ΙΡΑΚ: Nίκησαν οι... εταιρείες!


Οκτώ ημέρες μετά την εισβολή των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ ο Πολ Γούλφοβιτς, τότε αναπληρωτής υπουργός Αμυνας και εκ των... πρωτομαστόρων της εισβολής, δήλωνε ενώπιον του Κογκρέσου: «Εχουμε να κάνουμε με μια χώρα που άνετα μπορεί να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμησή της και μάλιστα σχετικά σύντομα».

Δέκα χρόνια μετά κι ενώ πλέον και οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες έχουν φύγει από τη χώρα -από τον Δεκέμβριο του 2011- ο λογαριασμός που πλήρωσαν οι ΗΠΑ για τις υπεργολαβίες του στρατού προς τις ιδιωτικές εταιρείες έφτασε τα 138 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό μάλλον τεράστιο για μια χώρα που θα μπορούσε να ανοικοδομηθεί μόνη της...

Οι ιδιωτικές εταιρείες σταδιακά ανελάμβαναν τα πάντα: από την ασφάλεια, τις προμήθειες, τις τηλεπικοινωνίες του στρατού, τον ανεφοδιασμό με καύσιμα των στρατιωτικών οχημάτων, ακόμα και τον ίδιο τον πόλεμο με μισθοφόρους.

Κι ενώ είχαν ανάμειξη σε μερικές από τις μελανότερες στιγμές του πολέμου, όπως τα βασανιστήρια στη φυλακή Αμπου Γκράιμπ, κι ενώ σύμφωνα με έρευνα της επιτροπής για τα Συμβόλαια Πολέμου σε Ιράκ - Αφγανιστάν χάθηκαν λόγω απατών ή κακής χρήσης 60 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2001, συνεχίζουν να δίνουν το «παρών» στο Ιράκ και συνεχίζουνα της αμερικανικής πρεσβείας.

Το κόστος αυτών των συμβολαίων για τα επόμενα πέντε χρόνια θα φτάσει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Εξωτερικών.

Πρώτη στη λίστα με τις εταιρείες που πέτυχαν τα υψηλότερα συμβόλαια είναι η KBR, πρώην θυγατρική της Halliburton, την οποία κάποτε διηύθυνε ο Ντικ Τσένι, αντιπρόεδρος επί Μπους κι ένας ακόμα εκ των θερμών υποστηρικτών του πολέμου στο Ιράκ... Η KBR εξασφάλισε συμβόλαια ύψους 39,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για έργα ανοικοδόμησης. να κερδίζουν. Οι εργολάβοι παντός είδους, που βρίσκονται τώρα στη χώρα, ανέρχονται σε 14.000, 5.500 εκ των οποίων είναι ιδιωτικοί φύλακες που έχουν αναλάβει την προστασί

Η Agility, κουβεϊτιανή εταιρεία παροχής στρατιωτικών γευμάτων είναι δεύτερη αλλά... καταϊδρωμένη, με συμβόλαια ύψους 7,4 δισ. δολαρίων κι ακολουθεί ακόμα μία εταιρεία από το Κουβέιτ, η κρατική πετρελαϊκή Kuwait Petroleum Corp., η οποία έχει συνάψει συμβόλαια 6,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Την πεντάδα συμπληρώνουν η εταιρεία ITT, για προμήθεια πολεμικού εξοπλισμού, με συμβόλαια ύψους 4,4 δισ. δολαρίων και η Dyncorp, εταιρεία ασφάλειας που ανέλαβε να εκπαιδεύσει 150.000 και πλέον Ιρακινούς αστυνομικούς έναντι 4,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ BBC Γνώριζαν ότι δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής
Οι βρετανικές και αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν ενήμερες αρκετούς μήνες πριν από την εισβολή στο Ιράκ ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν είχε στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής και παρότι είχαν στα χέρια τους αυτές τις πληροφορίες, που είχαν προέλθει από αξιωματούχους του Σαντάμ, δεν έκαναν καμία προσπάθεια να διευκρινίσουν αν ήταν αληθινές ή όχι.

Την ίδια ώρα ο Τόνι Μπλερ έλεγε στη Βουλή ότι πληροφορίες αποδεικνύουν ότι το πρόγραμμα χημικών και βιολογικών όπλων του Σαντάμ ήταν «ενεργό» και «επεκτεινόταν».

Αυτές οι νέες αποκαλύψεις παρουσιάστηκαν στην εκπομπή Panorama του BBC, η οποία και προβλήθηκε τη Δευτέρα.

Τα ψέματα αυτά οδήγησαν σ' έναν πόλεμο που κόστισε στις ΗΠΑ 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια συν περίπου 500 δισεκατομμύρια για παροχές στους βετεράνους, ενώ τα έξοδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 6 τρισεκατομμύρια τα επόμενα σαράντα χρόνια υπολογίζοντας και τους τόκους, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Γουότσον για το Πανεπιστήμιο του Μπράουν.

Επιπλέον, αναφέρεται πως ο πόλεμος έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 134.000 Ιρακινούς πολίτες, ενώ υπολογίζοντας και εκείνους που έχασαν τη ζωή τους από τα αποτελέσματα της επιχείρησης ο αριθμός μπορεί να είναι έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερος. Αν, δε, υπολογιστούν τα θύματα από τις δυνάμεις ασφαλείας, αντάρτες και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων ο αριθμός μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 189.000, όπως αναφέρει η μελέτη, ενώ οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες έφτασαν τους 4.486.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου