ΑΓΓΛΙΑ: Τεστ ανίχνευσης ψεύδους πριν την αποφυλάκιση "φρουτων" καταδικασμένων για σεξουαλικά εγκλήματα

Μα καλά δεν τους μίλησε ακόμη κανείς για το "ξεφραγο αμπέλι"?


Bιαστές και άλλοι καταδικασθέντες για τη διάπραξη σοβαρών σεξουαλικών εγκλημάτων ενδεχομένως να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ ανίχνευσης ψεύδους κατά την αποφυλάκισή τους. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους υπέρμαχους της πρακτικής, θα περιορίσει την πιθανότητα διάπραξης νέων εγκληματικών πράξεων.

Ειδικότερα, το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ασκεί πιέσεις προκειμένου να εισαχθεί υποχρεωτικό τεστ ανίχνευσης ψεύδους, με το οποίο καταγράφονται οι καρδιακοί παλμοί, η εγκεφαλική δραστηριότητα και η πίεση του αίματος.

Σε τέτοια τεστ, εφόσον εγκριθούν, θα υποβληθούν οι 750 καταδικασθέντες για τα ειδεχθέστερα σεξουαλικά εγκλήματα, που βρίσκονται σήμερα έξω με ειδική άδεια. 

Σύμφωνα με πηγές, το πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε σε κάποιες περιοχές της Βρετανίας, κατά την περίοδο από τον Απρίλιο του 2009 έως τον Οκτώβριο του 2011, απέδειξε ότι τα συγκεκριμένα τεστ έκαναν τους καταδικασθέντες πιο ειλικρινείς με τους αξιωματικούς που τους παρακολουθούσαν. Επίσης αποκάλυψαν με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα κατά πόσο είχαν έρθει σε οποιαδήποτε επικοινωνία με θύμα τους αλλά -και όπως οι ίδιοι παραδέχθηκαν- τους βοήθησαν να διαχειριστούν τη συμπεριφορά τους με μεγαλύτερη επιτυχία.

Οποιοσδήποτε από τους καταδικασθέντες παραβιάσει τους όρους της αναστολής του, κάτι που θα αποδειχθεί μέσα από το τεστ ανίχνευσης ψεύδους, θα οδηγείται πίσω στη φυλακή. Από τη στιγμή της αποφυλάκισής τους εξάλλου θα πρέπει να καθορίζονται με αυστηρότητα και καθαρότητα οι όροι που θα πρέπει να τηρούνται προκειμένου να παραμένουν εκτός σωφρονιστικού καταστήματος. Θα πρέπει οι καταδικασθέντες να εντάσσονται και να υπογράφουν στο ειδικό αρχείο αυτών που έχουν διαπράξει σεξουαλικά εγκλήματα. Θα είναι δυνατόν να τους απαγορευθεί είτε να εγκατασταθούν σε συγκεκριμένη περιοχή είτε να έρθουν σε επαφή με συγκεκριμένα άτομα.


Το γραφείο του Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι το εν λόγω σχέδιο βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα και ότι ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ της ευρύτερης εφαρμογής του. «Το πιλοτικό σύστημα έχει αποδειχθεί εξαιρετικά επιτυχημένο. Τώρα οι αρμόδιοι φορείς προσπαθούν να βρουν τρόπο ώστε να καταστεί εύκολη η ευρύτερη εφαρμογή του», δήλωσε γνώστης του θέματος.

Τέλος, το πρωθυπουργικό γραφείο πιστεύει ότι η επέκταση του προγράμματος σε Βρετανία και Ουαλλία δεν θα προκαλέσει αντιδράσεις. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι ο ανιχνευτής ψεύδους είναι παραδεκτός τρόπος πρόληψης τέλεσης εγκληματικής πράξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου