ΤΟΥΡΚΙΑ: Κατάργηση βίζας και αναστήλωση οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα ζητά η Turkish Airlines


Κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης βίζα για τουρίστες από την Τουρκία, αλλά και από τρίτες χώρες, που θέλουν να επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα και χρησιμοποιούν τη γειτονική χώρα ως πύλη εισόδου, επιδιώκει η Turkish Airlines και διαβεβαιώνει ότι σε μια τέτοια εξέλιξη ο αριθμός τουριστών που θα μεταφέρει η ίδια στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα... απογειωθεί στο 1 εκατομμύριο επισκέπτες.

«Στην ουσία ζητούμε να εφαρμοστεί και στο 'Μακεδονία΄' ό,τι ίσχυσε κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν στα πέντε νησιά (σ.σ. Κω, Ρόδο, Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο) του ανατολικού Αιγαίου, όπου για να τονωθεί η τουριστική κίνηση συμφωνήθηκε να καταργηθεί η έκδοση βίζα, για διάστημα έως δύο εβδομάδες, σε όσους έρχονται από την Τουρκία προκειμένου να κάνουν τουρισμό», επισήμανε ο γενικός διευθυντής, στο γραφείο Θεσσαλονίκης, των τουρκικών αερογραμμών. Οπως ανέφερε ο κ. Utku Yazan, ήδη το σχετικό αίτημα έχει διαβιβαστεί στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, οι οποίες το επεξεργάζονται και αναμένεται η απάντηση.

«H έκδοση βίζα για έναν Τούρκο απαιτεί διάστημα περίπου ενός μήνα και αυτό αποτρέπει τόσο τους ίδιους όσο και πολίτες άλλων τρίτων χωρών, όπως οι Ρώσοι, οι Ινδοί, οι Κινέζοι και άλλοι που θέλουν να επισκεφθούν την περιοχή», εξήγησε και τόνισε ότι «με την επίλυση του προβλήματος, οι Τούρκοι επισκέπτες στη Βόρεια Ελλάδα, που εκτιμά ότι θα διακινήσει η Turkish Airlines, από περίπου 50.000 - 60.000 σήμερα, θα φθάσουν τις 600.000, ενώ πάνω από 400.000 θα είναι οι επισκέπτες από τρίτες χώρες».

Το θέμα ανακίνησε ο κ. Yazan, αλλά κι ο Τούρκος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Τ. Biltekin, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με αφορμή την έναρξη, από τις 6 Δεκέμβρη, έβδομης πτήσης, εβδομαδιαίως, από την Turkish Airlines στο δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Κωνσταντινούπολη.

«Πιστεύουμε στα πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή και γι' αυτό συνεχίζουμε να επενδύουμε», ανέφερε ο κ. Yazan, αποκαλύπτοντας πως στο περίπου 1,5 χρόνο που δραστηριοποιείται η εταιρεία στο συγκεκριμένο δρομολόγιο, «πετάει» με πληρότητα άνω του 75% και έχει διακινήσει πάνω από 50.000 επιβάτες, εκ των οποίων το 50% άλλων εθνικοτήτων, κυρίως από μακρινούς προορισμούς στην Ασία.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι με το «πύκνωμα» των πτήσεων σε επτά την εβδομάδα, ο αριθμός των επισκεπτών θα αυξηθεί περαιτέρω στο μέλλον και δεν έκρυψε ότι «διενεργούμε έρευνες σκοπιμότητας, ώστε να αυξήσουμε τον αριθμό των καθημερινών πτήσεων».

Παρά τα επιτεύγματα και τη στενή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, πάντως, ο κ. Yazan είπε ότι «πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο» και εξέφρασε την απογοήτευσή του για το ότι κάποια θέματα προωθούνται αποσματικά, όπως ότι τα ξενοδοχεία στη Χαλκιδική λειτουργούν μόνο έξι μήνες, και ο νομός αυτοπροτείνεται, έτσι, μόνο ως θερινός προορισμός.

«Υπάρχει στη Β. Ελλάδα σημαντική υποδομή και για χειμερινό τουρισμό», υποστήριξε και γνωστοποίησε ότι με βάση τα στοιχεία που έχει για φέτος αναμένεται αύξηση 100% των τουριστών που θα επισκεφθούν χειμερινά θέρετρα, όπως το Καϊμακτσαλάν, ενώ τον Γενάρη και τον Φλεβάρη θα επισκεφθούν την περιοχή και δύο αποστολές με τουριστικούς πράκτορες, επιχειρηματίες και ΜΜΕ από Ινδία. Στην παρέμβασή του, ο Τούρκος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη είπε ότι πέρυσι περίπου 550.000 Τούρκοι επισκέφθηκαν την Ελλάδα, ενώ στο εξάμηνο Μάιος - Οκτώβριος του 2012, το αντίθετο δρομολόγιο ακολούθησαν 376.000 Ελληνες και εκτίμησε ότι αυτός ο αριθμός μπορεί να εκτοξευτεί αν αναστηλωθούν κάποια οθωμανικά μνημεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου