ΣΚΟΠΙΑ: Σε πολιτική περιδίνηση


Τα όσα κωμικοτραγικά σημειώθηκαν τη Δευτέρα στο Κοινοβούλιο της FYROM κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού της χώρας έδειξαν ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Οι εικόνες με βουλευτές να ξυλοκοπούνται εντός της Βουλής από αστυνομικούς, δημοσιογράφους να εκδιώκονται βίαια από τα θεωρεία για να μην απαθανατίσουν τις τριτοκοσμικές σκηνές και οπαδούς κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να δέρνονται μπροστά στο κτίριο της Βουλής, μόνο τιμή δεν περιποιούν για την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα μιας χώρας που διεκδικεί την άμεση ένταξή της στην Ε.Ε. Οι δύο πλευρές, κυβέρνηση και αντιπολίτευση δηλαδή, εκτόξευσαν αλληλοκατηγορίες σε υψηλούς τόνους όσον αφορά στις ευθύνες περί τα επεισόδια, αλλά και τις πολιτικές επιδιώξεις τους.

Η κεντροαριστερή αξιωματική αντιπολίτευση (SDMS) χαρακτήρισε «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» τη σπουδή της κυβέρνησης να περάσει χωρίς ουσιαστική συζήτηση τον προϋπολογισμό του 2013 και ανακοίνωσε δυναμικές κινητοποιήσεις, ενώ ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι έκανε λόγο για «προσπάθεια βίαιης ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης».

Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα μετά και τα γεγονότα της «μαύρης Δευτέρας». Ο οξύτατος κομματικός ανταγωνισμός έρχεται να προστεθεί στον υποβόσκοντα εθνοτικό διχασμό και η χώρα βυθίζεται στην αβεβαιότητα και τη φτώχεια, με την ευρωπαϊκή προοπτική να απομακρύνεται.

Η πολιτική παντοδυναμία του Γκρούεφσκι και της κυβέρνησής του θα περίμενε κανείς ότι θα λειτουργούσε ως όχημα που θα οδηγούσε τη χώρα στον δρόμο της δημοκρατίας, των μεταρρυθμίσεων, της ανάπτυξης και στα «σαλόνια» του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Οι προσδοκίες όσων, στη Δύση κυρίως, ήλπιζαν πως η άνοδος στην εξουσία ενός νέου ηγέτη θα άλλαζε προς το καλύτερο τα πράγματα, απαλλάσσοντας τη χώρα από τον παλαιοκομματισμό, τις απαρχαιωμένες τιτοϊκες δομές και την καλπάζουσα διαφθορά διαψεύστηκαν. Αντ’ αυτού, παρακολουθούν τον απόλυτο έλεγχο του κράτους από το κόμμα και τους ημετέρους, τη φίμωση των ΜΜΕ, την αλαζονεία, μα κυρίως την πολιτική του εξαρχαϊσμού και της διχαστικής εθνικιστικής ρητορικής που την έχουν φέρει σε αντιπαράθεση με το σύνολο των γειτονικών χωρών και στο εσωτερικό με το πανίσχυρο αλβανικό στοιχείο. Οι ετήσιες εκθέσεις προόδου της Κομισιόν για την υλοποίηση των κριτηρίων ώστε η FYROM να περάσει το κατώφλι της Ε.Ε., περισσότερο χαϊδεύουν αυτιά παρά απεικονίζουν την πραγματικότητα.

Στις Βρυξέλλες, η γραφειοκρατία δείχνει να προσπαθεί να σπρώχνει το πρόβλημα κάτω από το χαλί, παραβλέποντας ή υποβαθμίζοντας τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει το νευραλγικής σημασίας για τις βαλκανικές ισορροπίες κράτος η πολιτική Γκρούεφσκι. Ομως, η εικόνα είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που εμφανίζουν οι κατά καιρούς απεσταλμένοι της Ε.Ε.

Στο οικονομικό επίπεδο η χώρα κατρακυλάει στη φτώχεια, με την ανεργία να καλπάζει, τη βιομηχανική παραγωγή να πέφτει, τους ρυθμούς ανάπτυξης να καταγράφονται μηδενικοί και την κυβέρνηση να μην μπορεί να δανειστεί σχεδόν από πουθενά.

Ο Γκρούεφσκι έχει φυσικά το «αντίδοτο» για τα δεινά τα οποία υπομένει ο «λαός του». Κατ’ αυτόν, για όλα ευθύνεται ο κακός γείτονας, δηλαδή οι Ελληνες, που εμποδίζουν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και κυρίως στην Ε.Ε. Οικοδομεί την πολιτική και κερδίζει εκλογές με όπλο την επιτυχημένη προπαγάνδα ότι οι Ελληνες, οι Αλβανοί, προσφάτως οι Βούλγαροι, επιβουλεύονται το όνομα, την εθνική συνείδηση την ίδια την ύπαρξη των Σλαβομακεδόνων. Αισθάνεται ισχυρός για τον επιπλέον λόγο ότι έχει απέναντί του μια παντελώς αναξιόπιστη αντιπολίτευση. Δυτικοί διπλωμάτες στα Σκόπια, πάντως, εκτιμούν ότι η καλπάζουσα οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τη σοβούσα ένταση του διεθνικού ζητήματος είναι θέμα χρόνου να τον αποσταθεροποιήσουν. «Οι όποιες εξελίξεις μπορεί να προέλθουν από το εσωτερικό του κόμματός του», υποστηρίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου