Της Θαλειας Καρταλη
Πόσοι από μας έχουμε αναλογισθεί ποτέ τι ζημιά μπορεί να προκαλεί ένα μικρό αθώο καλαμάκι, από αυτά που χρησιμοποιούμαι καθημερινά για την κατανάλωση του καφέ ή του αναψυκτικού μας; Μάλλον ελάχιστοι, και μάλλον λογικά, καθώς μέσα στις τεράστιες ποσότητες πλαστικού που καταναλώνονται καθημερινά, δύσκολα πάει ο νους στο μικρό χρωματιστό καλαμάκι, ως συνυπεύθυνο στην τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται εδώ και δεκαετίες από τα πλαστικά που ρυπαίνουν το περιβάλλον.
Οταν όμως ο μόλις 10 ετών Μίλο Κρες από το Βερμόντ των Ηνωμένων Πολιτειών συνειδητοποίησε την καταστροφή που προκαλεί στο περιβάλλον η αλόγιστη χρήση του πλαστικού από το οποίο αποτελούνται τα καλαμάκια που όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά, αποφάσισε να δράσει.
Μέσα από την ιστοσελίδα της οργάνωσης του, Bestrawfree.org απηύθυνε έκκληση στα εστιατόρια και τα ταχυφαγεία να περιορίσουν δραστικά τη χρήση πλαστικού καλαμακίου, καταργώντας την δωρεάν προσφορά τους σε όλους τους πελάτες και προσφέροντάς τα μόνον σε εκείνους που τα ζητούν.
Η δράση του 10χρονου μπόμπιρα δεν άργησε να βρει ανταπόκριση. Αρκετά από τα εστιατόρια της Πολιτείας του ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, και ήδη η εκστρατεία για τη σταδιακή κατάργηση του πλαστικού καλαμακίου αρχίζει να επεκτείνεται στις ΗΠΑ, ενώ στη Βρετανία μια ομάδα εστιατορίων του Σόχο του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι προωθεί τον περιορισμό της χρήσης τους, υποστηρίζοντας την καμπάνιαstrawwars (strawwars.org) και συμβάλλοντας στην εκστρατεία για τον όσο το δυνατό μεγαλύτερο περιορισμό της χρήσης πλαστικού.
«Οταν βρέθηκα σε ένα οικολογικό εστιατόριο με τη μητέρα μου, πίνοντας το αναψυκτικό μου, συνειδητοποίησα ξαφνικά ότι το πλαστικό που χρησιμοποιείται για τα καλαμάκια προκαλεί τεράστια καταστροφή και αποφάσισα να το ψάξω», υπογράμμιζε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Μίλο, μιλώντας πραγματικά σαν ενήλικας.
«Η έρευνα που διενεργήσαμε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι καθημερινά καταναλώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες πάνω από 500 εκατομμύρια καλαμάκια, τα οποία καταλήγουν στα απορρίμματα κι από εκεί στο περιβάλλον.
Τι σημαίνουν 500 εκατομμύρια καλαμάκια; Αντιστοιχούν στο φορτίο 46 σχολικών λεωφορείων την ημέρα. Είναι μάλλον πολύ... Γι’ αυτό και ξεκίνησα την καμπάνια bestrawfree που μέσα από την ομώνυμη ιστοσελίδα ενθαρρύνει τα εστιατόρια και κυρίως τα ταχυφαγεία να σταματήσουν την αλόγιστη προσφορά τους στον καταναλωτή», συμπληρώνει.
Η χάρη του μικρού Μίλο έφθασε μέχρι την Ουάσιγκτον όπου το περασμένο καλοκαίρι συναντήθηκε με τους γερουσιαστές Λίχι και Σάντερς, ενώ τον Νοέμβριο προσκλήθηκε να απευθύνει ομιλία από το βήμα του πανεπιστημίου Boston University. Ο μικρός μοιάζει να έχει απάντηση για όλα, καθώς έχει σχεδιάσει και ένα ειδικό καπάκι των κυπέλλων που χρησιμοποιούνται για τα «τake away» γεύματα, και το οποίο δεν απαιτεί απαραίτητα τη χρήση καλαμακίου όπως συμβαίνει μέχρι τώρα.
Εμπνευσμένοι, πιθανώς, από τη δράση του Μίλο, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι οπαδοί της οργάνωσης Straw wars, έχουν επίσης κηρύξει τον πόλεμο εναντίον των καλαμακίων, τα οποία δεν ανακυκλώνονται. Πίσω από τον ιδιότυπο αυτό πόλεμο κατά του πλαστικού βρίσκονται δεκάδες εστιατόρια και μπαρ της περιοχής Σόχο το Λονδίνου, τα οποία περιορίζουν ή ακόμη και καταργούν τη χρήση τους.
«Ψιλά γράμματα», θα μπορούσε κάποιος να αντικρούσει. Οταν γύρω μας υπάρχει τόσο πλαστικό, τώρα τα καλαμάκια θα μας σώσουν; Κι όμως, όπως υποστηρίζουν οι εμπνευστές της καμπάνιας, το βασικό πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για πλαστικό που στο μεγαλύτερο του μέρος δεν ανακυκλώνεται, σε αντίθεση με άλλα είδη, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είτε ανακυκλώνονται, είτε σιγά σιγά καταργούνται και αντικαθίστανται από βιοδιασπώμενο υλικό όπως έχει συμβεί στην περίπτωση της πλαστικής σακούλας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκάρντιαν», τα πλαστικά καλαμάκια θα μπορούσαν θεωρητικά να ανακυκλώνονται. Ομως, όπως υποστηρίζουν οι διοργανωτές της εκστρατείας, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, καθώς οι πελάτες των ταχυφαγείων σπανίως ανακυκλώνουν και ειδικότερα τα καλαμάκια με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος τους να καταλήγει εντέλει στις θάλασσες και τις παραλίες.
Κάθε μέρα 3,5 εκατ.
Οι υποστηρικτές της εκστρατείας υπογραμμίζουν ότι η συμπεριφορά των καταναλωτών παίζει μεγάλο ρόλο. Εχει για παράδειγμα παρατηρηθεί πως η χρήση του καλαμακίου γίνεται αλόγιστα, καθώς πολλοί, συχνά, χρησιμοποιούν περισσότερα από ένα, χωρίς απαραίτητα να το χρειάζονται, το παίρνουν γιατί απλώς βρίσκεται εκεί, στο ειδικό δοχείο δίπλα στο ταμείο, χωρίς να συνειδητοποιούν τη ζημιά που συντελείται στο περιβάλλον. Στη Βρετανία έχει υπολογιστεί ότι μόνον τα Mc Donald’s πουλούν καθημερινά 3,5 εκατομμύρια αναψυκτικά με τη χρήση τουλάχιστον ενός καλαμακίου τη φορά, νούμερο που θα μπορούσε πολύ εύκολα να περιορισθεί. Χωρίς καλαμάκια, λοιπόν, αν δεν μας είναι απαραίτητα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου