ΤΟΥΡΚΙΑ: Αναταράξεις προκαλούν τα πρακτικά Οτσαλάν

ΑΓΚΥΡΑ. Αναταραχή έχει προκαλέσει στους κόλπους της τουρκικής κυβέρνησης η διαρροή των πρακτικών της συνάντησης του φυλακισμένου ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, με αντιπροσωπεία Κούρδων βουλευτών το περασμένο Σάββατο.  

Στα πρακτικά, τα οποία δημοσίευσε η εφημερίδα «Μιλιέτ», ο κ. Οτσαλάν φέρεται να στηρίζει απόλυτα την υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) σε μια σειρά ζητημάτων, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης του Ταγίπ Ερντογάν σε περίπτωση που θέσει υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα, υπό την προϋπόθεση, όμως, της αίσιας κατάληξης των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του Κουρδικού.

«Σε διαφορετική περίπτωση», απείλησε ο αρχηγός του PKK, «θα του κηρύξω τον πόλεμο με 50.000 άνδρες»

Επισημαίνεται πως, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του κ. Οτσαλάν και της κυβέρνησης Ερντογάν έχουν καταλήξει σ’ ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο προβλέπει την κήρυξη εκεχειρίας στις 21 Μαρτίου και την αποχώρηση των μαχητών του PKK από την Τουρκία μέχρι τις 15 Αυγούστου. Ως αντάλλαγμα, η τουρκική κυβέρνηση θα αναλάβει την προώθηση μεταρρυθμίσεων για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας στη γειτονική χώρα.

Μεγάλη αίσθηση έχει δε προκαλέσει ο ισχυρισμός του κ. Οτσαλάν ότι μια «κολοσσιαία» δύναμη αποπειράθηκε να αποκαθηλώσει τον δεύτερο γενικό γραμματέα της MIT, Χακάν Φιντάν. Σύμφωνα με τον ηγέτη του PKK, η συγκεκριμένη δύναμη, την οποία δεν κατονόμασε, χρησιμοποίησε δύο δημοσιογράφους προκειμένου να στοχοποιήσει τον κ. Φιντάν. Σημειώνεται πως οι δημοσιογράφοι Εμρέ Ουσλού και Μεμέτ Μπαρανσού είχαν υποστηρίξει ότι η «αποτυχημένη» βομβιστική επίθεση της 28ης Δεκεμβρίου του 2011 στην Ουλούντερε της νοτιοανατολικής Τουρκίας, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή Κούρδων χωρικών, ήταν αποτέλεσμα «λανθασμένων πληροφοριών» από πλευράς της MIT. Στα πρακτικά της συνάντησης, ο κ. Οτσαλάν ισχυρίζεται, ακόμα, πως ο Ουσλού και «όμοιοί του εκπαιδεύτηκαν στη Γιούτα των ΗΠΑ, εκεί όπου βρίσκεται το νέο κέντρο ελέγχου για την Τουρκία».


Κατά τον Κούρδο ηγέτη, η «κολοσσιαία» δύναμη που κινεί τα νήματα από τη Γιούτα είναι το Κίνημα του Γκιουλέν. Πρόκειται για το κίνημα που ίδρυσε ο μετριοπαθής κληρικός Φετχουλά Γκιουλέν. Το εν λόγω κίνημα, το οποίο αντλεί τον ιδεολογικό του προσανατολισμό από τον σουφισμό, παρουσιάζεται ως η «αξιόπιστη απάντηση στον ισλαμικό φονταμενταλισμό», χαίρει διεθνούς υποστήριξης και σύμφωνα με κάποιους, έχει ήδη αποκτήσει παρασκηνιακή επιρροή στην αστυνομία και στο δικαστικό σώμα. Οσον αφορά τον κ. Φιντάν, θεωρείται εμπνευστής του διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν με τον κ. Οτσαλάν.

Η διαρροή των πρακτικών πυροδότησε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης Ερντογάν, η οποία θεωρεί πως έγινε εσκεμμένα, με στόχο να πληγεί η ειρηνευτική προσπάθεια.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου