ΤΟΥΡΚΙΑ: Το Κουρδικό στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Στη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και στους εσωτερικούς χώρους του μεγάρου «μετακόμισε» αυτές τις μέρες το ενδιαφέρον για την επίλυση του κουρδικού προβλήματος.  
 
Από την τεράστια κηδεία των τριών ακτιβιστριών στο Ντιγιαρμπακίρ Αξιοπρόσεκτη η σημειολογία και η ταυτότητα όλων όσοι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έφεραν το Κουρδικό στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος, μέσα και έξω από τη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Προχθες, μια ομάδα είκοσι βουλευτών από διαφορετικές χώρες και πολιτικές ομάδες κατέθεσε μία πρόταση ψηφίσματος για συζήτηση, με την οποία ζητείται η απελευθέρωση του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν από τις φυλακές του Ιμραλί, προκειμένου, όπως υποστηρίζουν, να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του κουρδικού κόμματος και της τουρκικής κυβέρνησης, για μια ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος.

Οι συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και Τούρκων, που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε εμφύλιο πόλεμο, τονίζουν οι βουλευτές, αναφέροντας ότι οι δημοκρατικές εξελίξεις στην Τουρκία τίθενται σε κίνδυνο από τους χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους και τους δεκάδες δημοσιογράφους που έχουν κλειστεί στις τουρκικές φυλακές.
 
Ο Οτσαλάν
  Προχθές, σε μια έκτακτη συζήτηση για το πρόβλημα, Τούρκοι ήταν οι βουλευτές που έθεσαν το κουρδικό ζήτημα και το θέμα των συνομιλιών της τουρκικής κυβέρνησης με τον Αμπτνουλάχ Οτσαλάν, την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων (CPT) με ανακοίνωσή της «υπενθύμιζε» ότι στις 16 και 17 Ιανουαρίου 2013 επισκέφθηκε τις φυλακές Ιμραλί στην Τουρκία, προκειμένου να εξετάσει τις συνθήκες διαβίωσης του Οτσαλάν και των πέντε συγκρατουμένων του, χωρίς να αναφέρει όμως τα αποτελέσματα της επίσκεψής της.

Μιλώντας για λογαριασμό της ΕυρωπαΪκής Ενωτικής Αριστεράς, ο Τούρκος βουλευτής-μέλος της Συνέλευσης του ΣτΕ, Κιουρκσιού, υπογράμμισε τη σημασία της έναρξης του διαλόγου της Τουρκίας με τον ηγέτη του κουρδικού κινήματος, επισημαίνοντας ότι το Κουρδικό δεν αποτελεί εσωτερικό θέμα της Τουρκίας, αλλά ζήτημα ευρύτερου ενδιαφέροντος, καθώς οι επιπτώσεις του επεκτείνονται και σε άλλες χώρες, όπως είναι το Ιράν, η Συρία και το Ιράκ, αλλά και περαιτέρω στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη Ρωσία και την Κύπρο.

Ο επίσης Τούρκος βουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ντισλί επεσήμανε ότι «η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί να λάβει μέτρα για την ίση αντιμετώπιση όλων των πολιτών της», επικαλούμενος και τη δήλωση Ερντογάν ότι «το κουρδικό ζήτημα είναι και δικό μου ζήτημα».
 
Για τις ακτιβίστριες
Με την έναρξη των εργασιών της Συνέλευσης εξάλλου, συνέντευξη Τύπου, με θέμα τη δολοφονία των τριών ακτιβιστριών κουρδικής καταγωγής στο Παρίσι, παραχώρησαν από κοινού ο Τούρκος βουλευτής Κιουρκσιού (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά) και η κυρία Κίλιτς, εκπρόσωπος του Κουρδικού Κέντρου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Γενεύη), προκειμένου να εκφράσουν την ανησυχία τους για την αποτελεσματικότητα και αντικειμενικότητα των αστυνομικών ερευνών που διεξάγονται για την εξιχνίαση του τριπλού εγκλήματος που έχει αναστατώσει την κουρδική κοινότητα παγκοσμίως, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η κυρία Κίλιτς.

Κατέστησαν σαφές ότι αναμένουν τα συμπεράσματα της έρευνας, έτσι ώστε να διαλευκανθεί το έγκλημα και να αποδοθεί δικαιοσύνη, εκφράζοντας, όμως, ξεκάθαρα την μη ικανοποίηση των Κούρδων από τα μέχρι στιγμής φερόμενα ως αποτελέσματα της αστυνομικής έρευνας. Ο κ. Κιουρκσιού, ωστόσο, επεσήμανε ότι ο διάλογος που έχει ξεκινήσει μεταξύ των τουρκικών αρχών και του ηγέτη του κουρδικού κινήματος, Αμπτουλάχ Οτσαλάν, μπορεί μεν να μην έχει το εύρος που θα έπρεπε, όμως εντούτοις συνιστά ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση διευθέτησης του ζητήματος, για την οποία απαιτείται ο συγκερασμός όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων, έτσι ώστε να «εγκαταλειφθούν τα ένοπλα μέσα και να διανοιχθεί ο δρόμος της ειρήνευσης, ύστερα από τριάντα χρόνια συνεχούς πολέμου».

Η κυρία Κίλιτς εστίασε στην προσωπική ιστορία και τη συμβολή των τριών γυναικών που δολοφονήθηκαν, στο κίνημα για την αυτονομία των Κούρδων, χαρακτηρίζοντάς τες «γυναίκες-σύμβολα για την απελευθέρωση του κουρδικού λαού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου