ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΡΙΑ: Και στο βάθος ζώνη ασφαλείας


Άλλοθι στην Αγκυρα για να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία δίνει ο θάνατος πέντε ανθρώπων στη μεθοριακή κωμόπολη Ακτσάκαλε, από οβίδα που εκτοξεύτηκε από το συριακό έδαφος.

Μια πρώτη ένδειξη των σεναρίων που κυοφορούνται στην Αγκυρα έδωσε λίγο μετά το συμβάν ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης
Μπεσίρ Αταλάι, λέγοντας ότι η Συρία πρέπει να λογοδοτήσει και να δοθεί απάντηση στο πλαίσιο του διεθνούς Δικαίου. Η δημιουργία ζώνης ασφαλείας εντάσσεται προφανώς, για την τουρκική πλευρά, στις δυνατότητες που της δίνει το διεθνές δίκαιο.

Ωστόσο, η αποκατάσταση της ασφάλειας για την Τουρκία σημαίνει τον περιορισμό της δράσης των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ, το οποίο με επίκεντρο την πόλη Καμισλί της βόρειας Συρίας και τη συμβολή του «αδελφού» Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), έχει αναβαθμίσει την παρουσία του στην περιοχή μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου.


Οι «ξεχασμένοι Κούρδοι» της Συρίας, συγκριτικά λιγότεροι σε σχέση με τους αντίστοιχους πληθυσμούς σε Τουρκία και Ιράκ, έχουν δημιουργήσει περίπου 15 πολιτικές οργανώσεις
. Η πιο οργανωμένη εξ αυτών είναι το PYD. Το πλεονέκτημα αυτό, σε συνδυασμό με τους δεσμούς του με το ΡΚΚ, φαίνεται να οδήγησε τον Μπασάρ αλ Ασαντ στην απόφασή να του παραχωρήσει ζωτικό χώρο στα βόρεια της Συρίας, με αντάλλαγμα την υποστήριξη της κουρδικής μειονότητας.

Τουρκικά δημοσιεύματα εδώ και καιρό καταγγέλλουν ότι ο έλεγχος ασφαλείας σε κάποιες περιοχές έχει περάσει στα χέρια των Κούρδων, ενώ γίνεται λόγος ακόμη και για εγκατάσταση στρατοπέδων του ΡΚΚ στη βόρεια Συρία.


Ήδη, εισηγήσεις από τουρκικά think tanks που αποτελούν αντικείμενο συζήτησης σε διπλωματικούς κύκλους της Αγκυρας, κάνουν λόγο για τη δημιουργία μίας ζώνης ασφαλείας βάθους 5 έως 25 χιλιομέτρων εντός του συριακού εδάφους. Ωστόσο, ο έλεγχος σε ολόκληρο το μήκος των 910 χιλιομέτρων της μεθορίου θα ήταν πρακτικά αδύνατος, για αυτό και οι σχετικές εισηγήσεις καταλήγουν στην λύση με το λιγότερο ρίσκο για την Τουρκία, δηλαδή στη δημιουργία ασφαλών θυλάκων με επίκεντρο τα προπύργια της συριακής αντιπολίτευσης όπου είναι έντονη η παρουσία του σουνιτικού στοιχείου. Ως τέτοιo φωτογραφίζεται, μεταξύ άλλων, η πόλη Ιντλίμπ στα δυτικά, σε αντιπαραβολή με την κουρδική Καμισλί στο ανατολικό άκρο της μεθορίου.

Η στρατιωτική απάντηση που έδωσε η Αγκυρα χθες το βράδυ έδωσε πνοή στα σενάρια αυτά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου