ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Oι επενδυτές ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ το Βερολίνο για να «ασφαλίσουν» τα κεφάλαιά τους

Της Ναταλίας Δαφνή

Και μόνον οι εξελίξεις στις αγορές ομολόγων αποτυπώνουν την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, και την αγωνία των επενδυτών να διασώσουν τα κεφάλαιά τους σε ασφαλείς τοποθετήσεις, ακόμη και εάν αυτές δεν τους αποφέρουν τίποτα: Η Γερμανία, όπου την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκαν αυξήσεις μισθών άντλησε χθες 4,56 δισ. ευρώ σε δημοπρασία διετών ομολόγων «Schatz» με μηδενικό κουπόνι. Η έκδοση ομολόγων με μηδενικό κουπόνι είναι γεγονός πρωτοφανές για τα διεθνή χρονικά.

Με άλλα λόγια, συνυπολογιζόμενου και του πληθωρισμού, οι επενδυτές ουσιαστικά πλήρωσαν για να «παρκάρουν» τα κεφάλαιά τους στη γερμανική κυβέρνηση. Το Βερολίνο ανακοίνωσε πως δεν θα εκδώσει ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις, αλλά παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως εάν η κρίση στην Ευρωζώνη συνεχιστεί, αυτή η εξέλιξη θα είναι η φυσιολογική ροή των πραγμάτων.

Το Schatz (που ελληνικά σημαίνει θησαυρός) διατέθηκε με μέση τιμή 99,87 σεντς επί του ευρώ, δίνοντάς του απόδοση 0,07%.

Στη δευτερογενή αγορά, η απόδοση των διετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησε στο 0,04% ενώ η απόδοση του δεκαετούς μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης, στο 1,415%.  

Οι φόβοι για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και για ενδεχόμενη ένταξη της Ισπανίας σε πακέτο στήριξης των Ε.Ε./ΔΝΤ έχουν στρέψει τους επενδυτές στα γερμανικά, αμερικανικά, βρετανικά και ιαπωνικά ομόλογα, που θεωρούνται ασφαλέστερες τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα η απόδοσή τους να έχει προσεγγίσει ή αγγίξει το μηδέν, τις τελευταίες εβδομάδες.

Στον αντίποδα, τα ομόλογα των προβληματικών χωρών της Ευρωζώνης, έχουν πληγεί από σημαντικές εκροές κεφαλαίων, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού αυτών των χωρών να έχει αυξηθεί σημαντικά πρόσφατα. Χθες, η απόδοση του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου είχε αυξηθεί σε σχέση με προχθές, στο 6,22%, του αντίστοιχου πορτογαλικού και ιταλικού είχαν ενισχυθεί στο 12,45% και 5,81%.

Η Citigroup προβλέπει πως θα συνεχιστεί η στροφή των επενδυτών σε ομόλογα με αξιολόγηση AAA, και η Fitch εκτιμά πως οι εκροές από ιταλικά και ισπανικά κρατικά ομόλογα θα συνεχιστούν φέτος, βλέποντας την ΕΚΤ να αναγκάζεται να δρα, δίνοντας χρόνο στη Ρώμη και στη Μαδρίτη να υιοθετήσουν τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να βελτιώσουν τις προοπτικές των οικονομιών τους.

Και ενώ οι επενδυτές «ποντάρουν» στην υποσχόμενη γερμανική οικονομία, και ως εκ τούτου στις θέσεις του Βερολίνου για τη δημοσιονομική λιτότητα, στη Γαλλία η κυβέρνηση Ολάντ δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει στις προεκλογικές της υποσχέσεις, δεδομένου μάλιστα πως την περιμένει νέα εκλογική αναμέτρηση στις αρχές Ιουνίου: Στέλεχος της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε στο γερμανικό Πρακτορείο πως η επικύρωση του δημοσιονομικού συμφώνου από τη Γαλλία θα «μπει στον πάγο» έως ότου υπάρξουν αρκετά εργαλεία για την ανάπτυξη.

Παράλληλα, ο νέος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό προωθεί την επαναφορά του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους Γάλλους που εργάζονται από τα 18 - σε μια κίνηση συμβολικού χαρακτήρα, που δείχνει πως το Παρίσι υιοθετεί κοινωνική πολιτική. Πρόκειται για μερική αναθεώρηση της μεταρρύθμισης την οποία αποφάσισε ο Ν. Σαρκοζί, το 2012, όταν επιμήκυνε κατά δύο χρόνια, στα 62 έτη, το όριο συνταξιοδότησης αυτής της κατηγορίας εργαζομένων και στα 67 χρόνια το γενικό όριο συνταξιοδότησης.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου