογαριασμού και... από το περίπτερο!!!

Της Αλεξιας Κεφαλα


«Γεια σας, θα ήθελα σας παρακαλώ ένα πακέτο τσιγάρα, μία εφημερίδα και να ανοίξω έναν τραπεζικό λογαριασμό»

«Μάλιστα, κύριε, σε ποιο όνομα;», 

«Ντουπόν», 

«Τέλεια, ορίστε λοιπόν, καλή σας ημέρα»

Αυτός ο διάλογος μεταξύ ενός πελάτη και ενός περιπτερά ακούγεται σαν να προέρχεται από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά σύντομα μπορεί να προκύψει στην αληθινή ζωή. Υστερα από αρκετές εβδομάδες διαβουλεύσεων, η Αρχή Εποπτικού Ελέγχου έδωσε πρόσφατα το πράσινο φως στην Οικονομική Εταιρεία Ηλεκτρονικών Πληρωμών για την παροχή της δυνατότητας σε οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στο περίπτερο

Οι δύο άνδρες που διοικούν αυτή την Αρχή είναι πολύ γνωστοί στον τραπεζικό κύκλο της Γαλλίας. Ο ένας από αυτούς, ο Χιουγκ Λε Μπρε, διηύθυνε τον τομέα των επικοινωνιών της τράπεζας Société Générale, προτού αναλάβει τα ηνία του τομέα διαδικτυακών χρηματιστηριακών συναλλαγών «Boursorama», ενώ ο Ριά Μπουλανουά έχει ειδικότητα στις νέες τεχνολογίες. Ευρισκόμενοι σε αυτές τις θέσεις και δίχως να υπάρχει χρόνος για χάσιμο, συγκέντρωσαν το ποσό των έντεκα εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να λανσάρουν για πρώτη φορά αυτήν τη μορφή τραπεζικής στη Γαλλία.

Αυτός ο τύπος λογαριασμού αποκαλείται «νικέλιο», ένας όρος ο οποίος στη γαλλική αργκό σημαίνει «αψεγάδιαστος». Στόχος αυτού του εγχειρήματος είναι να αυξηθεί η κερδοφορία της μεσαίας κοινωνικής τάξης και των ατόμων εκείνων που έχουν εξαιρεθεί από τις παραδοσιακές τράπεζες, λόγω του ότι οι συναλλαγές με τις τελευταίες είναι κοστοβόρες. Η ιδέα είναι απλή, δεν χρειάζεται πλέον οι πελάτες να έχουν εφιάλτες την παραμονή της συνάντησης με τον τραπεζίτη τους, ούτε να φορέσουν την καλύτερη γραβάτα τους ή να είναι φρεσκοξυρισμένοι για να εισέλθουν στην τράπεζα. Εφεξής, ο καθένας, ακόμη και ο πιο φτωχός, θα μπορεί να ανοίξει έναν τραπεζικό λογαριασμό.

 «Πρέπει να πούμε ότι οι τράπεζες, ακόμα και τα ταχυδρομικά ταμιευτήρια, είχαν καταστήσει πιο άκαμπτες τις προϋποθέσεις για το άνοιγμα ενός λογαριασμού. Ο πιο χαμηλόβαθμος τραπεζικός υπάλληλος έχει αυστηρές οδηγίες, είναι καχύποπτος. Ομως, βρισκόμαστε σε περίοδο κρίσης και πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καθόλου ή έχουν περιορισμένα έσοδα. Εφόσον οι τραπεζικές συναλλαγές έχουν καταστεί πολύ ακριβές, πλέον απορρίπτονται από την κοινωνία», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Τζιοβανόνι, διευθυντής του υποκαταστήματος της τράπεζας LCL στο Παρίσι. 

Πρέπει να επισημάνουμε ότι τα έξοδα που παρακρατούνται για τους ακάλυπτους τραπεζικούς λογαριασμούς αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθένας μπορεί να ανοίξει έναν τραπεζικό λογαριασμό στο περίπτερο χωρίς να έχει προηγηθεί ραντεβού, ανεξαρτήτως του μισθού ή του εισοδήματός του (όπως αξιώνεται από τις διασυνδεδεμένες τράπεζες), δίχως την απαίτηση επιτόπιας κατάθεσης ή υποβολής χαρτοφυλακίου, χωρίς διακρίσεις. Η όλη διαδικασία διαρκεί πέντε λεπτά. Αρκεί το φυσικό πρόσωπο να είναι ενήλικος και να διαθέτει μία ταυτότητα, προκειμένου να απομακρυνθεί από το περίπτερο έχοντας στην κατοχή του μία βεβαίωση τραπεζικού λογαριασμού ή ακόμη και μία πιστωτική κάρτα Mastercard.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου