Αρχισαν πάλι να υπόσχονται χρήματα ώστε να υπάρξει λύση του κυπριακού, όπως συνέβη και το 2004 με το σχέδιο Ανάν με τα χρήματα που δόθηκαν τότε για να προωθηθεί το «ναι» στο δημοψήφισμα.
Τα Ηνωμένα Εθνη και συγκεκριμένα η UNDP προκήρυξαν διαγωνισμό για την ανάπτυξη και υλοποίηση διαφημιστικής και επικοινωνιακής εκστρατείας η οποία θα προωθεί τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από λύση του Κυπριακού. Με τη μόνη διαφορά ότι ούτε λύση υπάρχει να διαφαίνεται στον ορίζοντα, ούτε καν προοπτική λύσης. Η εκστρατεία, όπως ανακοινώθηκε, εμπίπτει στο πλαίσιο του έργου «Οικονομική Αλληλεξάρτηση II», και επιχορηγείται από τα Ηνωμένα Εθνη.
Πραγματοποιείται μάλιστα - όπως αποκαλύπτεται από την κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή» - ημερίδα ενημέρωσης και διαγωνισμός, που θα αφορά κυρίως την Κύπρο, την Ελλάδα, την Τουρκία, αλλά και άλλες χώρες. Η πρόσκληση απευθύνεται σε φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαφήμισης και το ποσό που θα δοθεί θα είναι 120.000 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Σύμφωνα με τις οδηγίες (που έχουν ήδη εκδοθεί), οι διακοινοτικές κοινοπραξίες, φυσικών ή νομικών προσώπων, που θα υποβάλουν αιτήσεις ενδιαφέροντος, πρέπει να αποτελούνται από Ελληνοκυπρίους σε ποσοστό 50% και από Τουρκοκυπρίους πάλι σε ποσοστό 50%.
Στόχος του προγράμματος είναι να παρουσιασθούν τα οικονομικά οφέλη μιας λύσης με τρόπο που να ενθαρρύνει σχεδιασμούς συνεργασίας, που θα αποβούν θετικοί για την οικονομία σε όλη την επικράτεια του νησιού, με τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για συνεταιρισμούς και την κατανόηση νέων και υφιστάμενων αλληλοεξαρτώμενων οικονομικών σχέσεων. Να δημιουργήσει δηλαδή συνθήκες που θα ωθήσουν τις δύο κοινότητες στην υπερψήφιση του νέου σχεδίου.
Ανάλογες δραστηριότητες έκαναν την εμφάνισή τους το 2004 στην εποχή του Σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό. Υπό το πρόσχημα των προγραμμάτων επιχορηγήσεων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις (και άλλων παραγόντων - διοχετεύθηκαν τεράστια ποσά προς την πλατφόρμα του «ναι». Γεγονός που ανάγκασε τότε τον πρώην Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο να καταγγείλει το γεγονός. Παρά ταύτα και παρά τα χρήματα που ξοδεύτηκαν, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων απέρριψε, ως γνωστόν, το Σχέδιο Ανάν.
Λύση πάντως στο Κυπριακό δεν φαίνεται να υπάρχει τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφιας και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων κ. Ντερβίς Ερογλου είχαν, την Τετάρτη, άλλη μία συνάντηση και συζήτησαν ένα ακανθώδες θέμα, το περιουσιακό, χωρίς να συμφωνήσουν. Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων βρέθηκαν για άλλη μία φορά να επιρρίπτει ο ένας στον άλλον τις ευθύνες για το γεγονός ότι ακόμα βρισκόμαστε μακριά ακόμα από μια συμφωνία. Και βεβαίως η Τουρκία, η οποία διατηρεί το κλειδί των εξελίξεων εμφανίζεται να μην μπορεί (ή να μην επιθυμεί) να παρέμβει αποφασιστικά στον διακοινοτικό διάλογο, ώστε να πείσει τον κ. Ερογλου να διαπραγματευθεί πλέον σοβαρά, στο όνομα της... ειρήνης.
BHMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου