ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Σε Κέντρα Αισθητικής έχουν μετατραπεί οι κλινικές του ΕΣΥ

Της Ελένης Πετροπούλου

Κλινικές του ΕΣΥ μετατράπηκαν σε Κέντρα Ομορφιάς και δημόσια νοσοκομεία σε αίθουσες αισθητικής. Άνδρες και κυρίως γυναίκες, με συνεργούς πλαστικούς χειρουργούς, υποβάλλονται σε δήθεν «απαραίτητες» επεμβάσεις επανορθωτικής πλαστικής χειρουργικής αλλά στην ουσία πλαστικής... ομορφιάς, χρεώνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία με χιλιάδες ευρώ και επιβαρύνοντας σημαντικά το ΕΣΥ.

Ενδεικτικό είναι ότι σε καθημερινή βάση πραγματοποιείται τουλάχιστον μία παράνομη πλαστική επέμβαση, με τις κλινικές του ΕΣΥ να έχουν μετατραπεί σε Κέντρα Αισθητικής! Τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενέργησαν οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας είναι αποκαλυπτικά: μία στις τρεις πλαστικές επεμβάσεις στο ΕΣΥ είναι παράνομες. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι μόνον οι παράνομες πλαστικές επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο χρόνο στα Τμήματα Πλαστικής Χειρουργικής δύο νοσοκομείων της Αττικής, στο ΚΑΤ και το Γενικό Κρατικό Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» ξεπερνούν τις 350.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος έχει δώσει εντολή να συνεχιστούν οι έλεγχοι στα αρχεία των νοσοκομείων και για επεμβάσεις προηγούμενων χρόνων καθώς και να επεκταθεί ο έλεγχος σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ που διαθέτουν κλινικές πλαστικής χειρουργικής. Ήδη, στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών έχουν μπει τα αρχεία των Τμημάτων Πλαστικής Χειρουργικής στα νοσοκομεία «Θριάσιο» στην Ελευσίνα και «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες για παράνομες πλαστικές επεμβάσεις αισθητικού χαρακτήρα που διενεργούσαν γιατροί του ΕΣΥ. Ο κ. Λοβέρδος μάλιστα τον περασμένο Νοέμβριο μιλώντας προς τους διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων ζήτησε «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» προσθέτοντας ότι «ζητάμε μόνο να κάνετε την δουλειά σας». Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, «δεν μπορεί περιστατικά που βιώνει όλη η Ελλάδα, να παραπέμπονται στις καλένδες. Ελέγξτε τα». Ενδεικτικά είχε αναφερθεί στην περίπτωση δύο νοσοκομείων στην Αθήνα, τα οποία βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών και στα οποία επεμβάσεις αισθητικής «βαφτίζονταν» ιατρικές.

ΕΛΕΓΧΟΣ
Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε στο ΚΑΤ, προέκυψε ότι το περασμένο έτος συνολικά πραγματοποιήθηκαν 302 χειρουργικές επεμβάσεις στο Τμήμα Πλαστικής Χειρουργική. Από αυτές, σχεδόν μία στις τρεις (οι 98 από τις 302) χαρακτηρίστηκαν αμιγώς κοσμητικές - αισθητικές.

Αντίστοιχα στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», από τις 967 πλαστικές επεμβάσεις που έγιναν στην κλινική της Πλαστικής Χειρουργικής, οι 260 χαρακτηρίστηκαν από τους ελεγκτές ως αυστηρά αισθητικές αφού όπως διαπίστωσαν απέχουν από τις επιτρεπτές επανορθωτικές επεμβάσεις που προβλέπονται στο ΕΣΥ.  

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία για το πλαίσιο λειτουργίας των Τμημάτων Πλαστικής Χειρουργικής, οι κοσμητικές επεμβάσεις επιτρέπονται στο ΕΣΥ εφόσον έχουν συνοδευτική θεραπευτική χρήση και καλύπτουν ιατρικά προβλήματα των ασθενών. Για παράδειγμα, επιτρέπονται: οι επεμβάσεις στήθους σε περιπτώσεις ασθενών που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή, οι επεμβάσεις στη μύτη όταν υπάρχει σημαντική δυσχέρεια στην αναπνοή λόγω διαφράγματος, οι επεμβάσεις λόγω εγκαυμάτων κ.λπ. Επιπρόσθετα, επιτρέπονται αισθητικές επεμβάσεις για εκπαιδευτικούς λόγους στις κλινικές στις οποίες παρέχεται η ειδικότητα της πλαστικής χειρουργικής. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, οι αισθητικές επεμβάσεις δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 10% των συνολικών χειρουργικών πράξεων του νοσοκομείου.

Στο ποσοστό αυτό κυμαίνονται πλέον οι κοσμητικές πλαστικές επεμβάσεις και στα δύο νοσοκομεία που ελέγχονται από τους Επιθεωρητές αλλά και από στελέχη του υπουργείου Υγείας. Τα στοιχεία κίνησης ασθενών στις επίμαχες κλινικές των νοσοκομείων ΚΑΤ και «Γ. Γεννηματάς», καταδεικνύουν σημαντική μείωση των «ύποπτων» επεμβάσεων οι οποίες δεν υπερβαίνουν το 10% του συνόλου των χειρουργικών πράξεων των τμημάτων.

Η... επιχείρηση
Αισθητικές επεμβάσεις «βαφτίζονται» επανορθωτικές

Η... επιχείρηση είναι απλή: οι παράνομες αισθητικές επεμβάσεις στο ΕΣΥ, «βαφτίζονται» ως επανορθωτικές και έτσι διενεργούνται στα δημόσια νοσοκομεία. Εκτιμάται μάλιστα ότι στοιχίζουν έως και κατά 50% οικονομικότερα για τον υποψήφιο, σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, το κίνητρο είναι ισχυρό για τον υποψήφιο προκειμένου να συναινέσει και να δεχτεί να... ανταμείψει για την διευκόλυνση τον ιατρό που κάνει τη διάγνωση και την επέμβαση.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι ελεγκτές εκτός από την κατάχρηση υλικών στο ΕΣΥ και του δημόσιου χρήματος, εξετάζουν και το ενδεχόμενο χρηματισμού των εμπλεκόμενων γιατρών για τις επίμαχες πλαστικές επεμβάσεις. Αρχικά, οι υποψήφιοι για πλαστική αισθητική επέμβαση δηλώνουν, σε συνεννόηση με το γιατρό τους, κάποια πάθηση η οποία μπορεί να συνεπάγεται ή και να απαιτεί αισθητική επέμβαση, το κόστος της οποίας καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ενδεικτικά, κάποιος που θέλει να διορθώσει τη μύτη του, διαγιγνώσκεται με σκολίωση ρινικού διαφράγματος ή κάταγμα ρινικού οστού. Αντίστοιχα, η ανόρθωση στήθους «βαφτίζεται» υποπλαστικοί μαστοί, η βλεφαροπλαστική μετατρέπεται σε διόρθωση συγγενούς ανωμαλίας ή ακόμη και σε βλεφαρόπτωση εξαιτίας προϋπάρχουσας ασθένειας (π.χ. μυοπάθεια). Όσο για το λίφτινγκ, αυτό μετονομάζεται σε «παράλυση ετερόπλευρη» που επιβάλλει τη συγκεκριμένη επανορθωτική επέμβαση. Με τον τρόπο αυτόν, οι επεμβάσεις αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και οι υποψήφιοι επιβαρύνονται μόνο με την «αμοιβή» του γιατρού που σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα είναι... κουρεμένη, όπως άλλωστε καταγγέλλουν ιδιώτες πλαστικοί χειρουργοί.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου