ΚΟΣΜΟΣ: 800.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το 2011 τη χώρα τους

Η παγκόσμια κρίση δεν έχει μόνο οικονομικό πρόσωπο αλλά κυρίως ανθρωπιστικό, καθώς εκτοξεύεται ο αριθμός των προσφύγων και των ξεριζωμένων όπου γης.

Σύμφωνα με έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ  οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους μέσα στο 2011 έφτασαν στον αριθμό-ρεκόρ των 800.000. 

«Περισσότεροι άνθρωποι σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χρονιά από το 2000 έγιναν πρόσφυγες πέρυσι», τονίζει η Υπατη Αρμοστεία και προσθέτει πως συνολικά 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν για πρώτη φορά. Ανάμεσά τους 800.000 έγιναν πρόσφυγες.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ αποδίδει τον αναγκαστικό ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων κατά κύριο λόγο σε μια σειρά σημαντικών ανθρωπιστικών κρίσεων που ξεκίνησαν στα τέλη του 2010 στην Ακτή Ελεφαντοστού και επεκτάθηκαν στη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν κ.α. 

Οι τάσεις που προκύπτουν από τη δεκαετή επεξεργασία των στοιχείων είναι αρκετά ανησυχητικές: 
ο αναγκαστικός εκτοπισμός πλήττει πλέον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων παγκοσμίως, ενώ όσοι γίνονται πρόσφυγες έχουν αυξημένες πιθανότητες να παραμείνουν για πολλά χρόνια παγιδευμένοι σ' έναν προσφυγικό καταυλισμό.

Το Αφγανιστάν παραμένει η χώρα προέλευσης των περισσότερων προσφύγων (2,7 εκατομμύρια), ενώ ακολουθούν το Ιράκ (1,4 εκατ.), η Σομαλία (1,1 εκατ.) κ.ά. 

Η Ελλάδα παραμένει βασική πύλη εισόδου των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Το 2011 εισήλθαν παράνομα στη χώρα 99.300 άτομα, ενώ το 2010 είχαν περάσει τα σύνορα 132.500.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου