Toυ ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ
Οταν τον Σεπτέμβριο του 2012 ανακοινώθηκε πως θα ενταχθεί στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), πολλοί είχαν υποψιαστεί πως «κάτι συμβαίνει», όμως κανείς τότε δεν είχε φανταστεί πως ο Νουμάν Κουρτουλμούς θα «φωτογραφιζόταν» ως ο διάδοχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος. Κι όμως, ήδη τα σενάρια για το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν περιλαμβάνουν τον Κουρτουλμούς. Σε περίπτωση που ο Ερντογάν καταφέρει να μεταπηδήσει στην προεδρία της Τουρκίας, όπως σχεδιάζει, ο Κουρτουλμούς θα αναλάβει την προεδρία του ΑΚΡ και την πρωθυπουργία.
Τα σενάρια για τη διαδοχή του Ερντογάν εντάθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα μετά τη δήλωση του αρθρογράφου της εφημερίδας «Ζaman», Χουσεΐν Γκιουλέρτζε, o οποίος τόνισε πως στην Αγκυρα ήδη έχουν ληφθεί αποφάσεις για τον Νουμάν Κουρτουλμούς. Η πρόβλεψη ενός αρθρογράφου σε άλλες περιπτώσεις δεν θα είχε μεγάλη σημασία, αν δεν ήταν ο Γκιουλέρτζε, που θεωρείται εκπρόσωπος του θρησκευτικού τάγματος του οποίου ηγείται ο Φετχουλάχ Γκιουλέν και το οποίο διαθέτει εκατομμύρια μέλη με τεράστια ισχύ και επιρροή στην Τουρκία.
Παρά τις διαψεύσεις Ερντογάν, μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2014, οπότε θα έχουν αποκαλυφθεί τα σχέδια του νυν πρωθυπουργού, τα σενάρια θα συνεχίζονται. Προς το παρόν, πάντως, οι έγκυροι αναλυτές επιμένουν πως ο Κουρτουλμούς μελλοντικά ενδέχεται να είναι ο «Μεντβέντεφ» της Τουρκίας και ο Ταγίπ Ερντογάν θα ακολουθήσει το «σχέδιο Πούτιν» για εναλλαγή ρόλων στα ύπατα αξιώματα.
Απόδειξη της μεγάλης εκτίμησης που έχει ο Ερντογάν στο πρόσωπο του Κουρτουλμούς ήταν η παρουσία στο πλευρό του Τούρκου πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο. «O Eρντογάν ουσιαστικά δημιουργεί τα διαπιστευτήρια του Κουρτουλμούς», δήλωσε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προσθέτοντας με βεβαιότητα ότι «ο Κουρτουλμούς είναι ο διάδοχος του Ερντογάν».
Στην Αγκυρα πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν πως ο Κουρτουλμούς ενδέχεται να είναι ο άνθρωπος που θα βρίσκεται στην πρωθυπουργία για να τον έχει υπό τον έλεγχό του ο Ερντογάν ως πρόεδρος. Το ερώτημα είναι η στάση που θα τηρήσει ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος θα ήθελε να παραμείνει στην εξουσία για άλλη μία θητεία.
WHO IS WHO
«Παιδί» του Ερμπακάν, πιστός στις ισλαμικές παραδόσεις
Ο 54χρονος Κουρτουλμούς έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και έχει κάνει μεταπτυχιακό στις ΗΠΑ στο Πανεπιστήμιο Temple για Εργασιακές Σχέσεις ενώ έχει διδακτορικό και ακαδημαϊκή καριέρα στο Πανεπιστήμιο Cornell. Συνέχισε την ακαδημαϊκή καριέρα και στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης με μαθήματα Οικονομικών και Πολιτικής Επιστήμης.
Ουσιαστικά είναι ένα από τα «πολιτικά παιδιά» του Νετζμετίν Ερμπακάν, όπως και ο Ερντογάν. Οταν ο Τούρκος πρωθυπουργός το 2001 ίδρυε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης φεύγοντας από δίπλα του Ερμπακάν, ο Κουρτουλμούς δεν τον ακολούθησε, αλλά έμεινε στα πολιτικά κόμματα που στήριζε ο Ερμπακάν. Το 2010 ήρθε σε σύγκρουση με την οικογένεια του Ερμπακάν και ίδρυσε το κόμμα ΗΑS Parti (Kόμμα της Φωνής του Λαού), το οποίο εξέφραζε μια εκσυγχρονιστική μορφή ισλαμικού κόμματος.
Το 2012 αποφάσισε να «κλείσει» το κόμμα του και με τα στελέχη του εντάχθηκε στο AKP του Ερντογάν και αμέσως ορίστηκε αντιπρόεδρος του κόμματος! Λίγους μήνες μετά, κάνει δυναμική εμφάνιση στο πλευρό του Ερντογάν και κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τον Ομπάμα – μια τιμή που ο πρωθυπουργός δεν έχει προσφέρει ποτέ ούτε σε ιδρυτικά μέλη του AKP!
Ο Κουρτουλμούς είναι πιστός στις ισλαμικές παραδόσεις και στο κίνημα του «πολιτικού Ισλάμ», όπως και ο Ερντογάν, όμως στην Αγκυρα γνωρίζουν πως δεν μπορεί να επηρεάσει τους ψηφοφόρους όπως ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος έχει μεγάλο λαϊκό έρεισμα παρά την έλλειψη ακαδημαϊκής καριέρας. Αλλωστε το κόμμα του (ΗΑS Parti) στις εκλογές του 2011 είχε συγκεντρώσει μόλις το 1% των ψήφων.
Η επιρροή του Φετχουλάχ Γκιουλέν
Η εμφάνιση του Κουρτουλμούς στις ΗΠΑ δεν μπορεί να είναι ασύνδετη με την επιρροή που ασκεί στο ΑΚΡ ο «γκουρού» Φετχουλάχ Γκιουλέν. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος συνόδεψε τον Ερντογάν στις ΗΠΑ, επισκέφθηκε τον ηγέτη του κινήματος Φετχουλάχ Γκιουλέν στην Πενσιλβάνια, όπου ζει εδώ και πολλά χρόνια. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για περίπου 3 ώρες. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως συζητήθηκαν κυρίως τα σχέδια του Ερντογάν για την προεδρία και η διάδοχη κατάσταση, όπως το όνομα του Κουρτουλμούς.
Το κίνημα Γκιουλέν δεν «καλοβλέπει» τη μεταπήδηση του Ερντογάν στην προεδρία και την ανάληψη υπερεξουσιών από τον ίδιο. «Παρατηρείτε τη συχνότητα των κριτικών εναντίον του προεδρικού συστήματος από τις εφημερίδες, τα περιοδικά και τα τηλεοπτικά δίκτυα του Κινήματος;», αναφέρει ο Ταχά Ακγιολ σε άρθρο του στην εφημερίδα «Hürriyet» που δείχνει πως υπάρχει σημαντική διαφωνία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου