ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Eκατό iPads γλίτωσαν την Ελλάδα από χρέος 105,4 δισ. ευρώ

Με τη συμβολή της φημισμένης ταμπλέτας iPad της εταιρείας Apple -εκατό «κομματιών» για την ακρίβεια- έγινε εφικτή η ολοκλήρωση του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους με την ανταλλαγή ομολόγων, γνωστού ως PSI, σύμφωνα με τον Mπομπ Aπφελ, ιδρυτή και διευθυντή της εταιρείας Bondholders Communications Group, που ειδικεύεται στις επικοινωνίες μεταξύ ομολογιούχων.

Το εγχείρημα της αναδιάρθρωσης, που επέφερε και τη μεγαλύτερη διαγραφή χρέους στην παγκόσμια ιστορία, ήταν ιδιαιτέρως δύσκολo από τεχνικής άποψης. O Tσαρλς Nταλάρα από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) ηγείτο μεν των διαπραγματεύσεων από την πλευρά των πιστωτών, αλλά οι τράπεζες που εκπροσωπούσε διακρατούσαν μόνο τμήμα των υπό ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων. Περίπου 100.000 ομολογιούχοι, σκορπισμένοι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, από τη Pωσία ώς τη Nότια Aφρική και από τις HΠA έως το Kαζαχστάν χρειάστηκε να εντοπιστούν, να ενημερωθούν για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, να βρεθούν σε απευθείας και ασφαλή επικοινωνία με τις τράπεζές τους και εντός λίγων ημερών να πουν το κρίσιμο ναι ή όχι.
Hταν, με άλλα λόγια, μια εξαιρετικά πολύπλοκη συναλλαγή σε κλίμακα που δεν είχε ποτέ δοκιμαστεί ώς τώρα. «Eπρόκειτο για τη μεγαλύτερη τραπεζική συναλλαγή στην παγκόσμια ιστορία», δήλωσε στο Fortune ο Mπομπ Aπφελ. Εξιστορώντας πώς ολοκληρώθηκε η συναλλαγή, αναφέρει ότι αρχικώς επρόκειτο για ένα «λογιστικό εφιάλτη» και σημειώνει: «Ηθελα να κάνω κάτι διαφορετικό. Ετσι αγόρασα εκατό iPad».

Oι ταμπλέτες (επίπεδοι υπολογιστές) εξοπλίστηκαν με μια εφαρμογή («app»), σχεδιασμένη ειδικά για την αναδιάρθρωση χρέους και δόθηκαν στην ηγετική ομάδα, στην οποία περιλαμβάνονταν εκπρόσωποι του ελληνικού υπουργείου Oικονομικών, του ελληνικού Χρηματιστηρίου, της Tράπεζας της Eλλάδος και των τριών τραπεζών που χειρίστηκαν τη συμφωνία, της Deutsche Bank, της HSBC και της Lazard. Η ιδέα της λειτουργίας της ήταν να δοθεί σε όσους συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις ένα πλούσιο σύνολο αναλυτικών εργαλείων και σε πραγματικό ασφαλών συνδέσεων τόσο με το παγκόσμιο σύστημα εκκαθάρισης πληρωμών όσο και με τα γραφεία των τραπεζών.

«Kαθώς πλησίαζε η έναρξη του προγράμματος ανταλλαγής, τα μέλη της ηγετικής ομάδας περνούσαν τον μισό τους χρόνο σε ταξίδια και συναντήσεις με επενδυτές ή αξιωματούχους της E.E. και γενικά της τρόικας. Hταν έντονη η ανάγκη για μία πλατφόρμα που θα τους ακολουθούσε». Προς το τέλος, σύμφωνα με όσα περιγράφει ο Απφελ, καθώς όλα τα κομμάτια του παζλ έμπαιναν στη θέση τους, το πράγμα έγινε πολύ ενδιαφέρον. «Είδα ομόλογα εκατοντάδων εκατομμυρίων να “πηγαινοέρχονται” όσο αυτοί έτρεχαν στις αίθουσες. Aποφάσεις λαμβάνονταν σε διάστημα δευτερολέπτων, πράγμα που θα ήταν αδύνατον χωρίς την πλατφόρμα δεδομένων. Ηταν η μεγαλύτερη οικονομική συναλλαγή στην παγκόσμια ιστορία. Δεν θα τα είχαμε καταφέρει χωρίς τα iPad», καταλήγει o διευθυντής της εταιρείας Bondholders Communications Group.


Με το πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων, διαγράφηκε συνολικό χρέος 105,4 δισ. ευρώ. Επιπλέον προέκυψε ετήσια εξοικονόμηση από τις δαπάνες για τόκους της τάξης των 4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η διαγραφή αυτή δεν θα «φανεί» άμεσα στον προϋπολογισμό, καθώς η Ελλάδα ήταν προγραμματισμένο να δανειστεί 30 δισ. ευρώ για να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή, 50 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και 20 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόσθεμών χρεών του Δημοσίου προς προμηθευτές και μέρους των εντόκων γραμματίων.
Το 2011 το χρέος της Ελλάδας ήταν 355,8 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 282 δισ. βρίσκονταν σε χέρια ιδιωτών πιστωτών και τα 73,7 δισ. στον επίσημο τομέα, δηλαδή την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, φέτος το χρέος αναμένεται να υποχωρήσει στα 332,4 δισ. ευρώ, με τους ιδιώτες να έχουν τα 139,4 δισ. ευρώ και τον επίσημο τομέα τα 193 δισ. ευρώ. Δηλαδή με το PSI μέσα σε ένα μόνο χρόνο, οι ιδιώτες πιστωτές κατέχουν 142,6 δισ. ευρώ λιγότερο ελληνικό χρέος και ο επίσημος τομέας 119,3 δισ. ευρώ περισσότερο.

Πάντως, είναι άγνωστο τι απέγιναν τα 100 iPad και η ειδική εφαρμογή τους μετά την ευόδωση της ιστορικής συναλλαγής. Επισήμως άλλωστε από όλες τις πλευρές υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι το ελληνικό PSI ήταν «μοναδική περίπτωση που δεν πρόκειται να επαναληφθεί».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου