Στο παρά πέντε υπογραφής της πολυσυζητημένης συμφωνίας Siemens – Ελληνικού Δημοσίου βρίσκονται οι δύο πλευρές μετά από συζητήσεις τουλάχιστον πέντε μηνών σε κλίμα απόλυτης μυστικότητας. Πολλές φορές ήρθαν στην Αθήνα οι νομικοί σύμβουλοι της γερμανικής εταιρείας, τόσο στελέχη από την μητρική εταιρεία, όσο και γερμανοί δικηγόροι - μέλη της δικηγορκής εταιρείας με την οποία συνεργάζονται.
Από την ελληνική πλευρά τις συζητήσεις συντόνιζε εν μέσω μνημονίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευαγ. Βενιζέλος και κατ΄ εντολήν του ο νομικός και συνεργάτης του Ευγένιος Γιαννακόπουλος. Εκείνος συζητούσε και με τους έλληνες επικεφαλής της εταιρείας , κυρίως όμως με τον εδώ νομικό σύμβουλο Ρ. Σικέλλη. Ολα άρχισαν μετά την επίσκεψη του αντιπροέδρου της Siemens, Π. Σόλμεσεν στον κ. Βενιζέλο, πριν από μήνες.
Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πηγές υπάρχει προφορική συμφωνία στις γενικές αρχές. Στο κείμενο, που έχουν παραδόσει οι Γερμανοί στην ελληνική πλευρά (βρίσκεται στη διάθεση του «Βήματος») κλείνουν όλα τα θέματα, που χώριζαν τις δυο πλευρές και τα οποία εμπόδιζαν την συνέχεια των επενδύσεων από τη γερμανική εταιρεία στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με αυτό το κείμενο η Siemens υποχρεούται στην καταβολή - υπό μορφή δωρεάς - αποζημίωσης στην Ελλάδα 90 εκ. ευρώ (προγράμματα εκπαιδευτικά και κατά της διαφθοράς), ενώ συμψηφίζονται και απαιτήσεις από έργα, που δεν έχουν πληρωθεί (κυρίως σε νοσοκομεία) ύψους 79.455.690 ευρώ, σύνολο 170 εκ. ευρώ.
Από την εταιρεία ζητείται συγνώμη για όλα τα θέματα, που δημιουργήθηκαν, ενώ υπόσχεται και την δημιουργία μιάς μεγάλης επένδυσης, όπως εργοστάσιο στην Αττική, με 700 νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα δεσμεύονται για την χρηματοδότηση και της Siemens Ελλάδος με ένα ποσό ύψους ακόμα και 100 εκ. Ευρώ... Από την ελληνική πλευρά παραιτούνται από απαιτήσεις ή αποζημιώσεις, που θα καταγράφονται ακριβώς στο κείμενο της συμφωνίας.
Η πρωτοτυπία, πάντως της συμφωνίας έκτασης, περίπου 30 σελίδων είναι ότι οι δυο πλευρές συμφωνούν να δημιουργηθεί εποπτικό συμβούλιο για θέματα διαφθοράς, το οποίο θα αποτελείται από τρεις έλληνες και τρεις από την γερμανική εταιρεία και θα διευθύνεται από έλληνα , προκειμένου να επιστατεί τα θέματα εφαρμογής των κανόνων διεθνούς διαφάνειας, αλλά και να εποπτεύει την τήρηση της συμφωνίας. Σε περίπτωση διαφωνιών η διαιτησία θα γίνει στη Γενεύη.
Το συγκεκριμένο κείμενο θα επεξεργαστούν και οι έλληνες νομικοί του κ. Βενιζέλου, την τελική νομκή πινελιά θα βάλει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ θα κυρωθεί από το υπουργικό συμβούλιο και θα εισαχθεί ως ξεχωριστός νόμος στη Βουλή. Το θέμα του ΟΤΕ είναι ένα από τα ζητήματα , που μέλλουν να ξεκαθαριστούν από την ελληνική πλευρά, καθώς οι Γερμανοί επιμένουν να συμπεριληφθεί στη συμφωνία.
Για το θέμα ενημερώνεται και το πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ εικάζεται ότι έχει τεθεί στο τραπέζι και από τη καγκελάριο Α. Μέρκελ στον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο.
Από την πλευρά του υπουργείου Υποδομών επισημαίνεται ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία των δυο πλευρών , καθώς το έργο για τους σηματοδότες του Μετρό επείγει...
Με τη συμφωνία αυτή πολλοί ελπίζουν ότι θα λήξει οριστικά μια υπόθεση , που ταλάνισε την ελληνική κοινή γνώμη , δημιούργησε προβλήματα στις σχέσεις των δυο χωρών και χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές για να αποσπαστεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σε περιόδους μεγάλης οικονομικής κρίσης. Τα ευρήματα , πάντως της δικαστικής έρευνας είναι ακόμα και τώρα πέντε χρόνια μετά την εισαγωγή της δικογραφίας στην νάκριση πολύ φτωχά...
BHMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου