IΣΡΑΗΛ: Διγλωσσία πολιτικών-στρατηγών ως προς το Ιράν

Του Κώστα Ράπτη

Παιχνίδι κατανομής ρόλων μεταξύ του «καλού» και του «κακού» ή αξιοσημείωτο ρήγμα στην κορυφή της πολιτικο-στρατιωτικής εξουσίας στο Ισραήλ; Η συνέντευξη του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων αντιστράτηγου Benny Gantz την οποία δημοσίευσε την Τετάρτη η εφημερίδα Haaretz, με την ευκαιρία της Ημέρας της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ, κινήθηκε σε τόνους χαρακτηριστικά αποκλίνοντας από την κινδυνολογική ρητορική των πολιτικών του προϊσταμένων, ήτοι του πρωθυπουργού Binyamin Netanyahu και του υπουργού Άμυνας Ehud Barak σε ότι αφορά το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Ο στρατηγός εκτίμησε ότι η πίεση προς το Ιράν, στο επίπεδο της διπλωματίας και της επιβολής κυρώσεων, «έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς», υπενθύμισε ότι το «Κράτος του Ισραήλ είναι και θα παραμείνει το ισχυρότερο στην περιοχή» και τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι όποιες αποφάσεις «πρέπει να ληφθούν προσεκτικά, με αίσθημα ιστορικής ευθύνης αλλά χωρίς υστερία».

Η αντίστιξη με τις δηλώσειςNetanyahu, ο οποίος λ.χ. αφιέρωσε όλη την ομιλία του για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στον παραλληλισμό με την τρέχουσα ιρανική απειλή, είναι αποκαλυπτική. Πόσω μάλλον που ο Gantz διατυπώνει την εκτίμηση ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολλάχ Χαμενεϊ δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις του για το αν το Ιράν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Μάλιστα, σε πλήρη διάσταση προς την τρέχουσα απόλυτη δαιμονοποίηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας ο στρατηγός κρίνει ότι η ιρανική ηγεσία είναι «ορθολογική» και δεν θα αποτολμήσει το μοιραίο βήμα.

Το ότι οι παραπάνω διατυπώσεις πλαισιώνονται και μετριάζονται από ποικίλες προειδοποιήσεις («ως στρατιωτικός πρέπει να προετοιμάζομαι για την στρατιωτική λύση, η οποία είναι η τελευταία χρονολογικά, αλλά η πρώτη από την άποψη της αξιοπιστία») δεν αναιρεί το, μάλλον καθησυχαστικό, περιεχόμενο του κύριου μηνύματός του. Οφείλουν δεν να αναγνωσθούν σε συνδυασμό με την ανοικτή διάσταση απόψεων που έχει εκδηλωθεί ως προς το ιρανικό ζήτημα μεταξύ των κυβερνήσεων Ισραήλ και ΗΠΑ.

Ήδη την επαύριο των συνομιλιών που είχαν στην Κωνσταντινούπολη οι αντιπροσωπείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας με το Ιράν ο Netanyahu κατήγγειλε ότι δόθηκε στην Τεχεράνη δικαίωμα «ελεύθερης διάβασης». Εντός ολίγων ωρών ο Barack Obama απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως το Ιράν απέσπασε παραχωρήσεις, όταν στην πραγματικότητα έχει έρθει αντιμέτωπο με σκληρές κυρώσεις και επίκεινται νεώτερες.

Πράγματι, την ώρα που το Ιράν βλέπει με ανησυχία το μερίδιό του στην διεθνή πετρελαϊκή αγορά να ροκανίζεται από το Ιράκ και που ο David Ignatius της Washington Post υποστηρίζει ότι ήδη ΗΠΑ και Τεχεράνη επεξεργάζονται στα παρασκήνια μία συμφωνία, ο Ιρανός πρεσβευτής στη Μόσχα Mahmoud-Reza Sajjadi, δηλώνει στο Bloomberg ότι η χώρα του εξετάζει ρωσική πρόταση παγώματος της δραστηριότητας εμπλουτισμού ουρανίου με αντάλλαγμα την αποτροπή νέων κυρώσεων. Η νέα συνάντηση που θα έχουν οι «5+1» με την ιρανική αντιπροσωπεία στη Βαγδάτης στις 24 Μαΐου θα δείξει αν μία συμφωνία η οποία θα αναγνωρίζει καταρχήν το δικαίωμα του Ιράν στην ειρηνική πυρηνική δραστηριότητα, αλλά υπό περιορισμούς, είναι όντως εφικτή.

Υπενθυμίζεται ότι και ο πρώην επικεφαλής της Mossad, Meir Dagan έχει χαρακτηρίσει «ανόητη» την προοπτική μιας επίθεσης εναντίον του Ιράν και ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Robert Gates έχει δηλώσει ότι μια τέτοια κίνηση, συγκρινόμενη με τον περιπέτεια στο Ιράκ, θα ήταν «καταστροφή».



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου