ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Εθελοντές κρατούμενοι (!!!) σε ένα αθλιο σωφρονιστικό σύστημα λόγω εξαθλίωσης απο την λιτότητα στον "έξω" κόσμο !

Του Raphael Minder / THE NEW YORK TIMES 

Η λιτότητα στην Πορτογαλία έχει κάνει τη ζωή μέσα στις φυλακές ακόμη πιο αβάσταχτη. Οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες έχoυν προκαλέσει ασφυξία στα σωφρονιστικά καταστήματα, όπου στα κελιά συνωστίζονται πολλοί κρατούμενοι. Η έκπληξη του Χούλιο Ρεμπέλο, επικεφαλής ενός από τα συνδικάτα των δεσμοφυλάκων, ήταν επομένως μεγάλη, όταν είδε κάποιους κρατούμενους να μην θέλουν να αφήσουν πίσω τους τα σίδερα της φυλακής. «Πολλοί κρατούμενοι δεν κάνουν καν αίτηση αποφυλάκισης, αφού στη φυλακή έχουν τουλάχιστον εξασφαλίσει το φαγητό τους» δηλώνει ο Χούλιο Ρεμπέλο. «Είναι η πρώτη φορά που βλέπω κάτι τέτοιο. Φαίνεται ότι οι οικογένειές τους δεν έχουν τα μέσα για να τους συντηρήσουν» προσθέτει ο ίδιος.

Η επιδείνωση των συνθηκών μέσα στις φυλακές οφείλεται στο γεγονός ότι οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί έξω από αυτές

Οι περικοπές της κυβέρνησης πρόσθεσαν κι άλλα βάρη σε ένα σωφρονιστικό σύστημα που, σύμφωνα με κρατούμενους και δεσμοφύλακες, είχε ήδη ξεπεράσει τα όριά του. «Τα πράγματα είναι τόσο άσχημα - λέει ο Χούλιο Ρεμπέλο - που αυτές τις ημέρες αναγκαζόμαστε να φέρνουμε δικό μας χαρτί υγείας»

Η Πορτογαλία μπαίνει στον πέμπτο χρόνο της οικονομικής κρίσης, αλλά στις φυλακές της οι συνέπειες είναι ακόμη πιο ορατές. Η κρίση εκτόξευσε στα ύψη τα ποσοστά του μικροεγκλήματος. Οι ληστείες στο δεύτερο τετράμηνο του 2012 αυξήθηκαν κατά 14%, ενώ έχουν αυξηθεί κατά 22% από το 2008. Πολλοί Πορτογάλοι έχουν πιεστεί τόσο πολύ από την κρίση, που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν το πρόστιμο όταν συλλαμβάνονται να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ προτιμώντας να περάσουν τρεις ή τέσσερις μήνες στη φυλακή.

Πριν δεχθεί την οικονομική βοήθεια των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Πορτογαλία σχεδίαζε να κατασκευάσει δέκα νέα σωφρονιστικά καταστήματα προϋπολογίζοντας το κόστος τους στα 750 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα χτίζεται μόνο μία φυλακή, στις Αζόρες. Η αύξηση του αριθμού των κρατουμένων έχει κάνει τη ζωή «εντελώς χαοτική για τους κρατούμενους αλλά και για όσους εργάζονται στις φυλακές» λέει ο Χόρχε Αλβες, πρόεδρος μιας άλλης συνδικαλιστικής οργάνωσης. Γνωρίζοντας πολύ καλά ποια είναι η κατάσταση, η κυβέρνηση απαγορεύει σε δημοσιογράφους και φωτογράφους να επισκεφθούν τις φυλακές, ενώ η υπουργός Δικαιοσύνης δεν δέχθηκε να παραχωρήσει συνέντευξη. Η υπουργός Πάουλα Τεσέιρα ντα Κρουζ είχε αναγνωρίσει, πάντως, ότι οι συνθήκες σε κάποιες φυλακές είναι «απαράδεκτες».

Από την άποψη του υπερπληθυσμού των φυλακών, η Πορτογαλία βρίσκεται στην 13η θέση ανάμεσα σε 56 χώρες της ευρύτερης ευρωπαϊκής ηπείρου. Το μόνο πράγμα στο οποίο συμφωνούν δεσμοφύλακες και κρατούμενοι είναι ότι οι συνθήκες είναι άθλιες. «Οι δεσμοφύλακες εργάζονται κάτω από τις χειρότερες συνθήκες που έχω δει ποτέ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυξάνονται τα περιστατικά βίας και κατάχρησης εξουσίας από μέρους τους» δηλώνει ο Κάρλος Σάντος που αποφυλακίστηκε πρόσφατα κι αφού εξέτισε 18 χρόνια κάθειρξης σε πέντε διαφορετικά σωφρονιστικά καταστήματα. Τον τελευταίο χρόνο της φυλάκισής του μοιραζόταν με άλλους τέσσερις ένα κελί που χωρούσε μόλις δύο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου