ΚΙΝΑ και ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΑΒΙΑΡΙΟΥ: 2,7 δισ. η περιουσία του Τζιαμπάο - Πάμπλουτο το περιβάλλον των ισχυρών ανδρών του Πεκίνου

Της ΜΑΡΙΑΣ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Oσο πλησιάζει η ημερομηνία αλλαγής «φρουράς» στην κινεζική ηγεσία, τόσο πληθαίνουν οι πληροφορίες για σκάνδαλα ή «ύποπτο» πλουτισμό στο περιβάλλον των ισχυρών ανδρών του Πεκίνου. Πριν από λίγο καιρό το Bloomberg είχε αποκαλύψει ότι οι συγγενείς του Σι Ζινπίνγκ -που όλα δείχνουν ότι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κίνας- έχουν αποκτήσει αμύθητες περιουσίες. Τώρα ήρθε η σειρά του απερχόμενου πρωθυπουργού, Γουέν Τζιαμπάο, η οικογένεια του οποίου, σύμφωνα με τους «New York Times», έχει πλούτο συνολικής αξίας ύψους 2,7 δισ. δολαρίων.

Σε μια άκρως ασυνήθιστη για την Κίνα κίνηση, η οικογένεια του Γουέν Τζιαμπάο προχώρησε σε δημόσια διάψευση των πληροφοριών που δημοσιεύει η αμερικανική εφημερίδα και μάλιστα επιστράτευσε δύο δικηγόρους για να χειριστούν την υπόθεση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για ανάληψη νομικής δράσης. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε επίσης ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι το άρθρο «κηλιδώνει το όνομα της Κίνας» και ότι γράφτηκε βάσει σκοπιμοτήτων. Λίγο μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ, οι κινεζικές Αρχές μπλόκαραν την πρόσβαση στην κινεζική έκδοση της εφημερίδας στο Διαδίκτυο, όπως επίσης και την αναζήτηση του συγκεκριμένου θέματος.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι στενοί συγγενείς του Τζιαμπάο, όπως ο γιος, η κόρη, η μητέρα του και ο αδερφός του, έχουν πλουτίσει κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Το πιο ενδεικτικό παράδειγμα που αναφέρει είναι αυτό της 90χρονης μητέρας του, που βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, πριν από πέντε χρόνια είχε περιουσία ύψους 120 εκατ. δολαρίων, την οποία απέκτησε με επενδύσεις σε μεγάλη χρηματοοικονομική εταιρεία.

Η εφημερίδα σχολιάζει, βέβαια, ότι δεν γνωρίζει εάν οι επενδύσεις είναι σε γνώση της μητέρας του Γουέν Τζιαμπάο ή όχι, αλλά σημειώνει το γεγονός ότι συμπίπτουν χρονικά με την ανέλιξη του γιου της στην κομματική ιεραρχία.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους συγγενείς του Κινέζου πρωθυπουργού, αναφέρεται ότι τα ονόματά τους ήταν καλυμμένα πίσω από επενδυτικά σχήματα φίλων ή συνεργατών του, ενώ τονίζεται ότι οι επενδύσεις που έκαναν τα μέλη της οικογένειάς του έλαβαν αρκετές φορές και οικονομική υποστήριξη από κρατικές εταιρείες, όπως η Chine Mobile.

Οι Times ανακάλυψαν επίσης ότι οι συγγενείς του Τζιαμπάο είχαν συσσωρευμένα μερίδια σε τράπεζες, κοσμηματοπωλεία, τουριστικά θέρετρα, εταιρείες τηλεπικοινωνιών και έργων υποδομής, μέσω offshore εταιρειών.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν οι πολιτικές αποφάσεις που πήρε κατά τη διάρκεια της θητείας του ο 70χρονος πρωθυπουργός οδήγησαν τελικά στο να πλουτίσει ο ίδιος και οι συγγενείς του, ωστόσο η έρευνα «δείχνει» ότι πολλά από τα πλούτη του προέρχονται από τομείς της οικονομίας τους οποίους ήλεγχε ο ίδιος.
 

«Μόλις ο Γουέν έγινε πρωθυπουργός, η γυναίκα του πούλησε κάποιες από τις επενδύσεις που είχε σε διαμάντια και προχώρησε σε ''νέα πράγματα''» είπε στην εφημερίδα στέλεχος μεγάλης κινεζικής εταιρείας που έχει συνεργαστεί με την οικογένεια και ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, φοβούμενους αντίποινα από την κυβέρνηση.

Εταιρικά αρχεία δείχνουν μάλιστα ότι στα τέλη της δεκαετίας του 1990, πολλοί πλούσιοι Κινέζοι επιχειρηματίες άρχισαν να αγοράζουν μεγάλα μερίδια από εταιρείες, που συχνά προέρχονταν από τους συγγενείς του Γουέν, και στη συνέχεια τους βοηθούσαν να τα επανεπενδύσουν σε άλλες εταιρείες.

Οι New York Times δήλωσαν ότι στηρίζουν μέχρι κεραίας τον συντάκτη του άρθρου.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου