ΕΚΚΛΗΣΙΑ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: H ΔΙΣ ανακοίνωσε όλους τους φόρους της Εκκλησίας

«Φορολογούμεθα κι εμείς». Αυτό τονίζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) απαντώντας σε όσους ζητούν, εν μέσω οικονομικής κρίσης, να φορολογηθεί και η Εκκλησία. 

Η ΔΙΣ παρουσίασε αναλυτικό κατάλογο με τα είδη φόρων που καταβάλλει, σημειώνοντας ότι «η Κεντρική Υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι Ιερές Μητροπόλεις, οι Ενορίες, οι Ιερές Μονές και τα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα το 2011 κατέβαλαν συνολικά φόρους ύψους 12.584.139,92 ευρώ». Μάλιστα, όπως τονίζει, «παρότι τα έσοδά της προέρχονται μέχρι σήμερα από το υστέρημα πιστών και χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση των θρησκευτικών και κοινωφελών της ιδρυμάτων, η Εκκλησία της Ελλάδος ουδέποτε ζήτησε κάποια άνιση φορολογική μεταχείριση σε σχέση με τους υπόλοιπους φορολογούμενους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς της χώρας»

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ΔΙΣ, τα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας καταβάλλουν ετησίως:

- Φόρο επί των ετησίων μισθωμάτων, που εισπράττουν από ακίνητα, με συντελεστή 20% επί της αξίας τους.

- Συμπληρωματικό φόρο επί των εισοδημάτων τους από οικοδομές και εκμισθώσεις γαιών με συντελεστή 3%.

- Προκαταβολή του φόρου (για το επόμενο έτος) με συντελεστή 55% επί της αξίας του παραπάνω συμπληρωματικού φόρου.

- Φόρο επί της ακίνητης περιουσίας τους με συντελεστή 3‰ επί της αντικειμενικής αξίας τους, εκτός εάν πρόκειται για οικοδομήματα λατρευτικής, εκπαιδευτικής, θρησκευτικής ή κοινωφελούς χρήσεως, όπως για παράδειγμα ιεροί ναοί, γηροκομεία, χώροι συσσιτίων.

- Φόρο επί των κληρονομιών και δωρεών με συντελεστή 0,5% επί της αξίας τους, και

- Τέλος χαρτοσήμου και δικαιώματα ΟΓΑ συνολικού ποσοστού 2,40% επί κάθε χρηματικής παροχής πιστών προς τους Ι. Ναούς λόγω ιεροπραξιών.

Επίσης, τα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας παρακρατούν και αποδίδουν στις ΔΟΥ τα εξής:

- Φόρο μισθωτών υπηρεσιών για τους εκκλησιαστικούς υπαλλήλους και συνεργάτες τους, που αμείβονται από τον προϋπολογισμό τους.

- ΦΠΑ με τους προβλεπόμενους συντελεστές για υπηρεσίες και αγαθά.

- Φόρο εισοδήματος με συντελεστή 8% σε όλα τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών.

- Φόρο εισοδήματος με συντελεστή 4% σε όλα τα δελτία αποστολής αγαθών και με συντελεστή 1% για τα υγρά καύσιμα.

Η ΔΙΣ τονίζει, τέλος, ότι η απαλλαγή από τον φόρο ακίνητης περιουσίας για τα ακίνητα λατρευτικής, θρησκευτικής και κοινωφελούς χρήσεως ισχύει από το 2008 για όλα τα θρησκεύματα και δόγματα, που έχουν ακίνητη περιουσία εντός Ελλάδος.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου