Αυστηρές συστάσεις προς την Τουρκία για τη συμπεριφορά της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου περιλαμβάνονται στην έκθεση προόδου για το 2011, η οποία εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Eπιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην έκθεση η Τουρκία κατακρίνεται για την άρνησή της να άρει το casus belli κατά της Ελλάδας, ενώ καλείται να σταματήσει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά.
Επαναλαμβάνεται, επίσης, η ρητή υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Κύπρο όσον αφορά τις έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Ειδικά για την Κύπρο, γίνεται σαφής αναφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην πλήρη νομιμότητα της κυπριακής ΑΟΖ και, κατ’ επέκταση, των συμφωνιών που συνάπτονται για περιοχές εντός αυτής.
Για άλλη μία φορά, στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται αναφορές για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία και καλείται η τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει περαιτέρω δράσεις προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της ελληνικής μειονότητας σε Ιμβρο και Τένεδο.
Οσον αφορά τη στάση της Τουρκίας ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από την Κυπριακή Δημοκρατία, διατυπώνεται απογοήτευση για τις τουρκικές δηλώσεις περί παγώματος των σχέσεων με την Ε.Ε. Η επιτροπή καλεί, δε, την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να προχωρήσει άμεσα στην πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, που προβλέπει άνοιγμα των τουρκικών αεροδρομίων και λιμένων για τα κυπριακά αεροσκάφη και πλοία.
Παράλληλα, όσον αφορά την προσπάθεια διασύνδεσης των τουρκικών υποχρεώσεων που απορρέουν από το Πρόσθετο Πρωτόκολλο με το απευθείας εμπόριο από τα Κατεχόμενα, αυτή απορρίπτεται και επισημαίνεται ότι το απευθείας εμπόριο μπορεί να γίνει μόνο από το λιμάνι της Αμμοχώστου, με απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπό την τελωνειακή επίβλεψη της Ε.Ε. και με ταυτόχρονη παράδοση της πόλης της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Εθνη, σύμφωνα με το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η έκθεση αναμένεται να εγκριθεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 29 Μαρτίου.
Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, η επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., Μαριέττα Γιαννάκου, χαρακτήρισε την έκθεση «ισορροπημένο κείμενο που ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στις προτεραιότητες και τους προβληματισμούς της Ελλάδας σε σχέση με την Τουρκία και τον βαθμό ανταπόκρισής της στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου