Οι
αρχές της Τουρκίας έκαναν άλλο ένα βήμα προς την ενδεχόμενη παραπομπή
σε δίκη Κούρδων βουλευτών οι οποίοι κατηγορούνται για σχέσεις με
αυτονομιστές, επιδιώκοντας την άρση της ασυλίας τους -εξέλιξη που θα
μπορούσε να σημάνει την εξασθένιση της κουρδικής εκπροσώπησης στη βουλή
και να κλιμακώσει ακόμα περισσότερο την ένταση στη νοτιοανατολική
Τουρκία.
Δέκα Κούρδοι βουλευτές κατηγορούνται για σχέσεις με τρομοκρατική οργάνωση καθώς σε βίντεο που είχε μαγνητοσκοπηθεί τον Αύγουστο εικονίζονται να εναγκαλίζονται αντάρτες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) με τουφέκια περασμένα στους ώμους. Η αποκάλυψη των εικόνων αυτών είχε προκαλέσει κατακραυγή στην χώρα.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας μάχονται με τους αυτονομιστές αντάρτες του PKKστο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, στην μεθόριο με το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία, αφότου πήραν τα όπλα σχεδόν πριν από τρεις δεκαετίες· στη σύγκρουση αυτή έχουν σκοτωθεί πάνω από 40.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους αντάρτες και κατηγορούμενοι για σχέσεις με το PKK, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.
Το PKK χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι Κούρδοι βουλευτές έχουν αντιμετωπίσει πολλές φορές έρευνες κι έχουν κατηγορηθεί για σχέσεις με τους αντάρτες, αλλά χαίρουν ασυλίας όσο παραμένουν μέλη της βουλής εκτός εάν το τουρκικό κοινοβούλιο αποφασίσει να την άρει.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της άρσης της ασυλίας των βουλευτών αυτών, και το γραφείο του προώθησε το σχετικό εισαγγελικό αίτημα στη βουλή με το οποίο ζητείται η άδεια για την έναρξη έρευνας εις βάρος τους, είπε ανώτερος Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος.
Όλοι πλην ενός είναι μέλη του Κόμματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας (BDP), το οποίο εκπροσωπεί την μειονότητα και καταλαμβάνει 29 έδρες στη βουλή, επί συνόλου 550. Εάν επιτραπεί στους εισαγγελείς να ασκήσουν διώξεις, οι κατηγορίες που αναμένεται να απαγγελθούν στα μέλη της βουλής επισύρουν ποινές πέντε ως δέκα ετών κάθειρξης.
«Το εάν είμαστε στη φυλακή ή όχι θα επηρεάσει την πολιτική. Θα σταθούμε πλάι στο λαό μας στον ευγενή αγώνα του», υποστήριξε η ανεξάρτητη βουλευτής Αϊσέλ Τουγλούκ, η μόνη εκ των 10 που δεν είναι μέλος του BDP.
Άλλοι προειδοποίησαν ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες:
«Εάν
καταρρεύσει η κοινοβουλευτική ομάδα, αυτό θα σημαίνει πως οι Κούρδοι
εκδιώκονται από τη βουλή», είπε ο βουλευτής του BDP Νάζμι Γκιρ. Η ευθύνη
γι' αυτό θα ανήκει στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK)
«και στον πρωθυπουργό» Ερντογάν προσωπικά, πρόσθεσε.
Ο Ερντογάν έχει υιοθετήσει μια προσέγγιση όσον αφορά το κουρδικό η οποία συχνά χαρακτηρίζεται αντιφατική, διατηρώντας μια λαϊκιστική σκληρή γραμμή στις δημόσιες τοποθετήσεις του αλλά προτιμώντας πιο συμφιλιωτικούς τόνους στο παρασκήνιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέλη του AK και του BDP κάθονταν σε διπλανές θέσεις σε μια παράσταση του Άμλετ του Σαίξπηρ στην κουρδική γλώσσα σε ένα θέατρο στην Άγκυρα, εκδήλωση που προστέθηκε στις ενδείξεις ότι η κουρδική κουλτούρα είναι πλέον πιο αποδεκτή.
Οι δηλώσεις του Ερντογάν περί άρσης της βουλευτικής ασυλίας των Κούρδων πολιτικών μοιάζουν διαμετρικά αντίθετες από τις τοποθετήσεις κυβερνητικών παραγόντων το τελευταίο διάστημα που αφήνουν να εννοηθεί ότι η Άγκυρα είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο να γίνουν συνομιλίες με την ηγεσία του PKK -μετά τον τερματισμό της απεργίας πείνας που έκαναν φυλακισμένα μέλη της οργάνωσης, έπειτα από σχετική έκκληση του ηγέτη τους Αμπντουλάχ Οτζαλάν.
Ο Ερντογάν είχε υποστηρίξει επανειλημμένα κατά την διάρκεια της απεργίας πείνας ότι επρόκειτο για «παράσταση» και «εκβιασμό», αλλά παρ' όλ' αυτά η κυβέρνησή του προώθησε στην τουρκική βουλή μια μεταρρύθμιση η οποία επιτρέπει στους Κούρδους να καταθέτουν στην μητρική τους γλώσσα στα δικαστήρια, ικανοποιώντας ένα από τα βασικά αιτήματα των μειονοτικών κρατούμενων.
Κατά την ίδια περίοδο ωστόσο ο Ερντογάν άφησε να γίνει σαφές ότι εξέταζε την επαναφορά της θανατικής ποινής σε ισχύ λέγοντας πως λυπάται διότι αυτή είχε καταργηθεί κι έτσι ο Οτζαλάν γλίτωσε την εκτέλεση.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου