ΣΚΟΠΙΑ: Οι τακτικισμοί του Γκρούεφσκι


Με ανακοίνωση που διανεμήθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), προφανώς για να υπογραμμισθεί η σοβαρότητα και η βαρύτητα της απόφασης, ο Νίκολα Γκρούεφσκι δεσμεύθηκε με σιωπή για το θέμα της ονομασίας για το επόμενο διάστημα

Χωρίς το διάστημα να προσδιορίζεται επακριβώς, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο κ. Γκρούεφσκι «θα αποφύγει οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα της ονομασίας και για ουσιαστικής σημασίας ζητήματα για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών (σ.σ. Ελλάδας και ΠΓΔΜ) τους επόμενους μήνες». Οι «επόμενοι μήνες», πάντως, αναφέρονται σαφώς.

Για όσους παρακολουθούν τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται ο κ. Γκρούεφσκι, η ανακοίνωση αποτέλεσε έκπληξη και έγινε δεκτή με επιφύλαξη ως προς την ειλικρίνεια των προθέσεών του. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ «αξιοποίησε» το ζήτημα της ονομασίας για προσωπικό πολιτικό όφελος, ανεβάζοντας τους τόνους με κάθε αφορμή, εμφανιζόμενος ιδιαίτερα επιθετικός έναντι της Ελλάδας, καλλιεργώντας συστηματικά τον αλυτρωτισμό. Σε σημαντικό βαθμό, έχτισε την πολιτική κυριαρχία του πάνω στο εφεύρημα του «μακεδονισμού». Το να διακηρύσσει, λοιπόν, ότι θα σταματήσει να μιλάει γι’ αυτά, εύλογα προκαλεί έκπληξη.

Η απορία ως προς την ειλικρίνεια των προθέσεων του Σκοπιανού πρωθυπουργού δεν διήρκεσε πολύ:


Μόλις μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, ώρες, δηλαδή, μετά το ανακοινωθέν του γραφείου του. Μιλώντας στη Βουλή των Σκοπίων, ο κ. Γκρούεφσκι δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον πειρασμό και για άλλη μια φορά, να κατονομάσει τη χώρα μας ως τη σκοτεινή δύναμη πίσω από τη στασιμότητα της πΓΔΜ, όσον αφορά την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση. Αφού κατηγόρησε την Αθήνα ότι δεν σέβεται την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, συνέχισε: «Δεν είναι δυνατό να λάβουμε πρόσκληση για την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ μόνο εξαιτίας της επιβληθείσης διένεξης και του μη σεβασμού εκ μέρους της Ελλάδας», δήλωσε και, πριν αλέκτορα φωνήσαι, πέταξε στο καλάθι των αχρήστων την ανακοίνωση που το γραφείο του είχε δημοσιοποιήσει και την απόφασή του να απέχει από οποιοδήποτε σχολιασμό για το θέμα της ονομασίας και, γενικότερα, για διμερή ζητήματα Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

Η ασυνέπεια της διακηρυγμένης πρόθεσης το πρωί και των βραδινών δηλώσεων είναι απόλυτα συνεπής με τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας να κινείται. Αλλάζει ύφος και περιεχόμενο στις δηλώσεις του αναλόγως σε ποιον απευθύνεται. Τη στιγμή που βεβαιώνει τη διεθνή κοινότητα ότι είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας, εμφανίζεται προς το εσωτερικό ακροατήριο αδιάλλακτος και υπερασπιστής της «μακεδονικής κληρονομιάς», την οποία φροντίζει να εμπλουτίζει με αμφιβόλου αισθητικής φαραωνικά μνημεία που ανεγείρει διαρκώς στο κέντρο των Σκοπίων. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, παρουσία του γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στα Σκόπια, τον οποίο επίσης διαβεβαίωσε για τη διακαή επιθυμία του να βρεθεί λύση, έθεσε θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, την οποία ζήτησε η χώρα μας να αναγνωρίσει, προκαλώντας σφοδρότατη αντίδραση της Αθήνας.

Η ελληνική πλευρά φροντίζει να ενημερώνει διαρκώς εταίρους και συμμάχους για τη στάση του Σκοπιανού πρωθυπουργού. Μόλις πριν από μερικές ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενημέρωσε τον βοηθό ΥΠ.ΕΞ. των ΗΠΑ, κ. Φίλιπ Γκόρντον, για τη δυσκολία που καταγράφεται στο να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας, εξαιτίας της απουσίας συνομιλητή στην απέναντι πλευρά. Θα πρέπει, άλλωστε, να είναι κάποιος αφελής για να πιστεύει ότι δεν γίνονται αντιληπτοί οι πάσης φύσεως τακτικισμοί στους οποίους καταφεύγει και οι σκοπιμότητες που αυτοί εξυπηρετούν. Και ο κ. Γκρούεφσκι είναι πολλά πράγματα, αλλά, σίγουρα, δεν είναι αφελής. Απλώς δεν ενδιαφέρεται για λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου