ΗΠΑ: Για πολλούς Αμερικανούς το περίστροφο είναι O MONOΣ ΝΟΜΟΣ που ισχύει για όποιον πατήσει στο σπίτι τους

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Το Σαββατοκύριακο του Πάσχα, η National Rifle Association (NRA, Εθνική Ενωση Οπλοκατοχής) έκανε επίδειξη ισχύος σ' ένα τεράστιο συνεδριακό κέντρο στο Σεντ Λούις του Μισισίπι. Μπορεί η χώρα να συγκλονιζόταν από τον θάνατο του έφηβου Τρέιβον Μάρτιν, τον οποίο σκότωσε στη Φλόριδα ένας αυτόκλητος ένοπλος «φρουρός της γειτονιάς», όμως αυτό δεν εμπόδισε μερικές χιλιάδες Αμερικανούς να συρρεύσουν στη μεγάλη γιορτή του μεγάλου λόμπι των πυροβόλων όπλων, ενός Γολιάθ που η ισχύς του κάνει τους πολιτικούς να τρέμουν.
Οι παριστάμενοι μπορούσαν να δοκιμάσουν τον χειρισμό εξελιγμένων πολεμικών όπλων σε περίπου 500 περίπτερα. Πολλοί είχαν έρθει οικογενειακώς, σαν να πήγαιναν στην Ντίσνεϊλαντ. Σ' αυτήν τη χώρα που δημιουργήθηκε από καουμπόηδες και κτηματίες που υπερασπίζονταν τη γη τους με το τουφέκι στο χέρι, ο αριθμός των πολιτών που υποστηρίζουν την οπλοφορία εξακολουθεί να είναι μεγάλος και αποτελεί τη δύναμη του NRA.
«Αυτή η ενθουσιώδης βάση των εκατομμυρίων ακτιβιστών αποτελεί την αληθινή δύναμη της NRA», εξηγεί στην ανταποκρίτρια της γαλλικής «Φιγκαρό» η Κρίστεν Ραντ, νομική διευθύντρια του Violence Policy Center, ενός από τα λόμπι κατά της οπλοκατοχής που δρουν στην Ουάσιγκτον.  
«Οι άνθρωποι αυτοί ζουν για τα όπλα τους. Οταν η NRA τούς έχει ανάγκη για να ασκήσει πίεση στους πολιτικούς, ένα κύμα τηλεφωνημάτων κατακλύζει τα τηλεφωνικά κέντρα των γερουσιαστών και των βουλευτών στις Πολιτείες ή στο Καπιτώλιο. Οι αιρετοί αξιωματούχοι τη φοβούνται. Είναι πεπεισμένοι πως οποιαδήποτε αποστασιοποίηση από το λόμπι των όπλων μπορεί να τους κοστίσει την έδρα τους». Η Κρίστεν Ραντ εξηγεί εντούτοις ότι ο φόβος αυτός δεν είναι και τόσο βάσιμος και πως το λόμπι των όπλων δεν αντιπροσωπεύει παρά μια μειονότητα του πληθυσμού. «Δείτε τον Ομπάμα, η NRA έκανε τα πάντα για να τον σταματήσει, αλλά αυτός εξελέγη!», υπογραμμίζει. Στην πραγματικότητα, από τη δεκαετία του 1970 η τάση στις πωλήσεις των όπλων είναι πτωτική στις ΗΠΑ. Πριν από 40 χρόνια 50% του πληθυσμού είχε όπλο. Τώρα έχει μόνο το 25%-30%. Ωστόσο στις ΗΠΑ εξακολουθούν να κυκλοφορούν 250 εκατ. όπλα.

Η NRA αντεπιτέθηκε στη δεκαετία του 1980 σε νομοθετικό επίπεδο, προσπαθώντας να διευρύνει την αγορά μειώνοντας τους περιορισμούς στην οπλοκατοχή. Η Φλόριδα έγινε τότε το εργαστήριο για τα νέα, πιο χαλαρά νομοσχέδια. Η πρώτη μάχη δόθηκε για το «δικαίωμα να φέρει κανείς κρυμμένο όπλο». Ως τότε, έπρεπε να αποδεικνύει κανείς ότι χρειάζεται να φέρει κρυμμένο όπλο για να ζητήσει τη σχετική άδεια. Ομως η νέα νομοθεσία όρισε πως, αν ένας πολίτης δεν έχει ποινικό παρελθόν ούτε ψυχικά προβλήματα, μπορεί να φέρει κρυμμένο όπλο. 
Ο νόμος της Φλόριδας επεκτάθηκε σε μια τριανταριά άλλες Πολιτείες. «Στη συνέχεια το λόμπι της οπλοκατοχής πέρασε σε κάτι άλλο», λέει η Κρίστεν Ραντ. «Βάλθηκε να προωθεί τον νόμο Stand your ground ("μην κάνεις πίσω"), ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το 2005 στη Φλόριδα, υιοθετήθηκε από μια εικοσαριά άλλες Πολιτείες και διευρύνει υπέρμετρα το πλαίσιο της νόμιμης άμυνας, που ισχύει πλέον σε κάθε περίπτωση, αν ένας πολίτης κρίνει πως κινδυνεύει αρκετά». Το αποτέλεσμα του εν λόγω νόμου ήταν ο αριθμός των «δικαιολογημένων ανθρωποκτονιών» να τριπλασιαστεί στη Φλόριδα. Τον νόμο αυτόν θα επικαλεστεί και ο Τζορτζ Ζίμερμαν, ο αυτόκλητος «βιτζιλάντε», για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι πυροβόλησε και σκότωσε τον άοπλο Τρέιβον Μάρτιν. Ο Ζίμερμαν κατηγορείται για ανθρωποκτονία χωρίς προμελέτη και αυτή την εβδομάδα αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 150.000 δολαρίων.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου