ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙA: Στον «αέρα» για οικονομικούς λόγους η ελληνική εκπροσώπηση στη φετινή παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής - Αν βρεθεί ιδιώτης χορηγός θα επιτρέψει ο Alexis και ο ΣΥΡΙΖΑ στο Υπουργείο Σοβιετικής Παιδείας να κάνει δεκτή την χορηγία ???

Του ΒΑΣΙΛΗ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗ

Στον «αέρα» βρίσκεται για οικονομικούς λόγους η ελληνική εκπροσώπηση στη φετινή παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που θα γίνει τον Νοέμβριο στη Μαλαισία.

Οι τέσσερις μαθητικές ομάδες -δύο από σχολεία της Πτολεμαΐδας και από μία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης- που κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό, αγωνιούν και περιμένουν, ελπίζοντας πως στην τελική ευθεία πριν από τη διοργάνωση θα βρεθούν οι χορηγοί που θα χρηματοδοτήσουν τα έξοδα της αποστολής στην Κουάλα Λουμπούρ.

«Ηρθαμε σε επαφή με την Περιφέρεια και με το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, αλλά τα περιθώρια είναι στενά. Χτυπήσαμε την πόρτα της ΔΕΗ και άλλων επιχειρήσεων και ευελπιστούμε», λέει  ο κ. Βασίλης Χατζησάββας, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Αυτοματισμών του 1ου ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας, της πόλης που έχει δημιουργήσει μια μικρή παράδοση στην εκπαιδευτική ρομποτική τα τελευταία 7 χρόνια, χάρη στην εθελοντική προσφορά μιας ομάδας δραστήριων εκπαιδευτικών πληροφορικής.

Η Πτολεμαΐδα, που δίνει το «παρών» ανελλιπώς στις Ολυμπιάδες Ρομποτικής τα τελευταία χρόνια, εκπροσωπεί και φέτος τα ελληνικά χρώματα, καθώς κέρδισε την πρώτη θέση στους εθνικούς διαγωνισμούς, τόσο στην κατηγορία του Δημοτικού (9ο Δημοτικό) όσο και αυτή του Γυμνασίου (2ο Γυμνάσιο και Μουσικό Σχολείο).

Στην κατηγορία Λυκείου προκρίθηκε η ομάδα του Κολεγίου Ψυχικού και στην κατηγορία open (δημιουργικού) η ομάδα του Pinewood Θεσσαλονίκης με το Παιδαγωγικό Τμήμα Φλώρινας.
Σύμφωνα με τον κ. Ι. Σομαλακίδη, επικεφαλής του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης, το κονδύλι που προβλέπει το υπουργείο Παιδείας για τις μαθητικές Ολυμπιάδες (πληροφορικής, μαθηματικών, αστρονομίας, ρομποτικής κ.ά.) και καλύπτεται μέσω χορηγίας του ΟΠΑΠ, είναι φέτος περιορισμένο και δεν αρκεί για να καλύψει τα έξοδα της 17μελούς ελληνικής αποστολής.

«ΠΙΚΟΣ ΑΠΙΚΟΣ» ΚΑΙ «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ»
Υψηλή τεχνολογία από παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου
 
Το ρομπότ «Πίκος Απίκος», όπως το βάπτισε η ομάδα του 9ου Δημοτικού Σχολείου Πτολεμαΐδας που το κατασκεύασε και το προγραμμάτισε, έχει ως αποστολή να βρει διαφορετικά αντικείμενα μέσα σε μια πίστα και να τα μεταφέρει σε προκαθορισμένες θέσεις, ανάλογα με το χρώμα και το σχήμα τους. Η συγκεκριμένη ομάδα το έκανε σωστότερα και γρηγορότερα από τις υπόλοιπες στον εθνικό διαγωνισμό και ελπίζει να βρεθεί στη Μαλαισία από τις 8 ως τις 11 Νοεμβρίου για να διαγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο με μαθητικές ομάδες από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Το ίδιο και ο «Πτολεμαίος», η μαθητική ομάδα του 2ου Γυμνασίου και του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας. Εδώ το ρομποτάκι είχε πολύ πιο δύσκολη και πολύπλοκη αποστολή: Επρεπε να περιηγηθεί σε ένα κεκλιμένο επίπεδο με πολλά και διαφορετικά εμπόδια, να συλλέξει αντικείμενα, να τα φέρει στη βάση και να τα ταξινομήσει στη θέση τους.
 
Εμπειρία
«Εμείς το έχουμε δει το έργο τρεις φορές, αφού ήμασταν και στις Ολυμπιάδες της Κορέας, των Φιλιππίνων και του Αμπου Ντάμπι. Είναι μια εμπειρία που σου δίνει τη δυνατότητα να δεις το ανώτερο επίπεδο της εκπαιδευτικής ρομποτικής στις χώρες της Ανατολής. Ανοίγει ορίζοντες και στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς, αφού ό,τι βιώνουν εκεί το χτίζουν ως εμπειρία και το βγάζουν στην τάξη», είπε  ο κ. Χαράλαμπος Ζαραφίδης, εκπαιδευτικός πληροφορικής, και ένας από τους πρωτεργάτες της ανάπτυξης της ρομποτικής στη δυτικομακεδονική πόλη.

EΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου