ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Στο Κτηματολόγιο «ξέχασαν» 70 εκατ. και τώρα αναζητούν 30 εκατ. και ιδιώτη επενδυτή -- Αμοίβουν "στελέχη" δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 4.000 ευρώ το μήνα και ψάχνουν να βρουν γιατί έχουν έλλειμμα !!!

Του Κασσιανού Τζέλη

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες παραμένει η λειτουργία και η συνέχεια του Κτηματολογίου, με την κυβέρνηση να εξετάζει δύο σενάρια, μεταξύ των οποίων και την είσοδο ιδιώτη επενδυτή για την χρηματοδότηση του έργου

Το έλλειμμα, όμως, θα μπορούσε να υπερκαλυφθεί απο τα ξεχασμένα και αζήτητα κτηματόσημα. Την ίδια στιγμή, η Γ.Γ. ΔΕΚΟ «ψάχνει» τους υψηλούς μισθούς που δίνονται ακόμα και σήμερα στην εταιρεία και ζητά αποκατάσταση και επιστροφή χρημάτων. Το εγχείρημα για πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου που θα αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή φαίνεται ότι απέτυχε ύστερα από τρεις παρατάσεις της διαδικασίας, καθώς ουδείς εκδήλωσε ενδιαφέρον. Πάντως κυβέρνηση και τρόικα δεν έχουν καταλήξει στο σενάριο που θα υιοθετήσουν, αφού παραμένει ανοιχτό και το ενδεχόμενο ευνοϊκής δανειοδότησης απο την ΕΤΕπ.

Ομως, φαίνεται ότι το Κτηματολόγιο θα μπορούσε και να ζήσει μόνο του. Το έλλειμμα της εταιρείας αυτή τη στιγμή υπολογίζεται σε περίπου 30 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να υπερκαλυφθεί εάν έμπαινε σε εφαρμογή η διαδικασία είσπραξης των τελών κτηματολογίου που «χρωστάνε» όλοι όσοι κτηματογραφήθηκαν κατά τις πρώτες πιλοτικές φάσεις του έργου, στα τέλη της δεκαετίας του '90. Πρόκειται για 2 εκατ. δικαιώματα, τα οποία, σε αντίθεση με όλους όσοι κτηματογραφήθηκαν στη συνέχεια, δεν πλήρωσαν ποτέ. Το ποσό των τελών από αυτά τα δικαιώματα ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ. Διπλάσιο δηλαδή του ελλείμματος

Σύμφωνα με το νόμο για το Κτηματολόγιο, αυτά τα κτηματόσημα θα έπρεπε να εισπραχθούν αναδρομικά, κάτι που όμως ουδέποτε έγινε χωρίς να υπάρχει και μια σαφής αιτιολόγηση γι' αυτό. Επιπλέον, έσοδα θα μπορούσε να είχε το Κτηματολόγιο και εάν είχε τρέξει η διαδικασία για την είσπραξη του δεύτερου σκέλους του κτηματοσήμου από όσους κτηματογραφήθηκαν μετά το 2008. Ολοι αυτοί (πρόκειται για τα δικαιώματα στα αστικά κέντρα της χώρας) όταν κτηματογραφήθηκαν πλήρωσαν 35 ευρώ ανά δικαίωμα (συν 20 ευρώ ανά δικαίωμα εάν επρόκειτο για βοηθητικό χώρο). Σύμφωνα με το νόμο, μετά το πέρας της διαδικασίας και το άνοιγμα των Κτηματολογικών Γραφείων, οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα έπρεπε να πληρώσουν και το 1 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας, με αφορολόγητο 20.000 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση, ουδέποτε κινήθηκε η νόμιμη διαδικασία, χωρίς και πάλι να υπάρχει κάποια σαφής αιτιολόγηση.

Αντιθέτως, το Κτηματολόγιο χρησιμοποιήθηκε για... «προσλήψεις ημετέρων», όπως αποφάνθηκε και στην έκθεσή του ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και τώρα αναζητά χρηματοδοτικό σωσίβιο για την επιβίωσή του. Μάλιστα, επρόκειτο και για «χρυσές» προσλήψεις, αφού ο μέσος όρος των μισθών στην εταιρεία ξεπερνά το όριο των 2.300 ευρώ που ετέθη. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή στελέχη δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αμείβονται με 4.000 ευρώ το μήνα (θα έπρεπε κανονικά με 1.600 ευρώ) και δεν φαίνεται καθόλου τυχαία η επιστολή της Γ.Γ. ΔΕΚΟ, που ζητά από την εταιρεία πλήρη ενημέρωση και επιστροφή των χρημάτων!


Επίσης, χαρακτηριστικό της έλλειψης σαφούς στρατηγικής είναι και το γεγονός ότι δύο φορές μέσα σε πέντε χρόνια, το ελληνικό δημόσιο δαπάνησε αρκετά χρήματα για να συμβουλευτεί ξένους εμπειρογνώμονες για το «τι μέλλει γενέσθαι» με το Κτηματολόγιο. Τον περασμένο χειμώνα, η τότε κυβέρνηση κάλεσε το Ολλανδικό Κτηματολόγιο προκειμένου να εξετάσει το ελληνικό έργο και να παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για το μέλλον του. Το παράδοξο είναι πως σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ολλανδικού Κτηματολογίου, οι Ολλανδοί ισχυρίζονται πως είχαν «ξανασυμβουλεύσει» τη χώρα μας πριν από έξι χρόνια. Επί κυβέρνησης Καραμανλή. Μάλιστα, έλαβαν ως αμοιβή 83.000 ευρώ, άγνωστο από ποια πηγή, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ουδέποτε το θέμα ειχε ανακοινωθεί επίσημα.

Φαίνεται όμως ότι οι συμβουλές των Ολλανδών δεν έγιναν κατανοητές με τη μια και χρειάστηκε να ξανάρθουν. Εφτά μήνες, πάντως, μετά το πόρισμά τους, τίποτα και πάλι δεν άλλαξε -τουλάχιστον ως τώρα. Πάντως, το επόμενο διάστημα φαίνεται ότι θα είναι κρίσιμο για το έργο που είναι ψηλά στην ατζέντα της τρόικας, ενώ αναμένεται και η τοποθέτηση τεχνοκράτη διευθύνοντα συμβούλου και η αντικατάσταση του Δ.Σ. Φαίνεται ότι παραμένει στη θέση του, με μειωμένα καθήκοντα, ο πρόεδρος Δ. Αρβανίτης.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου