ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΚΟΙΝΩΝΙΑ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Τα σύμβολα της χλιδής παρκαρισμένα στις μάντρες


«…Αν η ζωή σου όλη είναι ένα καλό αυτοκίνητο, τότε βάλτου φωτιά και κάψτο…» γράφει ένα ξεθωριασμένο σύνθημα -απομεινάρι της «κάλπικης ευδαιμονίας» - σε μαντρότοιχο της δυτικής Θεσσαλονίκης. Λες και ήταν προφητική η προτροπή του άγνωστου -πιθανότατα «περιθωριακού»- συγγραφέα.

Στην εποχή των «παχιών αγελάδων» εκείνοι που φαίνεται ότι είχαν πάρει στα «σοβαρά» την προτροπή του ήταν κάποιοι εμπρηστές -αυτοαποκαλούμενοι και «Καψοκαγιένηδες» - οι οποίοι τις νύχτες πυρπολούσαν πανάκριβα αυτοκίνητα σε «χάι» γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Πίστευαν, ίσως, ότι με το να βάλουν φωτιά σε μια Πόρσε ή μια Λαμποργκίνι θα έκαναν στάχτη τον καπιταλισμό.

Τώρα οι «Καψοκαγιένηδες» έμειναν χωρίς «επαναστατική» δράση. Οι στόχοι, ο ένας μετά τον άλλο, εκλείπουν. Οι ιδιοκτήτες υπερπολυτελών Ι.Χ. τα καίνε πλέον οι ίδιοι, όχι για να αποτάξουν τον «σατανά της χλιδής», στα χιλιάδες κυβικά του οποίου πολλοί είχαν επενδύσει το κοινωνικό τους «είναι», αλλά για να εισπράξουν τα ασφάλιστρα πυρκαγιάς, έστω και υποπολλαπλάσια της τιμής στην οποία τα αγόρασαν, μια και δεν τα θέλει κανείς!

Οι καταγγελίες για εμπρησμούς αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και στις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες καλούνται να καταβάλουν τα ποσά που προβλέπονταν στο ασφάλιστρο για περιπτώσεις πυρκαγιάς, έχει σημάνει συναγερμός.

Το ίδιο και για κλοπές. «Γνωρίζω κάποιον έμπορο που είχε αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού και πλήρωσε 500 ευρώ σε δύο άτομα για να το εξαφανίσουν από προσώπου γης, ώστε να πάρει το ασφάλιστρο από την εταιρεία» λέει ο ιδιοκτήτης τζιπ 2.000 κυβικών, που δηλώνει και ο ίδιος «εγκλωβισμένος» καθώς αδυνατεί να συντηρήσει το όχημά του ούτε όμως βρίσκει να το πουλήσει σε μια «αξιοπρεπή τιμή».

«Τα κρούσματα για πυρκαγιά και κλοπή αυξάνονται και σπάνια εντοπίζονται τα πραγματικά αίτια» εξηγεί στέλεχος γνωστής ασφαλιστικής. «Η ασφαλιστική εταιρεία είναι υποχρεωμένη να καταβάλει το ασφαλίσιμο με βάση την τρέχουσα αξία του αυτοκινήτου. Και επειδή το φαινόμενο αρχίζει να παίρνει διαστάσεις, κατεβάζουν τις τιμές στην αξία των αυτοκινήτων έτσι ώστε να μη δημιουργούνται προστριβές με τους πελάτες.Σε κάθε περίπτωση, πολλοί ιδιοκτήτες θεωρούν ότι τους συμφέρει να πάρουν το ασφαλίσιμο από το να το πουλήσουν για “πέντε δεκάρες” ή να το έχουν χωρίς πινακίδες και παρκαρισμένο στο προαύλιο του σπιτιού μέχρι να σαπίσει», προσθέτει.

Στις ανά την επικράτεια μάντρες Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων βρίσκεται παρκαρισμένο, και στα αζήτητα, ένα μεγάλο κομμάτι της Ελλάδας των 30 τελευταίων χρόνων. Κατακόκκινες Porsche, θηριώδη Cherokee, απαστράπτουσες σπορ Mercedes, εκθαμβωτικές Alfa Romeo, Audi, επιβλητικά Toyota, κ. ά. «εκλιπαρούν» για αγοραστές με καρφιτσωμένες στο παρμπρίζ εξευτελιστικές τιμές. Μάντρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης: Porsche Boxter S 9.900 ευρώ, BMW X5 με υγραέριο 7.900, Mercedes 4.400, Cerokee 5.200. 

«Δεν τα κοιτάζει κανείς», λέει  ο υπάλληλος.


Απαξίωση
Περασμένα μεγαλεία. Δεν πάει πολύς καιρός που οι «κουρσάρες» και οι «τζιπάρες» «διάβαιναν» καμαρωτές τις παραλιακές στράτες της Αθήνας, της Κέρκυρας, της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου κ. λπ. και άραζαν στις πιάτσες του Κολωνακίου, της Μυκόνου, της Αράχωβας, του Σάνη - αδιάψευστοι μάρτυρες του πλούτου των ιδιοκτητών/τριών, αγορασμένες στις περισσότερες των περιπτώσεων από δάνεια που προορίζονταν για επιχειρήσεις, επιδοτήσεις για το βαμβάκι στον κάμπο ή και τη βελτίωση των αιγοπροβάτων στην ορεινή Ελλάδα. Τώρα ήρθαν η απαξίωση και ο ξεπεσμός. Οι περισσότεροι προσπαθούν να τα ξεφορτωθούν σκοτώνοντας ως προς τις τιμές -και χωρίς να έχουν γεράσει- τα «εργαλεία» στα οποία επένδυσαν επί χρόνια το κοινωνικό τους προφίλ, «έκαναν το εφέ τους», τα περιέφεραν ως «γυναικοπαγίδες» ή και το αντίστροφο στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Ο Γιώργος Μπ., μετανάστης στη Γερμανία, κατέθεσε  την εμπειρία που έζησε σε γνωστό παραθεριστικό κέντρο της παραλιακής Ηπείρου, όταν δεν επέτρεψαν σε φίλο του να παρκάρει το Fiat στο γκαράζ υπαίθριας ντισκοτέκ με το επιχείρημα ότι «εδώ δεχόμαστε μόνο φιρμάτα αμάξια, είναι θέμα πρεστίζ του μαγαζιού!».

Οσοι δεν μπορούν να τα δώσουν όσο όσο σε μάντρες, οι οποίες τα στέλνουν στη Γερμανία απ’ όπου, αφού πάρουν τη «γερμανική εγγύηση», πωλούνται σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής, παραδίδουν τις πινακίδες. Κάποιοι, Βορειοελλαδίτες κυρίως, στήνουν μια εταιρεία στη γειτονική Βουλγαρία και κυκλοφορούν στην Ελλάδα τη Ferrari ή την Porsche τους με βουλγαρικές πινακίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου