ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: "Γιατρός" των ΚΑΠΗ με πτυχίο μαϊμού - Το μεγάλο πάρτι με τα πλαστά πιστοποιητικά στη χώρα του "ό,τι δηλώσεις είσαι"...

Βρίθουν οι υποθέσεις πλαστών δικαιολογητικών που έχουν καταθέσει δημόσιοι υπάλληλοι για τον διορισμό τους ή την άσκηση επαγγέλματος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση γιατρού που παρείχε υπηρεσίες χωρίς να διαθέτει πτυχίο. Την υπόθεση αποκάλυψε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής, ο οποίος μετά από καταγγελία πολιτών διέταξε έρευνα που οδήγησε στην ποινική δίωξη της γιατρίνας-μαϊμού.

Η καταγγελία που έφτασε στα γραφεία του Γενικού Επιθεωρητή στις 4 Απριλίου του 2011 ήταν μόλις οκτώ γραμμές και ανέφερε: «Προσοχή! Στα ΚΑΠΗ δήμου των βορείων προαστίων εργάζεται ψευτογιατρός με πλαστό πτυχίο. Θα πεθάνουν άνθρωποι. Είναι επικίνδυνη και κινδυνεύει όποιος μιλήσει. Δήλωνε διαιτολόγος σε γνωστό ιδιωτικό κέντρο παροχής υπηρεσιών υγείας και στην ουσία ήταν γραμματέας. Κάντε κάτι για τους γέροντες που κινδυνεύουν από τους απατεώνες».

Ο Λ. Ρακιντζής έδωσε αμέσως εντολή στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας να ερευνήσουν την υπόθεση και το πόρισμά τους ήταν αποκαλυπτικό:

Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι η φερόμενη ως γιατρός Θ.Π. είχε υπογράψει συμφωνητικό συνεργασίας με το ΚΑΠΗ του δήμου, για να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της από τις 13-11-2011 μέχρι και τη σύσταση του νέου φορέα που προβλεπόταν από τον «Καλλικράτη».
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκόμισε, είχε εισαχθεί το 1991 στο Ιατρικό Ινστιτούτο Κιέβου στην Ουκρανία «Ο.Ο. Μπογκομόλετς» και το 1997 αποφοίτησε από το Εθνικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο Κιέβου με ειδικότητα «γενικός ιατρός».

Ο τίτλος σπουδών της αναγνωρίστηκε από το Διαπανεπιστημιακό Κέντρο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών της Αλλοδαπής (ΔΙΚΑΤΣΑ) στις 26 Ιουνίου του 2002, το 2005 έλαβε άδεια άσκησης επαγγέλματος για την Περιφέρεια του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και στις 15 Απριλίου 2011 πήρε άδεια λειτουργίας Ιδιωτικού Παθολογικού Ιατρείου στον δήμο που συνεργαζόταν με το ΚΑΠΗ. Παράλληλα, η Θ.Π. είχε ξεκινήσει επίσημη συνεργασία με γνωστή ιδιωτική εταιρεία παροχής ιατρικών υπηρεσιών ως «ειδική παθολόγος». Αρχικά όλα φαίνονταν νομότυπα, αλλά κατά τη διάρκεια της έρευνας οι επιθεωρητές έβγαλαν «λαβράκι».
 
Η απάντηση του ΔΙΚΑΤΣΑ
Μετά από έγγραφο που απέστειλαν οι ελεγκτές στον Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης, ο οποίος αντικατέστησε το ΔΙΚΑΤΣΑ, προκειμένου να επιβεβαιώσουν την αναγνώριση του πτυχίου της «ιατρού», έλαβαν την εξής απάντηση: «μετά από ενδελεχή έλεγχο στα αρχείο της υπηρεσίας και του ΔΙΚΑΤΣΑ δεν κατέστη δυνατό να ανευρεθεί αίτηση αναγνώρισης πτυχίου στο όνομά της και ως εκ τούτου δεν βρέθηκε και η πράξη αναγνώρισης τίτλου σπουδών».

Διαπιστώθηκε, μάλιστα, ότι ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης στο ΔΙΚΑΤΣΑ ήταν πραγματικός αλλά αφορούσε την αίτηση άλλης υποψήφιας για αναγνώριση πτυχίου. 

Η υπόθεση διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Αθηνών, η οποία άσκησε ποινική δίωξη αλλά η υπόθεση δεν σταμάτησε εκεί.

Το ΔΣ του Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) συνεδρίασε στις 8 Φεβρουαρίου του 2013 προκειμένου να αξιολογήσει τα δεδομένα με το πτυχίο της ιατρού-μαϊμού. Οι υπηρεσίες του ΔΟΑΤΑΠ είχαν επικοινωνήσει με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου του Κιέβου με στόχο να επιβεβαιώσουν τη γνησιότητα του πτυχίου της Θ.Π.

Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Κιέβου απάντησε στο αίτημα του ΔΟΑΤΑΠ, που κατατέθηκε μέσω της ελληνικής πρεσβείας στην Ουκρανία, ότι η Θ.Π. ουδέποτε φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Κιέβου και ότι είναι πλαστογραφημένα το πτυχίο και οι υπογραφές των εκπροσώπων των πρυτανικών αρχών σε αυτά: «Το γραφείο Κοσμήτορα της 1ης Ιατρικής σάς ενημερώνει ότι έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η Θ.Π. σπούδασε σε ακαδημαϊκή ομάδα ημεδαπών φοιτητών δεν έχουν βρεθεί. Επίσης, η βεβαίωση που μας έχετε διαβιβάσει σε αντίγραφο υπογεγραμμένη από την αναπληρώτρια κοσμήτορα της 1ης Ιατρικής Σχολής πλαστογραφήθηκε αναιδώς και αμελώς», αναφέρει στην επιστολή του το Πανεπιστήμιο του Κιέβου.

Βέβαια, η αφαίρεση της άδειας άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος για τη Θ.Π. έγινε μετά από οκτώ χρόνια που παρείχε ιατρικές υπηρεσίες με πλαστά έγγραφα τόσο στον δήμο όσο και σε ιδιωτικό ιατρικό φορέα, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχουν ελεγθεί τυχόν ποινικές ευθύνες υπαλλήλων του ελληνικού κράτους που νομιμοποίησαν τα πτυχία της Θ.Π. χωρίς να ελέγξουν την προέλευσή τους, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ Διορισμοί στη Δημοτική Αστυνομία με παραποιημένα απολυτήρια Λυκείου
Δημοτικοί αστυνομικοί με πλαστά πτυχία και προϊστάμενοι σε δήμους χωρίς απολυτήριο λυκείου συμπληρώνουν το πάνθεον των πλαστών δικαιολογητικών στο Δημόσιο. Επειτα από έρευνα που διέταξε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής ζητήθηκε η ανάκληση των διορισμών δώδεκα δημοτικών αστυνομικών στη Ρόδο, οι οποίοι κατέθεσαν πλαστά πιστοποιητικά για τον διορισμό τους το 2005.

Η υπόθεση είχε δημιουργήσει αίσθηση στην τοπική κοινωνία, καθώς αποκαλύφθηκε ότι στο κύκλωμα των πλαστών δικαιολογητικών είχε εμπλακεί δημόσια υπάλληλος, η οποία σύμφωνα με καταγγελίες ζητούσε αμοιβή 1.000 ευρώ για τη χορήγηση απολυτηρίων λυκείου με... υψηλή βαθμολογία.

Η έρευνα των επιθεωρητών και σε συνέχεια η ένορκη διοικητική εξέταση που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Αστυνομία της Ρόδου αποκάλυψαν ότι παραποιήθηκαν έγγραφα τα οποία αφορούσαν βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας, με στόχο να πιστοποιηθεί η εντοπιότητα.

Δημοτικός αστυνομικός είχε πλαστογραφήσει τον βαθμό του απολυτηρίου του από 12 και 11/14 σε 17 και 2/14 προκειμένου να λάβει περισσότερα μόρια για τον διορισμό του, ενώ διαπιστώθηκε και η πλαστότητα τίτλου γλωσσομάθειας, αφού ο συγκεκριμένος υπάλληλος δεν ήταν ποτέ εγγεγραμμένος στα αρχεία των επιτυχόντων για δίπλωμα ξένης γλώσσας ξένου πανεπιστημίου.

Συνάδελφός του κατάφερε να «μεγαλώσει» τον βαθμό του απολυτηρίου λυκείου πλαστογραφώντας το 11 και 8/11 που είχε λάβει σε 17 και 8/11. Για ακόμα δύο δημοτικούς αστυνομικούς αποκαλύφθηκε ότι τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας ήταν πλαστά, αφού δεν βρέθηκαν στους αντίστοιχους καταλόγους του Βρετανικού Συμβουλίου.

Εκτός των δημοτικών αστυνομικών υπάρχουν και άλλοι υπάλληλοι, κυρίως σε δήμους, που προσλήφθηκαν ή κατέλαβαν θέσεις προϊσταμένων με πλαστά πιστοποιητικά. Δήμαρχος σε δήμο της Νότιας Αττικής απέλυσε υπάλληλο στην καθαριότητα μόλις ανακάλυψε ότι είχε πλαστογραφήσει το απολυτήριο λυκείου, αφού όπως διαπιστώθηκε ο συγκεκριμένος υπάλληλος είχε τελειώσει μόνο το γυμνάσιο.

Από το Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης όπου ο υπάλληλος δήλωνε ότι είχε αποφοιτήσει αποκαλύφθηκε ότι το συγκεκριμένο απολυτήριο είχε πλαστογραφηθεί, καθώς ανήκε σε... μαθήτρια που είχε αποφοιτήσει από το εν λόγω σχολείο. Ο δήμαρχος αμέσως απέλυσε τον υπάλληλο, ο οποίος είχε αναλάβει προϊστάμενος καθαριότητας με το απολυτήριο λυκείου που προσκόμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου