ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ και ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Oυδεν κρυπτόν υπο το φως του... facebook

Oι φανατικοί  του FACEBOOK ας ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ αυτό το άρθρο...


Νέα προβλήματα αντιμετωπίζει το Facebook λόγω της ικανότητάς του να αναγνωρίζει πρόσωπα σε φωτογραφίες χρηστών. 

Η εταιρεία έχει δεσμευθεί απέναντι στις ρυθμιστικές υπηρεσίες της Ε.Ε. ότι δεν θα χρησιμοποιούσε τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων και ότι θα κατέστρεφε όσα τέτοια δεδομένα έχει ήδη αποθηκεύσει.

Η απόφαση αυτή μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο που η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων θα χρησιμοποιείται εφεξής στον κόσμο, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την εξάπλωση των συστημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης σε δημόσιους χώρους.

«Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη», λέει ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, Κρις Χούφναγκελ, και συνεχίζει: «Η εξάπλωση των εργαλείων αυτών στον ιδιωτικό τομέα επηρεάζει αρνητικά τις ατομικές ελευθερίες. Η επόμενη εξέλιξη θα αφορά την ταυτοποίηση ατόμων χάρη στα συστήματα αυτά για λόγους ασφαλείας ή ακόμη και για χρήση από εταιρείες μάρκετινγκ».

Η απόφαση των ευρωπαϊκών ελεγκτικών μηχανισμών αφορά την εφαρμογή «tag suggestion», που αξιοποιεί προηγμένο λογισμικό αναγνώρισης προσώπων ικανό να συνδυάσει αυτομάτως πρόσωπα με ονόματα. Οταν ένας χρήστης του Facebook «ανεβάσει» φωτογραφία φίλου του, η εφαρμογή είναι ικανή να αναγνωρίσει το πρόσωπο και να προσθέσει αυτομάτως το όνομά του.

Το λογισμικό δημιούργησε η ισραηλινή εταιρεία Face.com, την οποία εξαγόρασε πρόσφατα το Facebook. Υπό την πίεση της Ε.Ε., η εταιρεία αφαίρεσε τη δυνατότητα tag suggestion, την οποία σχεδιάζει εκ νέου. Το Facebook βρέθηκε στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών ελεγκτικών οργάνων λόγω αμφιβολιών γύρω από τις μεθόδους συλλογής δεδομένων από την εταιρεία.
Οι φωτογραφίες υπήρξαν ανέκαθεν ένα από τα κεντρικά θέματα του Facebook και αυτό που τράβηξε αρχικά τους χρήστες στην πειραματική ακόμη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Οι χρήστες «ανεβάζουν» περισσότερες από 300 εκατομμύρια φωτογραφίες την ημέρα, ενώ η εξαγορά του Instagram σήμανε ότι η Facebook απαλλάχθηκε από τον σημαντικότερό της ανταγωνιστή στον φωτογραφικό τομέα.

Η εταιρεία αντιμετωπίζει, όμως, και επικρίσεις από οργανώσεις προστασίας του καταναλωτή και μέλη της νομοθετικής εξουσίας στις ΗΠΑ για τη χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπων. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Αλ Φράνκεν από τη Μινεσότα χαρακτήρισε το Facebook «τη μεγαλύτερη ιδιωτική βάση δεδομένων φωτογραφιών προσώπων στον κόσμο, η οποία δεν έχει εξασφαλίσει την άδεια των χρηστών».

Πολλοί ανεξάρτητοι σχεδιαστές λογισμικού πειραματίζονται με την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων. Εταιρεία στην Ατλάντα, για παράδειγμα, δημιουργεί εφαρμογή, η οποία θα επιτρέπει σε χρήστες του Facebook να αναγνωρίζονται αυτομάτως από κάμερες παρακολούθησης σε καταστήματα και εστιατόρια. Η εταιρεία Redpepper ανακοίνωσε ότι οι χρήστες θα πρέπει να αποδέχονται τη χρήση της εφαρμογής, προτού μπορούν να έχουν πρόσβαση στις φωτογραφίες τους από δημόσιους χώρους.

Τέλος, σάλο προκάλεσαν την περασμένη εβδομάδα φήμες σχετικά με τη δημόσια ανάρτηση της ιδιωτικής αλληλογραφίας χρηστών της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που διέψευσε η εταιρεία, επισημαίνοντας ότι τα παράπονα που είχαν έλθει σε γνώση της αφορούσαν παλιά δημόσια σχόλια. Το θέμα έχει λάβει διαστάσεις στη Γαλλία, όπου οι διαχειριστές της ιστοσελίδας κλήθηκαν να εξηγήσουν τι συνέβη ενώπιον στελεχών της Εθνικής Επιτροπής Πληροφορικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου