TOYΡΚΙΑ: Στα ύψη το κόστος δανεισμού των Σουλτάνων

Οι «αγορές»... τιμωρούν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μόλις λίγες μέρες μετά τις σκληρές δηλώσεις της Ανγκ. Μέρκελ για τους χειρισμούς του Τούρκου πρωθυπουργού και τις τελευταίες προειδοποιήσεις του γ.γ. του ΟΗΕ, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών δοκίμασε μία πολύ δυσάρεστη έκπληξη, καθώς η άντληση 742,3 εκατ. λιρών (394,1 εκατ. λίρες) «κόστισε» 6,76% έναντι 5,07% της προηγούμενης έκδοσης.

Αναλυτές της RBC Capital Markets εστιάζουν στο ότι τέτοιου μεγέθους εκδόσεις (με μηδενικό κουπόνι λήξης το 2014-2016) καλύπτονταν πριν από την κρίση εύκολα με χαμηλά επιτόκια και χωρίς να γίνονται... θέμα στα διεθνή ΜΜΕ.

Θυμίζουμε πως η RBC CM (μέλος του ομίλου Royal Bank of Canada) προειδοποιούσε από την άνοιξη του 2011 πως ξένοι επενδυτές κρατούν στα χέρια τους το 20% του τουρκικού χρέους μέσω της αγοράς ομολόγων, που λόγω του αδύναμου εθνικού νομίσματος παραμένει ευάλωτη σε τυχόν έξωθεν πιέσεις.

Ανησυχητική ένδειξη θεωρείται και η επιβάρυνση των CDS (κατά 35 μονάδες βάσης τον Ιούνιο). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των αναδυόμενων αγορών σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική και Ασία. Παράλληλα, η απόδοση των διετών ομολόγων επιβαρύνθηκε κατά 57 μ.β., όταν ο Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι θα ενισχύσει την αστυνομία. «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε κόστος δανεισμού κοντά στο 5,07% για κάποιο χρονικό διάστημα», παραδέχεται ο Burak Cetineker (της Strateji Menkul Degerler). Προφανώς, όσο συνεχίζεται η κατάσταση, τόσο το κόστος δανεισμού επιβαρύνεται. Σε πτωτική τροχιά παραμένει και ο δείκτης ISE 100 στο Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης, παρά τη χθεσινή αντίδρασή του προς τις 78.863 μονάδες.

Σε αυτή τη συγκυρία, η προσέγγιση του καθηγητή Κώστα Μελά πως, εάν σταματήσει η εισροή κεφαλαίων στην τουρκική οικονομία, η «φούσκα» θα σκάσει, είναι ενδεικτική του πόσο ευάλωτη είναι πλέον. Πράγματι, το κύμα ιδιωτικοποιήσεων προκάλεσε μεγάλες εισροές πόρων, αλλά αυτό που μέχρι πρόσφατα ήταν πλεονέκτημα μετατρέπεται σε «αχίλλειο πτέρνα» του τουρκικού μοντέλου. 

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου