ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Πιλοτή και τέντα στις Άλπεις

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ

Όταν η διαρροή λέει ότι ο πρωθυπουργός θα χειριστεί προσωπικά το θέμα των πλειστηριασμών, τότε ο μοντέρ στο Μαξίμου καταλαβαίνει ότι στην επόμενη δήλωση δεν πρέπει να μας ξαναδείξει τον πρωθυπουργό σε στιγμές αυθόρμητης αυτοκριτικής

Αν ο Σαμαράς λέει ότι θα το πάρει πάνω του, δεν νομίζω ότι θα στήσει αντίσκηνα στο Μαξίμου, ούτε θα στεγάσει κόσμο στην Κηφισιά. Λογικά το θέμα των πλειστηριασμών θα παγώσει, είτε με παράταση του ισχύοντος νόμου, είτε με καινούργια ρύθμιση που θα καλύπτει και το 2014. Και αυτό που θα σκουπίζει ο Σαμαράς από το πρόσωπο δεν θα είναι δάκρυα συμπόνιας, αλλά ιδρώτας, διότι το «ατύχημα», όντως μπορεί να συμβεί.

Απροσδιόριστος αριθμός βουλευτών της πλειοψηφίας σκοπεύει να μην ψηφίσει άρση της απαγόρευσης, αν έρθει στη Βουλή. Και πολύ καλά θα κάνει. Όχι μόνο επειδή στην κοινωνία έχει διαμορφωθεί ένα ισχυρό ρεύμα αντίδρασης, αλλά και επειδή δεν θα γνωρίζουν τι ακριβώς ψηφίζουν. Είναι εντυπωσιακό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε επίσημα στοιχεία που να καταγράφουν αξιόπιστα το μέγεθος του προβλήματος. Κοινώς, να μάθουμε κάτι παραπάνω για τους ανθρώπους που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Πιο απλά, να διαχωριστεί ο άνεργος και εκείνος που αδυνατεί να πληρώσει, από τον άλλον που αρνείται να περάσει από την τράπεζα επειδή βρήκε έναν βολικό νόμο. 

Είναι εφικτό να γίνει αυτό; 

Εντάξει, τον άνεργο θα τον βρεις. Το πρόβλημα είναι στον τύπο που έχει δάνειο σε μία τράπεζα και καταθέσεις σε άλλη, εξοχικό σε όνομα τρίτου και πάει λέγοντας - αυτές οι διασταυρώσεις, εξ όσων μαθαίνω, δεν γίνονται. 

Άσε που υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις με παράπλευρες απώλειες. Φαντάζεσαι, ας πούμε, να σου έχουν κουρέψει πρώτα τα ομόλογα και μετά να σου παίρνουν το σπίτι;

Μέχρι, λοιπόν, οι βουλευτές να πάρουν χαρτιά με αριθμούς στο χέρι, ορθώς πράττουν και αρνούνται να δώσουν ψήφο - όσοι το εννοούν, βέβαια. Και όσο οι τράπεζες συγκεντρώνουν τα στοιχεία από τα στεγαστικά που σκάνε, ας μαζέψουν από δίπλα και το σύνολο των επιχειρηματικών δανείων που χορηγήθηκαν σε επισφαλείς αποδέκτες. 

Τα σπίτια δεν είναι σαν τα χρήματα, μένουν εδώ. Δεν γίνεται να φυτρώσουν στις Άλπεις πολυκατοικίες με πιλοτή και πράσινη τέντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου