ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΤΟΥΡΚΙΑ: Xαλάρωση νομισματικής πολιτικής με τη μείωση του overnight στο 11,5%

Bloomberg, Reuters

Σε μείωση του ανώτατου επιτοκίου δανεισμού που χρεώνει στη διατραπεζική αγορά overnight από το 12,5% στο 11,5% προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας. Αυτή η κίνηση, σε συνάρτηση με κάποια άλλα μέτρα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, αποβλέπει στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Απώτερος στόχος είναι να παραμείνουν ελκυστικές οι εξαγωγές της Τουρκίας και να μη χάσουν μερίδιο στις αγορές της Ευρώπης, όπου επικρατούν ανησυχίες για μεγαλύτερη αποδυνάμωση της ζήτησης λόγω της κρίσης. 

Από την πλευρά τους, οι τουρκικές τράπεζες τετραπλασίασαν τις πωλήσεις ομολόγων μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2012, συγκριτικά με έναν χρόνο πριν. Εχουν εκδώσει ομόλογα 3 δισ. ευρώ με στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Σε αρχικό στάδιο, οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας είχαν αντίκρισμα στις αγορές. Η τουρκική λίρα σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και μια εβδομάδα, φθάνοντας το 1,7991 ως προς το δολάριο, και οι αποδόσεις των διετών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν στο 9%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Οκτωβρίου του 2011.

Οι ενδείξεις αυτές στις αγορές συναλλάγματος και χρέους αντανακλούν αύξηση της κινητικότητας του χρήματος, με τους παράγοντες της αγοράς να εκλαμβάνουν τις προαναφερόμενες αποφάσεις ως μια τάση προς χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, η οποία διατηρεί την έδρα της στην Αγκυρα, μείωσε, επίσης, το επιτόκιο repo από το 12% στο 11% για τους διαμεσολαβητές (market makers) στις αγοραπωλησίες των μετοχών. Αφησε, επίσης, σταθερή στο 5,75% τη διαφορά μεταξύ του επιτοκίου που καταβάλλει στις καταθέσεις των τραπεζών και του επιτοκίου που λαμβάνει για τις χορηγήσεις των τραπεζών (rates corridor).

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Ερντέμ Μπακτσί, καταφεύγει σε διάφορα «εργαλεία» νομισματικής πολιτικής προκειμένου να διατηρήσει ισορροπίες σε μια οικονομία που, αφενός, εξαρτάται από τις εξαγωγές της, αφετέρου, έχει υψηλό πληθωρισμό. Tον Ιανουάριο, ο δείκτης πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 10,6% αφού η λίρα υποχώρησε κατά 18% ως προς το δολάριο. Τον Οκτώβριο, για παράδειγμα, υιοθέτησε τη διαφορά των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων στις τράπεζες (rates corridor) για να υπάρχει η δυνατότητα διαχείρισης των επιτοκίων, σε ημερήσια βάση.

Στα ύψη ο πληθωρισμός
Από τα μέσα Ιανουαρίου, ο κ. Μπακτσί έχει διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια δανεισμού παρά το γεγονός ότι ο δείκτης πληθωρισμού είχε φθάσει το υψηλό τριετίας. Ο Τούρκος κεντρικός τραπεζίτης, μάλιστα, είχε εκφράσει, τον περασμένο μήνα, την εκτίμηση πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 6,5% μέσα στο 2012, υπερβαίνοντας και πάλι το πλαφόν του 5%. Η ενίσχυση των εισαγωγών κατά 33,5% την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου στα 179,7 δισ. ευρώ αιτιολογούν τη μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού.

Την ίδια περίοδο, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 20% στα 92,5 δισ. ευρώ, καταδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που παίζουν στην ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας. Η Αγκυρα προσβλέπει, φέτος, σε ρυθμό ανάπτυξης 4%, που πάντως θα είναι χαμηλότερος από τα προηγούμενα χρόνια.

KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου