ΤΟΥΡΚIA: Μήνυμα... ισχύος αποστέλλει ο Τ. Ερντογάν από το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος


Μήνυμα ισχύος προς πάσα κατεύθυνση απέστειλε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα του συνεδρίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που άρχισε χθες στην Αγκυρα. Προβάλλοντας την Τουρκία ως παράδειγμα προς μίμηση για ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο, εξυμνώντας τα... επιτεύγματα της ισλαμικής κυβέρνησης σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, διακηρύσσοντας μία νέα εποχή στο κουρδικό, θέτοντας στο περιθώριο το άλλοτε πανίσχυρο στράτευμα. Καταστρώνοντας τη μελλοντική πολιτική της Τουρκίας και εισπράττοντας το χειροκρότημα των 40.000 παρευρισκομένων στο στάδιο -μεταξύ αυτών ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, ο επικεφαλής των Κούρδων του βορείου Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί, ο ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ.

«Αποκαλέσαμε εαυτούς συντηρητικούς δημοκράτες. Σε μία χώρα όπου η πλειονότητα είναι μουσουλμάνοι, αφήσαμε τη δημοκρατία να κυβερνήσει στην πιο προηγμένη της μορφή και γίναμε παράδειγμα για τον μουσουλμανικό κόσμο, δήλωσε ο Ερντογάν, και επιχειρώντας να εδραιώσει τη θέση της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, επέκρινε δριμύτατα Ρωσία, Κίνα και Ιράν για τη στήριξή τους στο καθεστώς Ασαντ, επισημαίνοντας ότι «η ιστορία δεν συγχωρεί αυτούς που τάσσονται στο πλευρό των καταπιεστών» και διαμηνύοντας εμμέσως πλην σαφέστατα ότι ο δρόμος για την αποκατάσταση της τάξης στη Συρία περνά μέσω... Τουρκίας. Αφού προειδοποίησε με σκληρή τιμωρία τους «τρομοκράτες», ο Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία του να γυρίσει σελίδα στο κουρδικό μέτωπο -ενισχύοντας τις φήμες που θέλουν τον Τούρκο πρωθυπουργό να αλλάζει στάση στο κουρδικό και να στρέφεται ενδεχομένως στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν για... διαμεσολάβηση.

Στο οικονομικό μέτωπο, ο Ερντογάν φρόντισε να υπενθυμίσει ότι, όταν η ισλαμική κυβέρνησή του ανέλαβε την εξουσία η χώρα βρισκόταν εν μέσω μιας επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης, και ανακοίνωσε ότι το εναπομείναν χρέος των 1,3 δισ. δολαρίων προς το ΔΝΤ θα έχει εξοφληθεί έως τον Απρίλιο.

Και αφού εξύμνησε τα... επιτεύγματά του κατά τη δεκαετή θητεία του, κατέστησε σαφές ότι «η εποχή των πραξικοπημάτων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Οποιοσδήποτε παρεμβαίνει στη δημοκρατία θα οδηγείται ενώπιον της δικαιοσύνης» -αποδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο το στράτευμα, λίγες μέρες μετά την καταδίκη των «300» για την υπόθεση Βαριοπούλα.

Καταστρώνοντας τη μελλοντική εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, κυρίως όμως ανοίγοντας τον δρόμο ώστε ο ίδιος να... μεταπηδήσει από τον πρωθυπουργικό στον προεδρικό θώκο το 2014.

Και στο τέλος άπαντες παρόντες έσπευσαν να χειροκροτήσουν τον Ερντογάν. «Η Τουρκία έδειξε το λαμπερό πρόσωπο του Ισλάμ», δήλωσε ο Μεσάαλ. «Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε τον Ερντογάν να σταματήσει την αιματοχυσία», τόνισε από την πλευρά του ο Μπαρζανί. Και ο Μόρσι προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, έχοντας κατ΄ιδίαν συνάντηση λίγες ώρες αργότερα με τον Ερντογάν, προκειμένου να συσφίξει τις διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις των δύο ισλαμικών χωρών. Εστω κι αν στους διαδρόμους του σταδίου, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος παραδέχονταν ότι η ομιλία του Ερντογάν ήταν περισσότερο συμβολική παρά ουσίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου