ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ και ΚΟΙΝΩΝΙΑ: «Ψηφιακοί ιθαγενείς» και «ψηφιακοί µετανάστες» - Χαμένη χωρίς smartphone η Γενιά «Υ» !

Χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως «ψηφιακοί ιθαγενείς» επειδή πολύ απλά µεγάλωσαν χρησιµοποιώντας υπολογιστές -και πλέον smartphones- από τις πρώτες τάξεις του δηµοτικού.

Σε αντίθεση µε όσους γεννήθηκαν στις δεκαετίες του ΄70 και του '80 ή νωρίτερα, οι οποίοι ουσιαστικά είναι «ψηφιακοί µετανάστες» δεδοµένου ότι γι' αυτούς η επαφή µε τις ψηφιακές συσκευές ξεκίνησε όταν βρίσκονται σε αρκετά µεγαλύτερη ηλικία

Για τη Γενιά Υ, όπως αποκαλείται, τα smartphones και οι ψηφιακές φορητές συσκευές αποτελούν στενό κοµµάτι της καθηµερινότητας τους, σε σηµείο, µάλιστα, που πριν σηκωθούν από το κρεβάτι τους να ελέγχουν τη συσκευή τους για µηνύµατα ή ενηµερώσεις στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Η αίσθηση αυτή επιβεβαιώνεται, µάλιστα, από τις έρευνες, όπως η 2012 Cisco Connected World Technology Report (CCWTR), όπου το 90% των ερωτηθέντων µελών της γενιάς Y παγκοσµίως δήλωσαν ότι ελέγχουν το smartphone τους για να δουν αν έχουν νέα email, µηνύµατα και νέα σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, συχνά πριν ακόµη σηκωθούν από το κρεβάτι. Δύο στους πέντε δήλωσαν ότι αν δεν θα µπορούσαν να χρησιµοποιήσουν τα smartphone τους για να παραµείνουν συνδεδεµένοι θα ένιωθαν χαµένοι, σαν να έλειπε ένα κοµµάτι του εαυτού τους.

Η µελέτη διεξήχθη από την InsightExpress σε 1800 φοιτητές και νέους επαγγελµατίες ηλικίας 18 - 30 σε 18 χώρες και εξετάζει πώς η γενιά Y χρησιµοποιεί το ίντερνετ και τις κινητές συσκευές για να συνδέεται µε τον κόσµο. Η µελέτη δεν περιλαµβάνει µεν την Ελλάδα, αλλά τα συµπεράσµατα της δεν απέχουν και πολύ από την εγχώρια πραγµατικότητα, όπου δεν αποτελεί διόλου σπάνιο φαινόµενο να βλέπεις σε καφέ παρέες από 4-5 νεαρά παιδιά, όπου υπάρχουν στιγµές απόλυτης ησυχίας επειδή πολύ απλά άπαντες ασχολούνται µε τα smartphones τους.
 
Διαρκώς συνδεδεµένη
Από τη µελέτη προκύπτει πως η συγκεκριµένη γενιά είναι διαρκώς συνδεδεµένη:
  • Σε παγκόσµιο επίπεδο, ένας στους πέντε ελέγχει το smartphone του για να δει αν έχει email, µηνύµατα και νέα από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης τουλάχιστον κάθε 10 λεπτά.
  • Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ελέγχουν τα smartphone τους τουλάχιστον µία φορά κάθε 30 λεπτά.
  • Το 60% των µελών της γενιάς Y διαπιστώνουν ότι υποσυνείδητα ή παρορµητικά ελέγχουν τα smartphone τους για να δουν αν έχουν email, µηνύµατα και νέα από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
  • Από αυτούς, οι γυναίκες έχουν µεγαλύτερη επιθυµία να είναι online: 85% των γυναικών έναντι 63% των ανδρών διαπιστώνουν ότι συχνά νιώθουν την ανάγκη να ελέγξουν τα smartphone τους για να δουν αν έχουν νέα µηνύµατα, email, ή νέα από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
  • Περισσότεροι από το 40% των ερωτηθέντων θα παρουσίαζαν «σύνδροµο στέρησης» και θα ένιωθαν χαµένοι, σαν να έλειπε ένα κοµµάτι του εαυτού τους αν δεν µπορούσαν να ελέγχουν τα smartphone τους συνεχώς.
Είναι παντού
Τα smartphone χρησιµοποιούνται παντού, ακόµα και σε µέρη που είναι πιο προσωπικά. Η επιθυµία που έχει κανείς να είναι συνδεδεµένος σηµαίνει ότι ο διαχωρισµός µεταξύ εργασίας και προσωπικής/οικογενειακής ζωής δεν είναι πολύ σαφής. Οι χρήστες των smartphone ελέγχουν να δουν αν έχουν νέα σχετικά µε την εργασία τους και επικοινωνούν όλες τις ώρες από κάθε πιθανό µέρος. Ο χρόνος είναι ευέλικτος: για τη γενιά Υ δεν υπάρχει σαφής διαχωρισµός µεταξύ του χρόνου που είναι αφιερωµένος στην εργασία και εκείνου που είναι αφιερωµένος στην προσωπική ζωή. Εργασία και προσωπική ζωή µπερδεύονται και γίνονται ένα µέρα και νύχτα. Για παράδειγµα:
  • Τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες παγκοσµίως χρησιµοποιούν το smartphone στο κρεβάτι.
  • Περισσότερο από το ένα τρίτο χρησιµοποιεί το smartphone στο µπάνιο.
  • Σχεδόν οι µισοί από τους ερωτηθέντες (46%) δήλωσαν ότι στέλνουν µηνύµατα, e-mail και ελέγχουν για νέα σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια γευµάτων µε την οικογένεια και τους φίλους τους.
  • Όσο επικίνδυνο κι αν είναι, σχεδόν ένας στους πέντε παραδέχονται ότι γράφουν µηνύµατα ενώ οδηγούν.
Μία συσκευή
Για την γενιά των «πάντα συνδεδεµένων», µία κινητή συσκευή αρκεί, είτε πρόκειται για προσωπική συσκευή είτε για εταιρική. Αυτό δηµιουργεί προκλήσεις για τους διευθυντές πληροφοριακών συστηµάτων που πρέπει να διασφαλίζουν τα περιουσιακά στοιχεία και τις πληροφορίες της εταιρείας. Ενώ δύο στους πέντε απάντησαν ότι η πολιτική της εταιρείας τους τούς απαγορεύει να χρησιµοποιούν εταιρικές συσκευές για δραστηριότητες που δεν έχουν σχέση µε την εργασία, τέσσερις στους πέντε -ποσοστό σχεδόν 80%- είπαν ότι δεν συµµορφώνονται πάντα µε αυτές τις πολιτικές.

Τα δύο τρίτα (66%) θεωρούν ότι οι εργοδότες δεν θα πρέπει να παρακολουθούν τις online δραστηριότητες των εργαζοµένων, γιατί δεν τους αφορούν.

Ενδιαφέρον είναι πως οι περισσότεροι προτιµούν το smartphone από τον φορητό υπολογιστή. Αν έπρεπε να επιλέξει µόνο µία συσκευή, το ένα τρίτο των ερωτηθέντων θα προτιµούσε ένα smartphone, ενώ κάτι περισσότερο από το ένα τρίτο θα προτιµούσε ένα φορητό υπολογιστή. Επιπλέον, τα smartphones έχουν ξεπεράσει τους επιτραπέζιους υπολογιστές ως προτιµώµενη συσκευή εργασίας σε παγκόσµιο επίπεδο, ενώ θεωρούνται δύο φορές πιο δηµοφιλή από τους επιτραπέζιους υπολογιστές και τρεις φορές πιο δηµοφιλή από τα tablet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου