ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ερημα στάδια ζητούν ξεκλείδωμα

Του ΠΕΤΡΟΥ ΣΤΕΦΑΝΗ

Συρματοπλέγματα και λουκέτα. Αδέσποτα σκυλιά, Τσιγγάνοι που βρήκαν καταφύγιο δίπλα σε ολυμπιακά ακίνητα. Η εικόνα εγκατάλειψης στις περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις του 2004 είναι αποκαρδιωτική σήμερα, οκτώ χρόνια από τους ελληνικούς Ολυμπιακούς Αγώνες...
Το παράδειγμα του Σίδνεϊ και κυρίως της Βαρκελώνης, πόλεων που επίσης διοργάνωσαν Ολυμπιακούς Αγώνες στο παρελθόν αλλά μετέπειτα διαχειρίστηκαν και εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την ολυμπιακή κληρονομιά τους, στην Ελλάδα δεν ακολουθήθηκε στο ελάχιστο. Μια απλή, καθημερινή επίσκεψη σ' ένα από τα ολυμπιακά συγκροτήματα, είναι ενδεικτική. 
 
Στο Φάληρο ο φύλακας του γηπέδου μπιτς βόλεϊ απλά αποτρέπει οποιαδήποτε πρόσβαση σ' αυτό. Τι κι αν κόστισε 36 εκατομμύρια ευρώ, η αθλητική εγκατάσταση δείχνει πλέον και από μακριά στοιχειωμένη. Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι, λένε οι γνωρίζοντες, οι φορές που μετά το 2004 δόθηκε προς χρήση. Φιλοξένησε εκεί το παγκόσμιο τουρνουά του αθλήματος το 2005, μια-δυο συναυλίες και γυρίσματα ελληνικών ταινιών και μετά σκοτάδι. Στην πορεία, το 2007, νοικιάστηκε από επιχειρηματία προς εκμετάλλευση, αλλά τελικά αυτή σκάλωσε στις συμπληγάδες του νόμου.
 
Λίγο πιο πέρα, ένα από τα ολυμπιακά πάρκινγκ είναι πλέον περιφραγμένος χώρος μαθημάτων και εξέτασης για υποψήφιους μοτοσικλετιστές. Μερικές εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα, κάτι παραπάνω κινείται εκεί στην παραλιακή, στο ύψος των Τζιτζιφιών: τον παλιό λιμενίσκο, ο οποίος στο πλαίσιο ανάπλασης του φαληρικού όρμου ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων έδωσε τη θέση του σε καινούργια μαρίνα, χρησιμοποιούν σήμερα τοπικά ναυταθλητικά σωματεία, εξηγεί ο Μάνθος Χρυσαφάκης, αρμόδιος για τη διαχείριση της μαρίνας Αθηνών, για λογαριασμό του Δήμου Καλλιθέας. «Στην ευθύνη μας έχουμε και το παρακείμενο στο μπιτς βόλεϊ γήπεδο ποδοσφαίρου με χλοοτάπητα. Σε καθημερινή βάση προπονούνται ή αγωνίζονται σε αυτό τοπικά σωματεία και ομάδες της Ενωσης Πειραιά. Στο απέναντι κτίριο στεγάζονται σήμερα τα γραφεία Διοίκησης του Δημοτικού Οργανισμού Παιδικής Αγωγής και Αθλητισμού, υπεύθυνου για όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τους παιδικούς σταθμούς της Καλλιθέας...», αναφέρει.
 
Καθ' οδόν προς τη διπλανή αθλητική εγκατάσταση του τάε κβον ντο, καμιά δεκαριά ποδηλάτες απολαμβάνουν ορθοπεταλιές στην άσφαλτο, μακριά από τα αυτοκίνητα, με θέα τη θάλασσα και το θωρηκτό «Αβέρωφ». Αντιθέτως, στον υπέργειο τεράστιο πεζόδρομο που οδηγεί προς το κλειστό - που μόνο περιστασιακά χρησιμοποιείται για συναυλίες και πολιτικές ή άλλες εκδηλώσεις - δεν κουνιέται φύλλο: η πολυδιαφημισμένη ως η χαρά του περιπάτου για τους Αθηναίους Εσπλανάδα και η Πλατεία Νερού νέκρωσαν για τα καλά...
 
Οι πινακίδες έμειναν
Και στο Ελληνικό, περίφραξη και σεκιούριτι απαγορεύουν περιμετρικά την προσέγγιση στο ολυμπιακό συγκρότημα. Η πινακίδα, ωστόσο, που μιλά για ολυμπιακά έργα συνολικού προϋπολογισμού 88 εκατομμυρίων ευρώ είναι ακόμα εκεί, στην είσοδο του παλαιού αεροδρομίου. Απεικονίζει ακόμα πως εκεί γύρω πρόκειται (!) να κατασκευαστούν γήπεδα μπέιζμπολ, σόφτμπολ και χόκεϊ, λοιπά έργα υποδομής και ανάπλασης. Και στη βάση της πεζογέφυρας που διασχίζει υπέργεια την Ποσειδώνος, άλλη επιγραφή κάνει λόγο για «γήπεδο ποδοσφαίρου 5x5, ποδηλατοδρόμιο, γήπεδα σόφτμπολ, χειροσφαίρισης, αντιπτέρισης, γυμναστικής, ποδοσφαίρου 7x7 στον Αγιο Κοσμά». Μόνο που σήμερα, με εξαίρεση το κλειστό του μπάσκετ, οι λοιπές ολυμπιακές εγκαταστάσεις δεν λειτουργούν. Η Πολιτεία δεν δίνει άδεια χρήσης τους, ενώ το χεράκι του βάζει και το τέρας της γραφειοκρατίας...
 
«Κρατησαμε τις υποδομές»
Το σίγουρο είναι πως ελάχιστοι σήμερα επωφελούνται από τη χρήση των ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων, που κόστισαν σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Αντιθέτως, πολλοί είναι αυτοί που, ειδικά τώρα λόγω κρίσης, υιοθετούν την άποψη πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες "μάτωσαν" δυσθεώρητα τον ελληνικό κορβανά. «Το ΠΑΣΟΚ μιλά για συνολικό κόστος ύψους 5,6 δισ. ευρώ, η ΝΔ για 11 δισ. ευρώ. Εγώ λέω ότι και κάπου στη μέση, στα 8 δισ. ευρώ, να είναι οι ολυμπιακές δαπάνες, σίγουρα στοίχισαν πολλά λεφτά. Αντιστοιχούν, πάντως, μόλις στο 2% του συνολικού χρέους της χώρας μας...», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος.
 
Η Ελλάδα διεκδίκησε τους Αγώνες για να αποκομίσει οφέλη όπως της Βαρκελώνης, να εξασφαλίσει δηλαδή μια σειρά επενδύσεων, να αλλάξει πρόσωπο, λέει . «Πράγματι, οι Ολυμπιακοί του 2004 έγιναν η αφορμή να κατασκευαστεί το νέο μεγάλο αεροδρόμιο και σημαντικά έργα-παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Τα οργανωτικά λάθη, ωστόσο, ήταν πάρα πολλά στο αθλητικό κομμάτι. Από την αρχή, δηλαδή, σπαταλήθηκε και χρόνος και χρήμα, αφού δεν είχε γίνει έγκαιρα σωστός προγραμματισμός και κατόπιν τρέχαμε να προλάβουμε. Οπως αποδείχθηκε, κανείς δεν είχε σκεφτεί ούτε το απλό, "τι τις κάνω μετά αυτές τις αθλητικές εγκαταστάσεις;". Προσωπικά, θεωρώ ότι δεν χρειαζόταν να δημιουργηθούν μόνιμα ή και τόσο μεγάλα στάδια, ακόμα και για μη δημοφιλή αθλήματα, όπως χόκεϊ, μπέιζμπολ ή σόφτμπολ. Ποιος άραγε θα επωμιστεί πλέον αυτό το κόστος συντήρησης και λειτουργίας τους;», ρωτά με νόημα.
 
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου