ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Εφαρμογή σε smartphones για... πληροφοριοδότες

Οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις ναι μεν εξοπλίζουν τη βρετανική αστυνομία με χρήσιμα εργαλεία, αλλά δημιουργούν και νέες πηγές κινδύνου, που απειλούν την ασφάλεια της χώρας, ειδικά εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η αστυνομική διεύθυνση του Λονδίνου δημιούργησε μια νέα εφαρμογή για smartphones και ταμπλέτες, που θα διανέμεται δωρεάν, και που ελπίζει να βοηθήσει στην καταπολέμηση της μικροεγκληματικότητας. Μέσω της εφαρμογής, οι χρήστες θα μπορούν να δουν χιλιάδες φωτογραφίες άγνωστων υπόπτων, κυρίως από κάμερες ασφαλείας, και θα βοηθούν με την ταυτοποίησή τους. Η «Μετ» στοχεύει στη δημιουργία μεγάλου δικτύου πληροφοριοδότησης.

Σε ανακοίνωσή της, η αστυνομία εξηγεί πως «εάν κάποιος αναγνωρίσει τον δράστη, θα έχει την ευκαιρία να μας στείλει εμπιστευτικά το όνομα και τη διεύθυνση του υπόπτου»

Ενα υψηλόβαθμο στέλεχος της αστυνομίας ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξο. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «η εφαρμογή είναι μια καταπληκτική ευκαιρία για το κοινό να συμμετάσχει στο έργο της αστυνομίας. Χρειαζόμαστε τους κατοίκους της πρωτεύουσας, ελπίζω πάνω από τα δύο τρίτα όσων έχουν smartphones, να κατεβάσουν την εφαρμογή και να προσπαθήσουν να βλέπουν τις φωτογραφίες συχνά καθώς θα ανανεώνονται κάθε εβδομάδα». 

Επιπλέον, το λογισμικό της εφαρμογής θα χρησιμοποιεί και προγράμματα «αναγνώρισης προσώπου». Η εφαρμογή, τα αρχεία και οι λειτουργίες της έχουν δοθεί σε όλες τις αστυνομικές δυνάμεις της Βρετανίας και σύντομα θα ενωθεί με άλλα ιδιωτικά δίκτυα καταπολέμησης της εγκληματικότητας.  

Ο κύριος στόχος της εφαρμογής είναι να ταυτοποιηθούν περίπου 3.000 «άγνωστοι» που καταζητούνται για τη συμμετοχή τους στις περυσινές εκτεταμένες βίαιες διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο στο Λονδίνο και εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα. Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός αν αναλογιστεί κανείς ότι λιγότεροι από 2.900 άνθρωποι έχουν ήδη βρεθεί κατηγορούμενοι στο δικαστήριο για τις ταραχές.


Αντίθετα, η μυστική αστυνομία της Βρετανίας, η ΜΙ5, βρίσκει το έργο της να δυσκολεύει από την αυξανόμενη χρήση της τεχνολογίας. Ο αρχηγός της ΜΙ5, Τζόναθαν Εβανς, αναφέρει σε δηλώσεις του πως υπάρχουν επιθέσεις που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν «αδύνατα διαδικτυακά σημεία». Οι κύριοι υπεύθυνοι είναι εγκληματικές οργανώσεις και άλλα δίκτυα διαδικτυακού εγκλήματος καθώς και ξένα κράτη, που επιχειρούν κατασκοπικές επιθέσεις. Σε παλιότερες αναφορές, οι χώρες που διεξάγουν τις περισσότερες επιθέσεις είναι η Κίνα και η Ρωσία.

Στις δηλώσεις του Εβανς, ένα σπάνιο φαινόμενο επισημάνθηκε – το διαδικτυακό έργο της υπηρεσίας του. Αναφέρει ότι ο διαδικτυακός χώρος δεν είναι μόνο κυβερνητικές υπηρεσίες αλλά το ευρύτερο δικτύο που περιλαμβάνει επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια. Συνεχίζει, πως ενώ το κρατικό δικτύο περιλαμβάνει σημαντικές, πιθανώς ευαίσθητες, πληροφορίες για την ομαλή λειτουργία του κράτους, η ΜΙ5 δεν αποτελεί αποκλειστικά φύλακα κρατικών μυστικών. Αντιθέτως, τονίζει ότι μέσα στις δικαιοδοσίες της υπηρεσίας είναι η γενικότερη ασφάλεια και συντήρηση του δικτύου. Αυτό περιλαμβάνει την προστασία των υποδομών εταιρειών, επιχειρηματικών μυστικών, αλλά και των ερευνητικών πορισμάτων που βρίσκονται στα δίκτυα των βρετανικών πανεπιστημίων, που κατά τον Εβανς είναι οι επενδύσεις του μέλλοντος. Ο Εβανς συνοψίζει την κατάσταση λέγοντας ότι «το μέγεθος και η σημασία των διαδικτυακών δρώμενων συγκλονίζει». Ομως, η προσοχή της ΜΙ5, όπως εξάλλου και ολόκληρης της χώρας, είναι κυρίως στραμμένη στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου