TEXΝΟΛΟΓΙΑ: Tρισδιάστατος "εκτυπωτής" - γερανός κτίζει σπίτι 232 τ.μ. μέσα σε 20 ώρες!

Ενα σπίτι 232 τετραγωνικών μέτρων σε 20 ώρες μπορεί να χτίσει ένας γιγαντιαίος τρισδιάστατος εκτυπωτής, σύμφωνα με επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.


Ο Μπεχρόκχ Κοσνέβις δημιούργησε ένα σύστημα που μοιάζει με γερανό μεγάλων διαστάσεων ο οποίος χρησιμοποιεί την τεχνολογία των τρισδιάστατων εκτυπωτών και χτίζει πατώματα, ταβάνια και τοίχους με ένα υλικό δυνατό και σταθερό όσο το τσιμέντο. Η μέθοδος αυτή δουλεύει όπως ο 3D εκτυπωτής, τυπώνει στρώματα από πλαστικό για να κατασκευάσει διάφορα αντικείμενα.


Τα οικήματα μπορούν να χτισθούν σε ελάχιστο χρόνο και με πολύ λιγότερα χρήματα σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους και θεωρείται ιδανική για κατασκευές σε περιοχές που τις έχει χτυπήσει φυσική καταστροφή, όπως σεισμός, τυφώνας, αλλά και για πολυτελείς οικίες.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, ο «γερανός» αυτός μπορεί να εξοπλίσει το σπίτι με όλες τις απαραίτητες υποδομές, όπως τα υδραυλικά και τα ηλεκτρικά κυκλώματα, ακόμα και οπτικοακουστικά συστήματα, την ίδια στιγμή που χτίζει τους τοίχους και τα πατώματα.


Αλλά η προοπτική του εκτείνεται πολύ πιο πέρα από τον πλανήτη Γη. Ο Κοσνέβις πιστεύει ότι είναι η ιδανική λύση για τη γρήγορη, ασφαλή και χαμηλού κόστους κατασκευή βάσεων, οικιών κι εργαστηρίων σε άλλους πλανήτες, τη Σελήνη και τον Αρη για παράδειγμα, πριν την έλευση ανθρώπων. Ηδη, το σύστημα αυτό βρίσκεται υπό εξέταση από τη ΝASA γι' αυτό τον σκοπό.

Εκτός από την εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος, η νέα μέθοδος είναι και φιλική προς το περιβάλλον, αφού δημιουργεί ελάχιστα απόβλητα και βιομηχανικά απορρίμματα κατά την κατασκευή ενός κτίσματος.

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου